Bobil

De geniale nye teltene

Se hvor enkelt et telt settes opp når luftkanaler har erstattet teltstengene.

Sist oppdatert

Sjekk videoen, og se hvor enkelt et oppblåsbart fortelt settes opp ved hjelp av en vanlig  "sykkelpumpe". På kort tid er den ofte relativt trange bobilen utvidet med et antall kvadratmetere boltreplass under tak.

De oppblåsbare teltene leveres av flere produsenter (to av de største er med i videoen fra Caravanmessen i Lillestrøm), og etter 2-3 år på markedet har interessen for disse eksplodert blant campingfolk. Kanskje ikke så rart, all den tid en utgift på 5000-10 000 kroner gir så mye ekstra plass. Og kanskje ikke så rart, når man slipper å snuble rundt i snorer og stenger i en halvtime, før ting er på plass.

Enkle fortelt kan være på plass i løpet av 5-6 minutter. De tres inn på markisen, festes med plugger og pumpes kvikt opp for hånd eller ved hjelp av en elektrisk pumpe, og sikres med barduner.

MER PLASS: Et fortelt kan løse plassutfordringene med en bobil.
MER PLASS: Et fortelt kan løse plassutfordringene med en bobil. Foto: Kampa

Som videoen her viser, finnes det forskjellige løsninger. Noen fortelt har med noen få stenger for oppstiving, for eksempel som tverrligger øverst, men andre løsninger er helt frie for stenger (men kan ha stenger for å presse forteltet mot bobilen). Videre kommer det stadig flere modeller, slik at bobiler flest, uansett høyde og lengde, kan finne noe som passer.

Det finnes enkle telt med ett rom, og større og finere telt som er som små stuer, og også telt som kan bygges ut med innertelt (annekser) til for eksempel overnatting. Det finnes telt med nedfellbare eller helt avtakbare fronter, slik at du får et slags solseil, noe som kan være kjekt å ha når sola skinner.

Vekt er en viktig for mange bobilister. Men et fortelt som veier 15-25 kilo bør ikke være tungen på vektskåla. Sammenpakket tar forteltene heller ikke mye plass.

Denne saken ble første gang publisert 19/09 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også