Tour de France

Ta Touren med bobilen

Tour de France er lett tilgjengelig med bobil.

Pluss ikon
TOUR DE FRANCE: Tour de France er lett tilgjengelig, spesielt med bobil. Du trenger ingen billetter eller VIP-kort. Her gjelder det å finne en parkering, vente på syklistene og bare nyte av opplevelsen. FOTO: Privat
TOUR DE FRANCE: Tour de France er lett tilgjengelig, spesielt med bobil. Du trenger ingen billetter eller VIP-kort. Her gjelder det å finne en parkering, vente på syklistene og bare nyte av opplevelsen. FOTO: Privat
Sist oppdatert

Lørdag 5. juli klokken 12 går den offisielle starten på årets største sykkelbegivenhet: Tour de France. Starten går i Leeds, Yorkshire England, og fortsetter via York, Sheffield, Cambridge og London før rittet forflytter seg til Frankrike 8. juli.

Dermed er det ikke for sent å sette kursen til Frankrike dersomdu vil oppleve en av etappene. Årets store utfordring i Alpene skjer først lørdag 19. juli med to førstekategori-stigninger og en HC (høyeste kategori) på veien. Start i Grenoble og mål på Risoul (1855 moh).

Pyreneene når Tour de France så smått 22. juli med berømte og beryktede Tourmalet 24. juli.

En opplevelse for livet

Som kommentator på Eurosport fra midten av 90-tallet, merket jeg at interessen for Tour de France var stigende. Den eksploderte etter at TV2 startet sine sendinger i 1998.

Men én ting er å se Touren på TV, noe helt annet er det å se det langs veien. For mange er det en opplevelse for livet. Man kastes inn i det man vanligvis bare ser på TV-skjermen, og plutselig står man midt oppe i begivenhetenes sentrum. Det blir litt som å sove ute i Nordmarka foran femmila i Holmenkollen (selv om den snart ikke er inne i Nordmarka i det hele tatt).

Og Tour de France er lett tilgjengelig, spesielt med bobil. Du trenger ingen billetter eller VIP-kort. Her gjelder det å finne en parkering, vente på syklistene og bare nyte av opplevelsen.

10 tips for Tour de France-tilskuere

1: Forbered deg godt, gå gjennom etappene og ditt reiseopplegg, slik at du vet hva du vil se og hvordan du skal komme dit. Beregn god tid og kombiner gjerne Tour de France-besøket med andre begivenheter.

2: Velg en plass der du får se mest mulig. Fjelletappene er de beste, men også de mest populære. Skal du få en plass til bobilen må du gjerne være på plass to dager før sirkuset kommer. Men det gjør ingenting, for det er alltid god feststemning og herlige mennesker du møter de siste to dagene før rittet kommer.

3: Ta med TV eller parker i nærheten av der hvor arrangøren har storskjerm. Da kan du følge hele etappen og bygge opp stemningen til syklistene kommer.

4: Ikke party for hardt! Husk at du må oppføre deg når feltet kommer. Ikke i noen sport kommer du så nær atletene uten sikkerhetsnett, gjerder eller annet. Det finnes mange eksempler på at overforfriskete publikummere har ødelagt for syklistene. Dette er et problem på de tidlige vårklassikerne også.

5: Følg med på touren fra starten. Sett deg inn i hvem som er gode, hvilken taktikk de har og hvem som er stjernene. Da får du mye mer igjen for å se rittet live.

6: Hvis du for eksempel ikke ønsker å ta med bobilen opp i fjellene, men likevel vil se rytterne der, så er det mange som finner campingplasser i nærheten og selv sykler opp med ryggsekk og mat. En hel dag i fjellet er en stor opplevelse, men husk å bestille plass på campingplassen i god tid!

7: Husk at løypa er stengt på konkurransedagen. Derfor må du være på plass tidligere.

8: Foruten fjellene er avslutningen på Champs-Élysées i Paris det stedet der du kan følge rittet lengst. Det bruker også å være skikkelige avslutningsfester i Paris etter målgangen. Paris tilbyr mange campingplasser.

9: Hvis du vil komme veldig nær rytterne og deres støtteapparat så er start-områdene ofte en bedre plass enn målet. Det kan f eks være en god tanke dagen etter at du har sett en fjelletappe.

10: Søk den informasjonen du behøver på nettet, det meste om Tour de France finnes der. Et bra startsted er rittets egen hjemmeside: www.letour.fr.

Les også:

Møkkajobben bare menn gjør

Eks.barnestjerne bor i bobil

Med bobilen til Jotunheimen

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også