Førsteinntrykk: Auto-Sleepers Kingham

Når du vil ha det som et engelsk pensjonat innvendig

Kompakt bobil for deg som ønsker litt ekstra komfort og luksusfølelse.

Publisert Oppdatert

I Willersey i Cotswolds, England, er man stolte av sine bobiltradisjoner. Her ligger den drøyt 50 år gamle bobilprodusenten Auto-Sleepers. Vi har tatt en titt på modellen Auto-Sleepers Kingham. Det er en kompakt bybobil basert på Fiat Ducatos originalversjon.

Akkurat denne bilen er produsert for det engelske markedet. Bilen på bildene har derfor høyreratt, og den store skyvedøra som fører inn til oppholdsdelen sitter også på feil side. Planløsningen kommer naturligvis å være speilvendt på de bilene som finner veien til sine nye eiere i Skandinavia. Dessuten kommer de til å få et ansiktsløft.

Gir premiumfølelse

For det er neppe noen tvil om at bilen kommer til Skandinavia om ikke lenge. Sjelden har en kompakt bobil lykkes så godt med å formidle så mye premium-følelse som denne. Vi blir tydelig påminnet hvor glad engelskmennene er i tepper. Overalt. Alle overflater mot yttervegg, bortsett fra taket, er kledd med vevd tekstiltapet.

Les flere førsteinntrykk og tester på Allt om Husvagn & Camping

STORT: Kjøkkenet er forbausende stort og velutstyrt.

STORT: Kjøkkenet er forbausende stort og velutstyrt.

Putene i sofaen og på senga, samt gardiner og sengeteppe, er ikke sydd av noe billigstoff. Nei, sofaen og de vendbare forsetene er kledd i et tykt møbelstoff av beste kvalitet, formsydde matter dekker alle synlige gulvflater.

Sokkelen ved senga er mokkakledd, og sokkelen der gulvet ved førerplassen går over til bodelsgulv er lakkert matt svart og har innfelt LED-belysning. Gardiner og sengeteppe er i samme farge, og alle stoffene og kledningene skaper både et forseggjort inntrykk og en annen viktig komfortdetalj, nemlig stillhet under kjøring.

Mye utstyr

Bilen er bygd på en Peugeot Boxer, en ommerket Fiat Ducato, med langt karosseri på 636 centimeter. Den har en sekstrinns manuell kasse, 130 hesters motor og Alko luftputefjæring på bakakselen.

Den har aircondition i førerhytta, cruisekontroll, ryggekamera i farger, LED-kjørelys, aluminiumsfelger, LPG-gasstank i stedet før propanflasker, markise, utvendig gassuttak og en del annet - for eksempel reservehjul og -holder.

I tillegg til det høye utstyrsnivået har den en hel del fiffigheter; detaljer som du bare finner hos de produsentene som har ambisjoner og lang erfaring. For eksempel kan benkeflatene på det (for biltypen) uvanlig sjenerøse kjøkkenet gjøres enda større med en uttrekkbar plate plassert mellom kjøleskap og garderobeskapet.

Afternoon tea-tilpasset

Et annet eksempel er den lille bestikkholderen som kan festes på undersiden av dekselet over vasken.

En løs skjærefjøl utformet så den passer i vasken eller oppe på kjøkkenbenken er lagd for avrenning i vasken. Alt dette er detaljer som gjør livet om bord vesentlig enklere.

I den bakre delen av bilen troner en dobbeltseng, montert på langs og forskjøvet mot det høyre hjørnet. Det venstre hjørnet har plass til toalett og dusj, skjult bak en sjalusidør.

I den bakre delen av bilen troner en dobbeltseng, montert på langs og forskjøvet mot det høyre hjørnet. Det venstre hjørnet har plass til toalett og dusj, skjult bak en sjalusidør.

At det i tillegg finnes to ulike bord i den relativt lille bilen er kanskje litt unødvendig. Men ettersom britene gjerne drikker afternoon tea, kan man forstå at de setter pris på slikt. Et stabilt og stort bord for frokost eller middag, og et litt mindre for a nice cup of tea. Bordene er stuet unna når de ikke benyttes; en fiks løsning som skaper romfølelse.

Tekniske data

  • Auto-Sleepers Kingham
  • Pris: Ca 580 000 kroner i Sverige, inkludert premium- og vinterpakke
  • Chassis: Fiat Ducato/Peugeot
  • Motor: 130 hk boxer diesel med 6-trinns manuell
  • L/B/H: 636/205/264 cm
  • Totalvekt: 3500 kg
  • Egenvekt: 3108 kg
  • Antall senger: 2

Elektrisk trapp

I den bakre delen av bilen troner en dobbeltseng, montert på langs og forskjøvet mot det høyre hjørnet. Det venstre hjørnet har plass til toalett og dusj, skjult bak en sjalusidør.

Utenfor toalettrommet finner vi håndvasken. Mellom håndvask og kjøkken er det et skap som øverst fungerer som vitrineskap med holdere for glass og flasker. Mellom seng og sofa finnes skap hvor den nederste delen opptas av kjøleskapet, den øvre delen rommer bilens hovedgarderobe med garderobestang og ventil for varmluftsutslipp og generell luftsirkulasjon.

Vi går ut igjen via den elektriske trappen og tar en runde rundt bilen. Her noterer vi at det finnes en lang LED-list for belysning under markisen. Og når man åpner bakdørene har man tilgang til bagasjeplassen; via en liten skapluke eller ved å løfte den justerbare hodeenden til senga.

Tror den vil bli godt likt

Kingham har også godt med sikkerhetsutstyr. Her er det røykvarsler, brannslukker og jordfeilbryter. Starter du motoren mens strømledningen sitter i, blir du varslet med et skikkelig lydsignal.

HODET HEVET: Dobbeltsenga lengst bak har hevbar hodeende.

HODET HEVET: Dobbeltsenga lengst bak har hevbar hodeende.

Når vi prøvekjører bilen, merker vi det som allerede ante oss: Den er stille. Vi har jo konstatert at matter og tekstiler bidrar til dette, men vi finner også en annen uvanlig detalj, nemlig en o-list; en gummislange som går mellom skapluker og ramme. Et opplegg som definitivt bidrar til fravær av knirking og gnissing.

Vi leverer tilbake bilen med store forventninger. Vi tror nemlig at dette merket kan bli godt likt hos oss, og kanskje særlig hos dem som vil ha en smidig og kompakt bobil, men som ønsket litt ekstra komfort og luksusfølelse.

Les også:

Do-revolusjon for bobilene

Bobilene som ikke lar seg stoppe

Vi har prøvekjørt nye Fiat Ducato

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning