FØRSTE TUR: Toyota GT 86

Bilen som gir deg et smil

Tror du at sportsbiler må ha enormt med krefter og ekstremt veigrep? Tro om igjen.

BREISLADD: Dersom du ønsker å skremme deg selv, skrur du litt på antiskrens-knappen. Jeg vet at det ikke er særlig relevant, men denne tingen lar hekken sladde på forfriskende vis.

BREISLADD: Dersom du ønsker å skremme deg selv, skrur du litt på antiskrens-knappen. Jeg vet at det ikke er særlig relevant, men denne tingen lar hekken sladde på forfriskende vis. Foto: Paul Barshon

Publisert Oppdatert

GT 86 har ingen av delene, men er en like god kjørebil som et 500-hesters monster.

- Det er alltid føreren, og ikke kjøretøyet, som skal være helten, sier Tetsuya Tada, sjefsingeniøren for GT 86.

I én setning har han summert opp hva det er med sportsbiler som har plaget meg i det siste. Det dreier seg om føreren, din dust.

Tendensen med at biler blir stadig raskere, får mer veigrep og er mindre sosialt akseptable er dagens motto.

Men må det være sånn?

Tada-san har nettopp belyst sine tre nøkkelelementer for GT 86, og det høres ut som en ekstrakt fra boka "Hvordan du ikke bygger en sportsbil i 2012".

Element én: Ingen turbo. Element to: Ingen 4WD. Og (min personlige favoritt) element tre: Smale dekk. Raske rundetider var åpenbart ikke prioritert her.

Foto: Paul Barshon

Fantastisk liten coupé

Spesifikasjoner

Motor: 1998 ccm, 4 syl,

Drift: Bakhjulsdrift,

Hk: 203

Nm: 205

Forbruk: 0,67 l/mil,

CO2-utslipp: Ca 160 g/km

0-100 km/t: Ca 6,8 sekunder,

Toppfart: 230 km/t,

Vekt: 1220 kg

PRISEN

Rundt 450 000 kroner

DOMMEN

GT 86 er like overbevisende som søsterbilen Subaru BRZ, noe som gjør GT 86 til en av de skjønneste bilene som finnes å kjøre. Kommer i juni.

Så gjør dette det frustrerende at vi under det andre møtet med GT 86 fremdeles er henvist til en bane? Forrige gang var vi i Japan, og var begrenset til tredje gir.

Denne gangen er vi i Jarama, like ved Madrid i Spania, men vi har i det minste seks gir å leke med. Noe som lar meg foreta en direkte sammenligning med en Subaru BRZ som jeg hadde mange lykkelige timer med tidligere, og Tetsuya Tada er grei nok til å påpeke at de to bilene er identiske, bortsett fra endringer av fjærer og dempere.

Men jeg kunne ikke finne forskjellen mellom dem.

I et litt dramatisk øyeblikk på banen mente jeg å kjenne litt mer mykhet og krenging i GT 86. Men uansett hvordan du ser på det, er dette en fantastisk liten coupé. Den er så rask på labben, og så ivrig etter å endre retning, og likevel myk og føyelig når den gjør sakene sine.

Slår rivalene

Dersom du ønsker å skremme deg selv, skrur du litt på antiskrens-knappen. Jeg vet at det ikke er særlig relevant, men denne tingen lar hekken sladde på forfriskende vis.

Den har også en totalt utmerket elektrisk servostyring.

Men det er mer å ta med seg her. Fra det jeg kunne finne ut på Jarama, kjører den også svært vakkert, og bremsene og girkassa er ganske enkelt herlige. Jeg vil ærlig talt bli forbløffet (og veldig skuffet) om dette er en møkkabil på veien.

Toyota sikter seg inn på en pris på 450 000 kroner i Norge når den kommer i juni, med rivaler som VW Scirocco og Peugeot RCZ.

Men denne bilen vil uansett slå rivalene i kjøreegenskaper. Tetsuya Tada er sikker på at det som teller her, er at føreren kommer ut av bilen med et smil på leppene.

Det gjorde jeg.

Rivalen: Peugeot RCZ - har ikke de samme tøffe kjørestil som GT 86, men er veldig jålete. En vakker retur til form fra Peugeot.

Les også:

Danker ut luksus-SUV-ene

Bagasjerommet er rett og slett enormt

QUIZ: Kjenner du igjen speedometrene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning