TURTIPS MC:

Tinnsjø rundt

Tinnsjøen er dyp og mystisk og veien rundt varier og underholdende, alt er tilrettelagt for underholdende kjøring.

Publisert Oppdatert

Hvor: Telemark fylke, Tinn og Notodden kommuner.

Ormemyrkrysset der vei 37 og 364 møtes er utgangspunkt for vår rute som med fordel kan kjøres med sola. 109 km.

Første gang jeg kjørte til Rjukan via Bolkesjø og Austbygd var ikke veien på vestsiden av Tinnsjø åpnet, men kombinasjonen vei 37 og vei 364 er et pent stykke vei og åpner for en herlig rundtur med nydelig natur.

Nyttige lenker:


Vis større kart

Kommer du fra Kongsberg kjører du vei 40 nordover. Ved Stengelsrud tar du til venstre inn på vei 37 retning Rjukan. Kommer du fra Notodden kjører du E 134 til Ørvella og tar til høyre inn på vei 361 til Gransherad. Du kan også kjøre rett nordover fra Notodden gjennom Tinnedalen og komme inn på vei 37 øst for Gransherad.

Ved Ormemyr-krysset svinger vei 37 til venstre, mens den gamle Rjukanveien, vei 364, går rett fram. Jeg kjører med sola og tar til vesntre. Tidlig på våren og sent på høsten ligger veien langs vestre side av Tinnsjø i skygge allerede tidlig på dagen, mens østsiden har ettermiddags- og kveldssolen.

Strekningen fra Ormemyr-krysset til Gransherad er ca. 11 km, hvorav 9 er krevende på grunn av kombinasjonen mye humper og til dels uoversiktlige og ujevne svinger. Et krevende parti for den som liker å stå på litt, og egner seg bedre for en avslappet kjørestil.

Ved Gransherad kommer vi inn på helt ny vei og tar til høyre. Vi følger skiltingen til Rjukan. Etter den humpete veien til Gransherad er det drømmevei nordover langs Tinnsjø. Jevnt og fint dekke og åpne og forutsigbare svinger gjør at det er lett å dra opp tempoet, og spesielt de som kjører sportssykkel må nok kjempe om de skal holde igjen litt på farten.

Når du kommer til Mæl kommer du inn på den gamle veien, og vei 364 går nå til høyre. Har du tid og vil drøye turen litt kan jeg anbefale en avstikker opp til Dale og videre opp til foten av Gaustatoppen. En fottur til toppen kan anbefales. Veiens høyeste punkt er 1275 meter og når du har passert toppen har du en nydelig utsikt over hele sørlige Sør-Norge.

Men tilbake til rundturen. Ved Mæl kjører du til høyre retning Austbygd og veien følger strandkanten inn til Atrå. I Austbygd er det mulig å få en matbit og vil du campere er det en fin campingplass her.

Nå forlater vi Tinnsjøen og veien går i høyden og med kombinasjoner av svinger og utsikt du ikke finner mange andre steder. Spesielt fra Hovin og sørover er det en nydelig strekning vei. Med Blefjell delvis rett foran deg og til venstre og Sandvatn og Holmevatn tett inn til veien er det fristende å snu for å nyte svingene en gang til. Mæle bru er et nydelig rastested. De 35 kilometerne fra Austbygd til Ormemyr-krysset får overraskende kvikt.

Ved Ormemyr-krysset er du mindre enn 2 timers kjøring fra Oslo.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning