MC-bransjen svarer:

- Tenk timer, ikke mil

Klikk MC kunne nylig avdekke at norske motorsykler kjøres langt kortere enn de fleste liker å tro. Slik reagerer bransjen:

TENK TIMER: Tenk lidenskap. Det er viktigere enn mil, mener bransjefolk.

TENK TIMER: Tenk lidenskap. Det er viktigere enn mil, mener bransjefolk. Foto: Haakon Førde

Publisert Oppdatert

Norske motorsykler flytter seg i gjennomsnitt 4150 kilometer i året . Vi spurte sentrale aktører i norsk mc-bransje om følgende:

  • A Er det sjokkerende lavt?
  • B Hva bør mc-bransjen foreta seg?

- Vi er åpne for forslag, sier Magne Eriksen, som er BMWs mc-mann i Norge

A Nei, snittet er ikke sjokkerende lavt for meg. Jeg kjente ikke det konkrete tallet, men vet at antall kilometer har sunket de siste årene. Det er synd både for bransjen og at veldig mange motorsyklister ikke får den riktige følelsen med å kjøre og oppleve gleden ved lengre turer.

B Bransjen har vært innom temaet, uten at det så langt har kommet til konkrete tiltak. Vi er åpne for gode forslag!

- MC er mer lidenskap enn transportmiddel, påpeker Thomas Magnussen, Harleys mann i Norge:

BMW-SJEF: - At det gjerne er BMW som brukes av dem som kjører lengst ser man jo på landeveien i langhelger og ferier, mener BMW-sjef Magne Eriksen.

BMW-SJEF: - At det gjerne er BMW som brukes av dem som kjører lengst ser man jo på landeveien i langhelger og ferier, mener BMW-sjef Magne Eriksen. Foto: Haakon Førde

A Nei, det er ingen overraskelse. Motorsykkelen er gjerne en av mange hobbyer, og blant mange av våre kunder mer rekreasjon og lidenskap enn et transportmiddel. Slik sett er kilometrene trolig vel anvendt og har gitt full nytelse i form av feriekjøring og helgeaktiviteter.

B H-D har mange aktiviteter gjennom Harley Owners Group. Tilbudet finnes altså, men igjen - det blir ikke grenseløst med kilometer for motorsyklister som drar på koseturer og helgetreff. Jeg tror dere i denne saken glemmer at den allmenne motorsyklist lever et helt vanlig liv med helt ordinære forpliktelser. Det begrenser muligheten til å dra til Nordkapp hver sommer. Skal vi øke den generelle mc-bruken må bransjen påvirke myndighetene til å se at motorsykkelen kan være et prisgunstig transportmiddel. Det må blant annet innebefatte avgiftslette med miljøhensyn som argument. Det kunne motivert til mer kjøring.

- Tenk timer, ikke mil, oppforder, Mats Holmberg, som er Ducatis mann i Norge:

A Nej, det kommer inte som en total överraskning att den aktiva användningen av motorcyklar är relativt lågt, oavsett märke. Jag tror att alla som sysslar med motorcyklar, både handeln och brukarna, vet att detta i första hand är ett nöjesfordon och en hobby. Väldigt få i Skandinavien använder motorcykeln yrkesmässigt eller som bruksfordon som i Europa. Med detta kommer att man då väljer de tillfällen man utöver sin hobby; tid, väder, familj och andra aktiviteter spelar stor roll när man tar beslutet om man ska utöva sin hobby just idag. Om man gör jämförelsen hur många timmar man faktiskt ägnar sig åt motorcykel-hobbyn tror jag att den står sig gott i konkurrensen. Det handlar ju inte enbart om själva miltalen, den sociala gemenskapen är också en viktig faktor, även för motorcyklisten.

HARLEYDENSKAP: - MC er mer lidenskap enn transportmiddel, påpeker Thomas Magnussen, Harleys mann i Norge:

HARLEYDENSKAP: - MC er mer lidenskap enn transportmiddel, påpeker Thomas Magnussen, Harleys mann i Norge: Foto: Haakon Førde

B Ur ett affärsmässigt perspektiv tror jag att samtliga importörer och förhandlare önskade att motorcyklarna användes mer, men jag anser inte att man ska göra en stor sak av den. Frågan sammanfaller dock med det som är ett större problem för branschen; genomsnittsåldern för motorcyklisten ökar stadigt och nyrekryteringen är för liten, och detta borde diskuteras mer.

- Customsykler og motarder trekker voldsomt ned, tror Kjell Ramleth hos Yamaha:

A Jeg hadde nok tippet 5500 km. Vi har gjort mindre undersøkelser tidligere hvor det har ligget mellom 5 og 7000. Jeg tror jo også strengt tatt at gjennomsnittsmotorsyklisten kjører lenger, noe NMCUs tall viser. Et par sykkelkategorier, først og fremst customsykler og typen supermotarder trekker ned. Førstnevnte blir ofte stående over et år, mens motardene gjør sitt beste på korte distanser.

B - Man må ganske enkelt ut og møtes. Mest vellykket for vår del var for rundt 15 år siden. I 1993 hadde vi Yamahatreff i Morgedal, og alle kjørte første del av ruten for OL-ilden. Året etter møttes vi på Lillhammer og kjørte rundt Jotunheimen. Problemet er at denne type arrangementer krever veldig mye arbeid, og i en periode da hele vårt forhandlernett er som mest opptatt innen for butikkens fire vegger.

UT PÅ TUR! - Man må ganske enkelt ut og møtes, men denne type arrangementer krever veldig mye arbeid, og i en periode da hele vårt forhandlernett er som mest opptatt, mener Kjell Ramleth.

UT PÅ TUR! - Man må ganske enkelt ut og møtes, men denne type arrangementer krever veldig mye arbeid, og i en periode da hele vårt forhandlernett er som mest opptatt, mener Kjell Ramleth. Foto: Haakon Førde

- Fordelene med mc bør synliggjøres bedre, mener Kawa-importør Per Sannæs.

A - At tallene for kjørte kilometer i Norge er meget lavt var jeg klar over. Gjennomsnittsalderen på motorsyklister har vært økende en god stund, og det er kjent at eldre førere i stor grad kjører noe mindre. Må likevel si at dette tallet var lavere enn jeg hadde forventet.

B - Mitt synspunkt er at MC-bransjen bør jobbe mer aktivt for å få frem fordelene med MC-kjøring i forhold til bil. Som mindre køkjøring, større smidighet i trafikken og klare fordeler med tanke på parkering i byer. Den økonomiske fordelen er også der, som at man slipper bompenger.

Slik har bestanden økt i Norge:

Norge har blant de største bestandene av motorsykler og mopder i forhold til folketallet i Europa. Og antallet har vokst voldsomt de siste 10 årene.

Bestand/år

1998

SE FORDELENE: MC-bransjen bør jobbe mer aktivt for å få frem fordelene med MC-kjøring i forhold til bil, mener Per Sannæs (midten), som sammen med Roy Valvik til venstre styrer Kawa-importen til Norge.

SE FORDELENE: MC-bransjen bør jobbe mer aktivt for å få frem fordelene med MC-kjøring i forhold til bil, mener Per Sannæs (midten), som sammen med Roy Valvik til venstre styrer Kawa-importen til Norge. Foto: Haakon Førde

2003

2008

Tung mc (over 125 cc)

66 000

93 000

119 000

Lett mc (opp til 125 cc)

6000

11 000

18 000

Moped (opp til 50 cc)

114 000

136 000

162 000

Vet DU hvordan man skal få norske motorsyklister til å bruke sykkelen mer? Send oss forslag!

[email protected]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning