Volvo Duett

Volvo Duett fyller 60 år

Denne 60-åringen er stadig å se på veien i god form.

KLASSIKER: Volvo PV445 fyller 60 år i dag, 4. juli. FOTO: Volvo

KLASSIKER: Volvo PV445 fyller 60 år i dag, 4. juli. FOTO: Volvo

Publisert Oppdatert

I dag fyller Volvo Duett 60 år, bilmodellen som var Volvos første serieproduserte stasjonsvogn, og som regnes som selve opphavet til Volvos solide tradisjon for stasjonsvogner.

Volvo PV444 ble vist frem for første gang i 1944, og skulle komme til å endre Volvos posisjon i bilmarkedet. Med PV-en gikk Volvo fra å være en småskalaprodusent til å bli en av de store.

I 1947 kom produksjonen av PV i gang for alvor, men behovet for mindre varebiler gjorde at utviklingen av den femdørs PV445 ble startet i 1949. Fire år senere ble den lansert med en 1,4-liters motor med 40 hk.

Bilen ble hetende 445 helt til den ble fornyet i 1960 og byttet navn til 210. Den splittede fronruten ble erstattet av en hel rute - uten stolpen i midten - og bilen fikk firetrinns girkasse.

Duett ble produserte helt fram til 1969, da Sverige innførte obligatoriske kollisjonstester for godkjenning. Volvo innså at den over 20 år gamle basiskonstruksjonen ikke ville greie kravene, og eksporterte alle de nyproduserte eksemplarene, unntatt ett. Den siste Duetten - med chassisnummer 97299 - står utstilt på Volvo Museum i Gøteborg.

Mange nordmenn har vokst opp med Volvo PV, og den dag i dag er den solide svensken fortsatt å se på veien. Enda flere nordmenn lærte PV-ens etterfølger å kjenne, Volvo Amazon.

Les også:

Endelig fornyes V70 og XC70

Nå blir Volvo-SUV-en koseligere

Svensktopp vil liker

Volvo setter familieraceren i produksjon

SPREK: Innen bilverdenen er det ikke mange andre 60-åringer som er like sprek som Volvo Duett. FOTO: Volvo

SPREK: Innen bilverdenen er det ikke mange andre 60-åringer som er like sprek som Volvo Duett. FOTO: Volvo

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning