Sjekk videoen, og se hvor enkelt et oppblåsbart fortelt settes opp ved hjelp av en vanlig  "sykkelpumpe". På kort tid er den ofte relativt trange bobilen utvidet med et antall kvadratmetere boltreplass under tak.

De oppblåsbare teltene leveres av flere produsenter (to av de største er med i videoen fra Caravanmessen i Lillestrøm), og etter 2-3 år på markedet har interessen for disse eksplodert blant campingfolk. Kanskje ikke så rart, all den tid en utgift på 5000-10 000 kroner gir så mye ekstra plass. Og kanskje ikke så rart, når man slipper å snuble rundt i snorer og stenger i en halvtime, før ting er på plass.

Enkle fortelt kan være på plass i løpet av 5-6 minutter. De tres inn på markisen, festes med plugger og pumpes kvikt opp for hånd eller ved hjelp av en elektrisk pumpe, og sikres med barduner.

MER PLASS: Et fortelt kan løse plassutfordringene med en bobil. © Kampa

Som videoen her viser, finnes det forskjellige løsninger. Noen fortelt har med noen få stenger for oppstiving, for eksempel som tverrligger øverst, men andre løsninger er helt frie for stenger (men kan ha stenger for å presse forteltet mot bobilen). Videre kommer det stadig flere modeller, slik at bobiler flest, uansett høyde og lengde, kan finne noe som passer.

Det finnes enkle telt med ett rom, og større og finere telt som er som små stuer, og også telt som kan bygges ut med innertelt (annekser) til for eksempel overnatting. Det finnes telt med nedfellbare eller helt avtakbare fronter, slik at du får et slags solseil, noe som kan være kjekt å ha når sola skinner.

Vekt er en viktig for mange bobilister. Men et fortelt som veier 15-25 kilo bør ikke være tungen på vektskåla. Sammenpakket tar forteltene heller ikke mye plass.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!