TURTIPS MC:

Telemarks beste veier (del 2)

330 km med noe av det beste Telemark har å by på - på en dag.

Publisert Oppdatert

Hvor: Telemark fylke. Notodden, Hjartdal, Seljord, Tokke, Kviteseid, Fyresdal og Nisser kommuner.

E 134 fra Heddal til Høydalsmo, vei 45 til Dalen, vei 38 til Krossli, vei 355 til Tjønnefoss og vei 41 via Vrådal til E 134 ved Brunkeberg. 328 km.

Få andre fylker byr på så mange motorsykkelveier som Telemark. Og allerede før du har nådd utgangspunktet for vår rute har du kjørt på underholdende veier. Heddal Stavkirke er verdt en stopp og et praktisk samlingspunkt hvis man må samle troppene.

De legendariske svingene ned til Dalen

Fra Heddal stavkirke fortsetter vi på E 134 til Nutheim. På gjestgiveriet på Nutheim er det servering og mulighet for overnatting i idylliske omgivelser. Ruta vår fortsetter videre på E 134 forbi Seljord og Brunkeberg. Først ved Høydalsmo tar vi til venstre på vei 45 mot Dalen. Like etter vi har begynt nedkjøringen mot Dalen får vi Eidsborg stavkirke på høyre side.

Ta gjerne en stopp i slyngene ned mot Dalen også. Utsikten over Bandak er storslått. I Dalen er Dalen Hotel et naturlig stoppested. Her er det mulighet for en matbit, og for den som gjerne vil ta seg litt god tid og dele opp Telemarkturen, kan en overnatting anbefales. Men det lønner seg å bestille rom på forhånd.

Vi fortsetter videre på vår lange runde og tar av på vei 38 sørover til Krossli. Her tar vi av til høyre inn på vei 355 retning Fyresdal og kjører sørover langs Skredvatn på høyre side. Etter Fyresdal sentrum kommer du til Fyresvatn og et helt nytt Telemarklandskap. Langs Fyresvatn stiger veien til drøyt 600 meter over havet. På veiens høyeste punkt er det rasteplass med fint utsikt.

Fine overnattingsmuligheter

Også strekningen fra Fyresvatn til vei 41 ved Tjønnefoss byr på underholdende kjøring. Og ved vei 41 er det bare ca. 5 km til Treungen hvor det kan passe med en rast. Den tidligere skysstasjonene i krysset ved Tjønnefoss er dessverre nedlagt.

Nå går turen nordover langs Nisser til Vrådal hvor du også har overnattingsmuligheter. Vi kjører videre over Heia, før det bærer utfor ned mot Kviteseidvatnet og forbi den fredede svingbrua Sunde Bru. Før du gir deg i kast med svingene opp til Brunkeberg og E 134 kan du ta en tur innom Kviteseid sentrum.

Denne turen kan du ta på en dag hvis du ikke kommer for langsveis fra, men med flere overnattingsmuligheter, både for dem som har med telt og for dem som gjerne vil ha litt mer komfort, er dette en ypperlig som en todagerstur.

Nyttige lenker:


Vis større kart

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning