Slik velger du åpningshjelm

Det aller viktigste er at hjelmen passer til ditt hode.

Foto: Foto: Egil Nordlien

Publisert Oppdatert

Sikkerhet

Alle hjelmer som selges legalt i Norge i dag skal være sikkerhetsgodkjent etter spesifikke tester. Dette vises ved en E-merking du normalt finner på hakereimen eller tilsvarende sted.

Det er nok en viss variasjon i hvor sikre hjelmene er, men ettersom hjelmsikkerhet er vanskelig målbart, ender man i praksis med at de fleste produsentene legger seg i nærheten av det som trengs for å bestå godkjenningen.

Den største sikkerhetsinnsatsen du derfor kan gjøre når du velger hjelm, er å finne et eksemplar som passer så godt til ditt hode som mulig. Desto bedre passformen er, desto sikrere (og mer komfortabel) vil hjelmen være.

Materialvalg

Hjelmer produseres i dag stort sett av to materialer, polykarbonat (plast) eller en eller annen fibermaterialeløsning. For en liten mannsalder siden gikk det en kule hett om hva som var sikrest av disse materialene, men den diskusjonen er ikke lenger aktuell.

Den store forskjellen mellom polykarbonat- og fiberhjelmer ligger i produksjonsmåten. Førstnevnte støpes i digre maskiner, og er først lønnsomme når de lages i store volumer. Fiberhjelmer lages med stor grad av manuelt håndarbeid, og egner seg derfor bedre til mindre og mer eksklusive serier.

Det er verdt å merke seg at selv om man snakker om åpningshjelmer i fiber, så er selve åpningspartiet i hjelmen alltid i plast.

Utvalget

Åpningshjelmer i fibermateriale har generelt vært forbeholdt en liten nisje produsenter. BMW har ført an, med Schubert som underleverandør, og sistnevnte har derfor også selv stått sterkt i markedet. Shoei har vært med i mange år, det samme har Nolan/X-lite. Det finnes også noen flere.

Åpningshjelmer i plast finnes det en liten skog med produsenter av. Dette kan være utmerkede hjelmer til lettere mc-bruk eller til scooterkjøring. De behøver heller ikke være dårligere, men generelt vil kvalitetsfølelsen ofte ligge et godt hakk lavere enn i fiberhjelmer.

PS! BMW hadde for noen år siden en reklametekst for sine hjelmer i engelsk media som var såpass smågenial at vi ikke kan dy oss for å gjengi den her:

"They say motorcycling broadens your mind. That's why our helmets open up"

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning