Vårstell av bobilen

Slik vasker du bobilen

Å vaske bobilen er intet hokus pokus. Men det er et par ting du må unngå å gjøre.

Pluss ikon
TRANGT: På trange steder, som rundt et sykkelstativ, bør en liten myk kost brukes.
TRANGT: På trange steder, som rundt et sykkelstativ, bør en liten myk kost brukes. Foto: Geir Svardal
Sist oppdatert
FORSIKTIG MED HØYTRYKK: Bobilen tåler det fint, men hold spyleren minst en halvmeter unna karosseriet, sier Rune M. Aagotsrud hos Oslo Caravan.
FORSIKTIG MED HØYTRYKK: Bobilen tåler det fint, men hold spyleren minst en halvmeter unna karosseriet, sier Rune M. Aagotsrud hos Oslo Caravan. Foto: Geir Svardal
LANGKOST: Det må til for å komme til over alt på en bobil.
LANGKOST: Det må til for å komme til over alt på en bobil. Foto: Geir Svardal

Hvordan vasker bobilfolket?

"Bruker en del tid på grundig vask og polering hver vår, og bare lett vask etter behov resten av sesongen. Har alltid brukt Autoglym sine produkter på mine vogner/bobil. Men i fjor gikk jeg for Biltema sine caravanprodukter; veldig fornøyd, så det blir det i år også. Bilen blir parkert i plasthall når den ikke er i bruk, det sparer nok bilen for vær/vind og rein slitasje med påfølgende skittstriper som må vaskes bort. Ut i fra bilens snart 9 år, og at den ofte er i bruk, så synes jeg den har holdt seg godt uten at vi bruker så veldig mye energi og tid på vedlikehold gjennom sesongen. Bilen er forøvrig klar for tur året rundt." (Jarle Thomsen)

"Grundig vask og polering, ekstra grundig på taket, hver vår når jeg tar den ut av vinterdvalen. Og så er det vask etter hver tur, som regel bare med rent vann og vaskekost. Men om det er render og skitt som ikke går av bare med vann, bruker jeg Globex 80. Veldig fint resultat hver gang." (Torstein Jørgensen)

"Vasker bilen når den er møkkete. Spyler med rent vann i rikelige mengder først . Bruker deretter en ren mopp og mye vann sammen vaskemiddel på de store flatene, svamp der jeg ikke kommer til med moppen." (Knut Wesmajervi)

"Label Off fra Biltema, billig og bra produkt for å rengjøre gummilister på bobilen. Men maks 30cm i gangen, så spyle av!" (Geir Kjølseth)

Å vaske en bobil er litt mer styr enn å rengjøre en personbil. Bare høyden, som gjerne ligger på rundt tre meter når TV-antenner og annet takstæsj er inkludert, gjør jo at de færreste selvbetjente vaskehallene på bensinstasjoner kan benyttes.

Vi henvendte oss til Oslo Caravan, der (nå tidligere) verksmester Rune Morten Aagotsrud ga oss råd og tips.

- Er det plass til bobilen, må du gjerne bruke en vanlig vaskehall, og benytte såpa som tilbys der. Men ellers er det greit å bruke vaskemidler som er godt egnet for bobiler - slike som du får kjøpt hos bobilforhandlerne.

Globex er for eksempel et middel svært mange benytter seg av.

- Ha det i vaskebøtta, eller spyl det på. Og bruk dertil egnede myke langkoster og mindre koster du kan bruke til å komme inn bak for eksempel et sykkelstativ.

– Men du må ikke bruke kost på vinduene. De er av akrylplast, og blir fort ripete, formaner Aagotsrud. Og anbefaler å benytte pusseskinn og tørke av vinduene.

Han legger for øvrig til at du kan bli kvitt småriper ved å polere vinduene lett, skulle du likevel komme i ulykka, for eksempel av grener som henger utover en veistubb.

– Hva med de sorte stripene man noen ganger kan se komme fra taket?

– Der kan du bruke konsentrert Globex, og gni det av med svamp eller ei fille. Hjelper ikke dette må du prøve fin rubbing eller lakkrens.

Les vår store test av 10 bilshampoer

Pass på vinduene

Rekkefølgen under vaskingen er grei. Aagotsrud tar del for del av bobilen, og begynner med å spyle av bilen for å unngå å få riper under vaskingen. Så legger han på Globex-såpe. Så er det frem med kosten, før det spyles av.

For den som bruker bobilen vinterstid, er det flere utfordringer.

– Da får du gjerne mye salt og asfaltflekker på bilen, og det kan være greit å bruke noe som fjerner tjære.

Et annet godt råd er og ikke la såpe ligge så lenge over vinduene at den rekker å sive ned i akrylrutene.

– Det kan få dem til å krakelere, hevder Aagotsrud.

Insekter er for øvrig noe bobiler blir fulle av på en lengre tur, men det finnes egne egnede midler for å få fjernet disse.

For å holde bobilen pen bør du ikke bare vaske den av og til, men også polere den, gjerne både vår og høst.

– Det gjør jo også vaskingen lettere, understreker Aagotsrud.

– Det finnes egne poleringsmidler for bobiler. Ikke bruk avfetting, for da blir glansen borte. Og har du hamrede plater bør du bruke en lett polish, slik at det går greit å få bort rester fra gropene, avslutter verksmester Rune Morten Aagotsrud.

Enkelte steder kan du få vasket bobilen i vaskehaller tilpasset vogntog og lastebiler. Og mange som tilbyr vinterlagring av bobiler tilbyr også vårvask.

Husk også å vaske bilen innvendig etter vinteren; ikke minst hvis den har vært i bruk.

Ikke bruk...!

Andreas Skotner er både bobileier og en såkalt "detailer" - en som bruker mye av sin fritid på nitidig bilpleiing, og gjerne holder et fagnivå som en profesjonell, og vel så det.

Han har en advarsel til bobileieren. Ikke bruk husholdningsmidler på karosseriet!

- Vi ser at dette skjer, gjerne i forbindelse med at folk prøver å få bort insekter eller sorte striper. Men slike midler gjør mer skade enn godt. Det medfører at beskyttelsen i lakk, gelcoat og aluminium forsvinner, og forurensinger trenger da inn i åpne porer i lakken og binder seg, og blir vanskelige å fjerne. Er man kommet til et stadie der skitt og smuss er vanskelig å fjerne, må man spole tilbake og sørge for en behandling som beskytter bilen.

Andreas Skotner lever og ånder for bilpleie, og advarer mot bruk av husholdningsprodukter på bobiler.
Andreas Skotner lever og ånder for bilpleie, og advarer mot bruk av husholdningsprodukter på bobiler. Foto: Geir Svardal

Denne saken ble første gang publisert 26/03 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også