Første skoledag:

Varsler storkontroll mandag

I dag har mange fem- og seksåringer sin aller første skoledag. UP står klar ved skoleveien.

Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix

Publisert Oppdatert

Trygg Trafikks skolestarttips til bilister

  • Respekter trafikklysene, og unngå å kjøre i det lyset skifter fra grønt til rødt.
  • Følg fartsgrensen ved skoler - da har du tid til å observere og stanse om nødvendig.
  • Vær oppmerksom på avkjørsler og småveier der sikten er dårlig slik at du oppdager små barn på skolevei. Vær forberedt på at det kommer flere barn.
  • Unngå å rygge i områder der det er mange barn.
  • Sørg for at alle barn i egen bil er riktig sikret.
  • Kjør ikke forbi skolebusser som står på en holdeplass. Det kan komme et barn ut foran bussen.

Kilde: www.tryggtrafikk.no

Skrekkscenarioet: Du kjører for fort, og en liten pode med skolesekk forviller seg ut i gata. Konsekvensene kan bli skjebnesvangre. Scenario nummer to trenger er ikke like fatalt, selv om en fartskontroll også betyr et møte med politiet.

Utrykningspolitiet (UP) varsler utstrakt kontrollvirksomhet ved skolestart mandag og videre utover høsten, i samarbeid med de lokale politidistriktene.

- UP vil være tilstede langs en rekke av landets skoleveier med uniformert politi ved skolestart og -slutt. Vi vil, gjennom forebygging og kontroller, rette oppmerksomheten mot de yngste trafikantene. Vi er på lag med barna, sier Odd Reidar Humlegård, sjef for for Utrykningspolitiet (UP).

Anbefaler trafikktrening

Aftenposten skrev torsdag at Vegdirektoratet ikke anbefaler en massiv utbygging av gang- og sykkelveier rundt skoler. Etaten har i stedet regnet seg fram til at det ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomt med slike veier de nærmeste to kilometerne rundt skoler i Norge.

Med andre ord: Kostnaden er for høy til å gjøre det tryggere å gå og sykle de nærmeste tre kilometerne til skolen. Rådet foreldre til landets til sammen 619 000 elever i barne- og ungdomsskole i stedet har fått, er å gå skoleveien sammen med de minste barna og være mer bevisst med trafikkreglene.

UP stiller seg lojalt bak dette budskapet.

- Foreldre må trene i trafikken med barna, oppfordrer Humlegård.

Han vurderer trafikksikkerhet på den hjemlige timeplan som et godt forebyggende tiltak for å trygge skoleveien.

- I den grad foreldre har tid og anledning til å følge barna et stykke på skoleveien, også når skolen har startet, er det virkelig å anbefale, mener Humlegård, som først ser på sykkel som et alternativ når barna blir litt eldre.

- Ta hensyn til skolebarna

Ansvaret for at barn kan komme seg trygt til skolen ligger på de voksne, som bilister og som gode eksempler når vi går og sykler, understreker Trygg Trafikk på sine nettsider:

"Husk at skolestarterne bare rager ca 120 cm over bakken og derfor får mindre overblikk enn voksne over trafikksituasjonen - og heller ikke er like synlige. I tillegg har de dårligere sidesyn og evne til å høre hvor lyder kommer fra.

Ikke minst er de impulsive. Vær derfor forberedt på at barn oppfører seg annerledes i trafikken enn du selv ville ha gjort".

Slik straffes du

Om du er typen som blåser i å ta hensyn langs skoleveien, kan det vanke både bøter og prikker i førerkortet. I tabellen har vi kun tatt med hastigheter som både gir prikkbelastning og bot. Kjører du raskere enn 25 km/t over det tillatte, ryker i tillegg førerkortet - og det vanker rettslig tiltale.

Fartsgrense

Brudd på fartsgrensen

Antall prikker

60 km/t eller lavere

11 t.o.m 15 km/t

1 (2900 kr i bot)

60 km/t eller lavere

16 t.o.m 20 km/t

2 (4200 kr i bot)

60 km/t eller lavere

21 t.o.m 25 km/t

2 (6500 kr i bot)

Kilde: www.politi.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning