TEST AV ÅPNINGSHJELMER:

MC-hjelmer som åpner seg

Halvhjelm og helhjelm i ett. Vi har testet tre av markedets beste.

Sist oppdatert

Motorsykkelhjelmer med frontparti som kan vippes opp er (nesten) det beste av to verdener; halvhjelm og helhjelm i ett.

Nå er det fortsatt noen som mener hjelmpåbud ved motorsykkelkjøring er i strid med den grunnleggende mc-drømmen om total frihet og vind i håret. Denne gruppen er det av naturlige årsaker etter hvert få igjen av - men også fordi det tross alt er både mer komfortabelt og skånsomt for håret å kjøre med hjelm.

Slik velger du åpningshjelm

Fordeler og ulemper

Åpningshjelmer har sine store fordeler i fleksibiliteten, ved å kunne være både helhjelm til vanlig kjøring og halvhjelm når det er mer praktisk - som hver gang man stopper for en 30-sekunders rast, når man skal fylle bensin, når man skal om bord i ferger, spise is og så videre.

Men åpningshjelmer har også klare ulemper. Grunnet åpningsmekanismen må de nødvendigvis bli dyrere, tyngre og større enn tilsvarende helhjelmer. Dermed blir de gjerne også mer støyende, og de kan ikke regnes for å være fullt så sikre som helhjelmer.

Viktige kriterier

Foruten vanlige kriterier til hjelm, er det noen ting du spesielt bør se etter når du velger en åpningshjelmer du forventer skal holde god kvalitet til motorsykkelbruk:

  • Materiale - plast eller fiber: Her finnes ingen fasit, men fiberhjelmer er normalt mest forseggjort. Åpningspartiet er uansett av plast.
  • Åpningsmekanismen skal ha enhåndsbetjening.
  • Lavest mulig vekt er alltid en komfort- og sikkerhetsfaktor.
  • Skallstørrelse som passer din hodestørrelse.
  • En slank og aerodynamisk form.
  • Et åpningsparti som sitter tett mot hjelmen når det er åpnet.

Dersom dette hadde vært en sammenligningstest, ville Shoei Multitec vunnet med en beskjeden margin framfor BMW System 5. Multitec er til hverdags en mer komfortabel hjelm, men scorer dårligere på støy. System 5 er en solid og forseggjort hjelm, men taper på tyngde og omfang. Hjelmen fra Schubert er betydelig svakere enn de to øvrige.

Denne saken ble første gang publisert 12/08 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også