Mat i bobilen

Lekker bobilmat som du lett gjør selv

Matformidler Erik Røed tryller frem bacalao i bobilen og annet snadder.

Sist oppdatert

Erik Røed

Født 31.1.66. Matformidler, filmarbeider, fotograf, journalist og forfatter. Jobbet i mange år som lydtekniker ved diverse teatre. Etablerte filmlydselskapet Egg & Bacon i 2004, og hadde blant annet lydansvar for en rekke kinofilmer, samt TV-serier som Hotel Cæsar og New Scandinavian Cooking. Skribent og fotograf for blant annet matmagasinene Nord og Ren Mat. I 2007 ga han ut kokeboken «Båtmat – på to bluss i ferien» på Cappelen Damm. «Brød og brødbaking» ble utgitt på samme forlag i 2011. Har vært tilknyttet Geitmyra matkultursenter for barn som skribent og matlærer. I dag arbeider Røed med en håndbok-serie om mat for barn, der de skal lære om mat via naturfaglige tema.

Erik Røed har gitt ut en bok om matlaging i båt ("Båtmat - på to bluss i ferien"). Og båt og bobil har som kjent en god del til felles. Som blant annet 1-3 bluss, begrenset lagerplass for mat, og relativt små kjøleskap med enda mindre fryser.

Derfor fokuserer matformidler Røed på at ingrediensene i matlagingen skal være tilgjengelige i en hvilken som helst nærbutikk i Norges landstrakte land.

Vi møter Røed på Sokna i Buskerud. Han og familien har investert i et småbruk der markens grøde overrasket. Blant annet rykket det i Røeds nesebor en gang han for med ljåen rundt på bruket.

Roer magen og holder hekser borte

Hva var det? Luktet det virkelig karve; frøet det faktisk er mangel på i internasjonal krydderhandel, og som ved siden av gressløk er det eneste originale norske krydderet (resten har kommet med handelsmennene)? Karve, som både roer magen, holder hekser borte og motvirker utroskap – hadde de virkelig fått med det på kjøpet?

Visst! Det var flust med karve på gården, og en neve frø godgjør seg i det som snart er en ferdig flaske hjemmelaget akevitt. I tillegg har Røed egen urtehage, og bærene han trenger til desserten han skal lage håndplukkes i en fei bare få skritt fra inngangsdøra til det gamle trehuset.

- Vi planlegger også egenproduksjon av andre ting. Kanskje ungene om et par år kan stå nede på veien og selge våre egne produkter? Ville ikke det vært fint også for bobilturismen, at man i enda større grad enn i dag kunne stanse langsetter veiene og kjøpe kortreiste billige matvarer direkte fra produsentene?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MAT I BOBILEN: Røed viser hvordan du lager tre retter som enkelt kan gjøres ved hjelp av et par bluss og en liten grill.
MAT I BOBILEN: Røed viser hvordan du lager tre retter som enkelt kan gjøres ved hjelp av et par bluss og en liten grill.

Smart øl-triks

På forhånd har vi avtalt med Røed at han skal lage tre retter som enkelt kan gjøres ved hjelp av et par bluss og en liten grill, samt en salat og en dessert. Hvem som helst skal altså kunne lage dette, på relativt kort tid.

MAT I BOBILEN: Kyllingen blir bedre med litt innabords.
MAT I BOBILEN: Kyllingen blir bedre med litt innabords. Foto: Geir Svardal

Det som imidlertid tar litt tid er grillingen av kyllingen, men de fleste bobilfolk har vel tid til å la den stå og godgjør seg mens man tar en øl eller et glass vin.

Øl "får" jo på sett og vis også kyllingen; nemlig en Aass som aldeles i pakt med merkenavnet åpnes og stikkes inn i baken på kyllingen. På denne måten grilles kyllingen fra utsiden, mens den får tilsatt fuktighet fra øldampen fra innsiden.

- Dette gir et smakfullt kjøtt, mørt og godt, smiler Røed – og presiserer at ølen gjerne kan være alkoholfritt, siden den bestanddelen uansett fordamper.

Bobilsbacalao

Aller helst skal grillen være lukket, påpeker Røed, men den kan også være åpen. Eller halvåpen, slik den er i vårt tilfelle.

Ellers åpner han øynene våre for såkalt konfitering, som er en gammel konserveringsmetode der man salter og langsomt koker kjøtt, fugl eller fisk i fett. Kjøpes ferdig på butikken!

Bacalao blir i dag ofte brukt som festmat, men var tidligere mer en hverdagsrett – og nå gjør vi den også til en bobil-rett.

Sylta ande- eller kyllinglår med kålrotmos

Dette er klassisk fransk, og kan kjøpes som boksmat eller i små pakker med to ande- eller kyllinglår i. En slik type confit er, som så mye annen deilig mat, et resultat av tradisjonell konserveringsmåte: man koker seigt kjøtt fra and, kylling eller andre dyr i rikelig med dyrefett, vanligvis i andefett. Etter to-fire timers koking blir kjøttet mørt og deilig! Kjøttet tåler kjølig oppbevaring på glass i lang tid, og kan spises både varmt og kaldt.

Til fire personer:

6-8 lår av ande- eller kyllingconfit

1 stor kålrot, skrelt og skåret i fingertykke skiver

150 g smør

1 ss grov sennep

salt og pepper

Slik gjør du:

– Kjøttet trenger bare oppvarming, og du kan gjøre det i panne, kjele eller i stekeovn. La fettet fra boks eller pakning følge med.

– Kok opp 1 liter vann, og legg i kålrot.

– Når kålrotbitene er helt møre (det kjenner du med kniv eller gaffel), heller du av vannet. Ta smør og sennep over, og mos det godt. Smak til med salt og pepper.

– Server gjerne med en enkel grønn salat ved siden av.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MAT I BOBILEN: Confit er i vinden om dagen, og er ypperlig bobilmat.
MAT I BOBILEN: Confit er i vinden om dagen, og er ypperlig bobilmat. Foto: Geir Svardal

Bacalao

Bacalao er jo portugisisk for "torsk", og det er utvannet klippfisk vi bruker til denne klassiske retten som er så kjent fra Kristiansund. Bacalao serveres på en mengde forskjellig måter i Portugal og Brasil, og det er vel en baskisk variant som har "satt seg" i Norge, med chili, tomat og grillet paprika.

Utvanningen av klippfisk tar normalt 1-3 dager, etter som hvor salt den er. Skift vann hver femte time, så går prosessen litt fortere. Smak deg til om den er passe salt.

Mantraet er: Utstå fristelsen fra å røre i gryta underveis!

Til 4 personer:

800-900 gram utvannet klippfisk

2 grillede og flådde paprikaer (du kan finne ferdige på glass i butikken)

½ - 1 rød chili

2 rødløk, skrelt

500 gram poteter, eventuelt skrelt, vasket og skåret opp i 5 mm tykke skiver

1 boks hermetiske tomater

4-6 hvitløksfedd uten skall, knus dem hvis du vil ha sterk smak

1 dl olivenolje

½ liter vann

2 laurbærblad

eventuelt 4 ss hakket persille

salt og pepper

Slik gjør du:

- Del fisken opp i skje-store biter, og skjær paprika, chili og løk i skiver. Legg potetskiver, løk, paprika, chili, hvitløk og fisk lagvis i en kjele. Hell over tomat, olje og vann, og legg i laurbærbladene. Legg lokket på kjelen, og sett på varmen.

- Når innholdet koker, så skru ned varmen slik at det bare småkoker. Unngå å røre i kjelen, for da får du bacalao-mos i stedet for en delikat gryte.

- Stikk forsiktig i en potetskive: Hvis den er mør er du klar til å servere, gjerne med brød til. Smak til med salt og pepper, husk at fisken kan være salt nok fra før.

- Lag nok til at du kan varme opp gryten dagen etterpå også, den smaker enda bedre dag to!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MAT I BOBILEN: Baccalao er lett å lage i en bobil. Bare husk at det tar tid å vanne ut klippfisken.
MAT I BOBILEN: Baccalao er lett å lage i en bobil. Bare husk at det tar tid å vanne ut klippfisken. Foto: Geir Svardal

Ølgrillet hel kylling

Dette er egentlig en måte å bake kyllingen på grillen, – innenfra! Det hele er enkelt: Du åpner en ølboks, trer kyllingen på denne og setter det hele på grillen. Når ølet koker, vil dampen bake fuglen, og samtidig tilføre god smak. På utsiden blir kyllingen mest grillet. Mange urter er viltvoksende, for eksempel oregano og karve, og det er ekstra morsomt dersom du finner noen der du er. Er årstiden den rette kan du gjerne servere pannestekt sopp til.

Til 4-6 personer:

1 hel rå kylling på 1,5 kg

1 stor neve av landeveiens urter, eller tørkede etter smak

salt og pepper

1 stor boks øl etter smak, gjerne alkoholfritt

Tilbehør:

2 sitroner, skåret i to

2 hjertesalater, skåret i to

Slik gjør du:

– Tenn opp grillen på et trygt sted. Ha gjerne en vannbøtte i beredskap hvis det er tørt!

– Vask og skyll kyllingen godt. Gni den inn med salt, pepper og de urtene og krydderne du liker. Tre kyllingen på en åpnet ølboks, det er mulig du må snitte den litt ekstra for at den skal passe. Sett ølboks og kylling på grillen, gjerne på den kalde sonen, hvis du disponerer en stor grill. Bruk helst et lokk over grillen.

– La fuglen bake i omtrent én time, ta den deretter av varmen og la den få stå og hvile i 10-15 minutter før du tar av ølboksen og serverer. Stek skogsopp i smør, hvis du har funnet det, eller server med grillet sitron og hjertesalat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MAT I BOBILEN: Dette er egentlig å bake kyllingen - innenfra!
MAT I BOBILEN: Dette er egentlig å bake kyllingen - innenfra! Foto: Geir Svardal

Gresk salat

Denne kjenner du kanskje? Den passer godt til all grillet mat, og kan lages med eller uten salatblader. Husk å bruke ingredienser av god kvalitet, for denne salaten står og faller på råvarenes smak! Finner du forvillet (at den en gang var hageplante, men har i tidens løp spredd seg ut i naturen) oregano på bobilturen, så topper du opplevelsen.

Til 4 personer:

2 saftige tomater

1 stor rødløk

1 stor grønn paprika

½ slangeagurk, skrelt og skåret i terninger

1 håndfull kalamataoliven

100 g fetaost, skåret i terninger

2 ss oregano eller timian, finhakket

eventuelt 1 salat, vasket og revet hjertesalat

Til dressing:

½ dl olivenolje

saften av ½ sitron

1 ss sennep

litt salt

Slik gjør du:

– Skjær tomat i rause biter, og løk og paprika i tynne skiver. Bland inn slangeagurk, oliven og fetaost. Dryss over friske urter og salat, hvis du ønsker det.

– Rør ut sennep i sitronsaft.  Hell denne og olivenolje jevnt over salaten rett før servering.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MAT I BOBILEN: Gresk salat er en gammel kjenning som passer fint i campinglivet.
MAT I BOBILEN: Gresk salat er en gammel kjenning som passer fint i campinglivet. Foto: Geir Svardal

Bær og ris med smak av friargras

Brukte du ris til middagen i går, og har noe til overs? Bland det sammen med friske bær, gjerne med litt pisket krem, så har du en super sommerdessert! Bærene finner du i skogen, hvis du ikke vil gå på slang i noens hage…

MAT I BOBILEN: Dessert må man ha. En blanding av friske bær og ris, for eksempel.
MAT I BOBILEN: Dessert må man ha. En blanding av friske bær og ris, for eksempel. Foto: Geir Svardal

Fra den gang man slo enga med ljå var friargras, eller gulaks, kjent for å skape en deilig duft over slåtten. Den inneholder kumarin, som er det samme som gir kanel den deilige lukten. Hvis du lar noen aks småkoke i fløte i en halv time, og så blander det med ris, bær og litt sukker, får du en deilig dessert. Finner du ikke friargras, så bruker du en kanelstang i stedet.

Til 4 personer:

500 g kokt ris, kald

3 dl kremfløte

10-15 aks friargras, evt. en kanelstang

Hva er din favorittmat for bobil/camping?

Del gjerne dine mattips med leserne i kommentarfeltet!

Denne saken ble første gang publisert 13/06 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også