Rondane lokker

Topp bobiltur

I Rondane ligger 2000-meterstoppene på rekke og rad. De kan beskues - og beseires med bobilen som perfekt utgangspunkt.

FOTO: Geir Svardal

FOTO: Geir Svardal

Publisert Oppdatert

Ikke alle har friske ben. Men selv om du ikke er aktuell for en flere timer lang topptur i Rondane, vil vi anbefale at du tar turen opp med bobilen en godværsdag. Fra enkelte parkeringsplasser er utsikten fantastisk innover mot de tre fjellgruppene som utgjør Rondane.

Kok en kopp, kaffe, smør en blings eller tre, sett deg ute. Eller rusl en kort tur på en av de mange grusveiene og stiene som fører innover mot fjellene.

Vi bestemmer oss for å gå "all in". Om kvelden ankommer vi Letruds parkering, som vi finner ved å kjøre oppover fra for eksempel E6 ved Otta i retning Mysuseter. Førti kroner for en natt; ingen strømtilkobling, men godt med plass under stjernene.

Om morgenen er det bare en liten stubb og en billig bompassering opp til parkeringsplassen Spranget, der en fantastisk utsikt mot Rondane åpenbarer seg.

Fantastisk basecamp

2016 meter høye Storsmeden er målet. Fjellet er en del av fjellgruppa Smiubelgin, sammen med den hele én meter lavere Veslesmeden, og Trolltinden.

Fra Spranget og innover går det lett og fint på grusveier og stier. Så blir terrenget mer krevende etter hvert, før vi er fremme ved fjellets fot og virkelig kan begynne på høydemeterne.

Turen krever at du er noenlunde fjellvant, eller i hvert fall i bra form. Men på toppen glemmes både gnagsår og svette. For en utsikt! På en steinsøyle troner vi som Dovregubben sjøl, underveis på trollbesøk til slekta på Rondslottet i bakgrunnen.

STARTSTED: Her starter vi fotturen. Hvilken utsikt! FOTO: Geir Svardal

STARTSTED: Her starter vi fotturen. Hvilken utsikt! FOTO: Geir Svardal

Den som har riktig med Kvikk Lunsj og krefter kan sågar kravle seg over til Veslesmeden også. Ja, bevares - vi har jo den såkalte Rondane Topp 10, der joggende puls-junkier prøver å notere seg for alle Rondanes ti 2000-meterstopper på ett døgn!

Etter et antall timer var vi tilbake i bobilen igjen, med tom sekk og ditto mage. Og det er da bobilen viser hvilken fortreffelig "basecamp" den er for et aktivt friluftsliv. Vi dieselputrer oss tilbake til Letruds, hvor vi premierer oss selv med mat og drikke som fortjent.

Først av med fjellsko og svette ullsokker, før en kald øl fra kjøleskapet jekkes opp og nytes, mens turen repeteres, analyseres og applauderes. Så i dusjen, før en velsmakende toretters middag med god vin forberedes. Etterpå venter en natt med dyp søvn, før man legger inn et nytt gir. Livet kan knapt bli bedre!

Nasjonal turistveg

NASJONAL TURISTVEI: Vi kjørte Nasjonale turistveier Rondane som ""dessert"". FOTO: Geir Svardal

NASJONAL TURISTVEI: Vi kjørte Nasjonale turistveier Rondane som ""dessert"". FOTO: Geir Svardal

Dagen etter kjører vi opp til Dombås, og så noen kilometer til på E6, før vi svinger i retning Folldal, der Riksveg 27 - bedre kjent som Nasjonal Turistveg Rondane - venter som en bortgjemt snor med spektakulære rasteplasser som perler.

Lunsjen tar vi på Atnasjø kafé i Sollia, som serverer nydelig mat i koselige omgivelser.

Og selvsagt foretar vi den obligatoriske stansen på utsiktsplattformen Sohlbergplassen, der du kan beundre fjellene slik de formodentlig fortonet seg for Harald Sohlberg da han malte sitt berømte maleri "Vinternatt i Rondane".

Nyttige linker:

* nasjonalparkriket.no

OVERSIKT: Flott steintavle gir grei oversikt over toppene. FOTO: Geir Svardal

OVERSIKT: Flott steintavle gir grei oversikt over toppene. FOTO: Geir Svardal

* ut.no

* nasjonaleturistveger.no

* yr.no

Les også:

Dugelige bybobiler

Med bobil langs Telemarkskanalen

VW Camper i Jotunheimen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning