Slik velger du riktig scooter

Scooteren er 16-åringers store bonus. Frihet til å reise når man vil, hvor man vil. Det er over 270 modeller å velge blant.

Foto: Nordlien, Egil

Publisert Oppdatert

Du trenger førerkort!

* Nye regler fra 2005. Mens man tidligere kunne kjøre moped straks man fylte 20 år - eller som 16-19-åring med mopedførerbevis, må man i dag ha grundig trafikal opplæring og bestå en avsluttende førerprøve. Derfor kan man ikke lenger kjøre moped dersom man har mistet billappen i for eksempel fartskontroll.

* Passasjer? Det er faktisk lovlig å kjøre med passasjer på moped. Forbeholdet er at passasjeren maksimalt er 10 år gammel. Det finnes imidlertid ikke spesielt gode barneseteløsninger for mopeder og motorsykler. Vi anbefaler belte hvor barnet er festet til føreren.

Det er scooterboom akkurat nå. Årlig selges det rundt 10 000 mopeder i Norge, og det er over 270 modeller å velge mellom. Mange har både merke- og modellnavn svært få av oss har hørt om.

Norges mest solgte

Ta for eksempel Chuanl Type H3, som ifølge registreringsstatistikken fra OFV er Norges mest solgte moped! Eller Qingqi QM50T-10A, som er den 7. mest solgte. Hørt om dem før? Ikke vi heller.

Dette er et resultat av en tilnærmet kinesisk invasjon på 50 cc-fronten.

Les også:

Her er vår 7-trinnsguide med spørsmål og svar om mopedvalget:

1 Automatscooter eller girmoped?

Begge har sine fordeler. Over 75 % av mopedene som selges i Norge er scooter med automatgir, og det har sin årsak: Fordelen med scootere er at de er lettvinte å kjøre og utnytter motoreffekten maksimalt. De har best værbeskyttelse, plass til en hjelm under salen, og krever minst vedlikehold.

Girmopedene er på sin side blitt utrolig tøffe, og en 50 cc racer kan se ut som en tung motorsykkel. Et gjennomgående problem med girmopeder er at kravet til maks 45 km/t ofte medfører en motorstruping som gjør at girmopedene nesten ikke orker å akselerere eller kjøre opp bratte bakker.

2 Hvilke mopeder kjører fortest?

Ingen, men likevel noen. Alle lovlige mopeder har en maks hastighet på 45 km/t. Det er likevel forskjell i akselerasjon, og dette skyldes forskjellige måter å strupe motoren på.

Girmopeder kommer generelt dårligst ut. Av scootermopedene er de mest moderne stort sett best. Her kan motoren ha mye effekt, som gir rask akselerasjon til 45 km/t, for den strupes elektronisk.

Merk at det på mopedfronten fortsatt er et stort innslag av totakts motorteknologi i forhold til de fleste andre motorkategorier. Firetakterne er på vei inn, og de er ofte mer miljøvennlige, men totakterne gir fortsatt best motoreffekt og akselerasjon.

3 Hvor mye koster en ny moped eller 50 cc scooter?

Det er periodevis mulig å kjøpe scootere på supermarkeder til ned mot 5000-6000 kroner. Det er også mulig å bestille en rekke scootere til under 10 000 kroner over internett. Men i begge tilfeller snakker vi stort sett om "ukurante" merker. Hos alminnelige scooterforhandlere vil normalpris være fra rundt 12 000 kroner til nær 25 000 kroner. Den dyreste mopeden på markedet koster over 35 000 kroner.

img

4 Hvor mye penger bør man bruke?

Kvaliteten er stort sett i samsvar med prisen. Det er mulig å kjøpe en billigscooter og kaste den når den ikke virker lenger. Men vil du ha en scooter som skal kunne gå noen år med en rimelig grad av driftssikkerhet, oppfølging ved problemer og fornuftig annenhåndsverdi, da bør du velge en scooter i priskategorien fra 12 000 til 20 000 kroner - og levert av etablert forhandler av mopeder og motorsykler.

5 Stor eller liten scooter?

Godt spørsmål. Man kan få fysisk sett ganske små scootere med lavt sete og små hjul (10-toms). Fordelen med disse er at de ofte både er lettkjørte for de usikre og småvokste, og dessuten ganske rimelige. Men små hjul er en ulempe for stabiliteten og passering av hindringer som for eksempel trikkeskinner.

For en alminnelig storvokst og uvøren ungdom kan imidlertid en av de kraftigere modellene med opptil 13-toms hjul og robust chassis være en bedre løsning. Disse har ofte bedre bagasjeromsplass også.

6 Hvor mye utstyr trenger jeg?

Hjelm er påbudt. Men helhjelm er ikke nødvendigvis det smarteste. En god halvhjelm til scooterbruk har nedfellbart visir, slik at det er ok å kjøre også når det regner. Alle hjelmer som selges i Norge skal være EU-godkjente. Sjekk at din hjelm er E-merket (oftest på hakereimen). Pris? Henger sammen med kvalitet. En hjelm til 2000 kroner føler du deg mer vel i og tar bedre vare på enn en tilbudshjelm til 700 kroner. NB! En god scooter bør ha plass til hjelmen din under salen (sjekk at den har det!), men et alternativ er toppboks.

img

7 Hva annet?

Sunn fornuft. Gode hansker! Skulle du være så uheldig å velte, er det hendene du tar deg for med. Motorsykkelklær med polstring er selvsagt sikrest, men kan oppleves som overdrevet på moped. Alminnelig robuste jakker, bukser og solide sko bør være minimum. Alle smarte mopedister har dessuten en skikkelig god regndress under setet til de dagene hvor regnværet kommer brått og overraskende.

Det finnes over 270 mopeder på markedet, vi har testet 3 av de mest populære.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning