Rally Finland er i gang

Uslåelig etapperekord

I 2004 moste Petter Solberg og Phil Mills konkurrentene på Rally Finlands mest kjente fartsetappe.

Publisert Oppdatert

Året var 2004. I Rally Finland var Petter Solberg og kartleser Phil Mills i realiteten ute av løpet, men fortsatte etter de såkalte SupeRally-reglene (deltakere kan, ved uhell, stå over enkeltetapper, men får tidstillegg).

De kjørte frem til startstreken for rallyets og en av verdens mest kjente fartsetapper - Ouninpohja - fast bestemt på å sette etapperekord.

33 heseblesende kilometer senere var de i mål, 12,5 sekunder før Carlos Sainz, som til da hadde ledet etappen, og 6,6 sekunder kvikkere enn den tidligere rekorden - satt av Colin McRae i 2003 (McRae oppkalte sin galopphest etter etappen).

Den utrolige etappen kan du i dag se fra Solbergs inboard-kamera i sin daværende Subaru Impreza WRC. Del 1 tar deg fra starten av etappen og halvveis ut i den, mens Del 2 tar deg til mål (se videoer sist i saken).

Legg særlig merke til Phil Mills tempo på notene han leser - noter som med stor nøyaktighet forteller Petter Solberg om hva som ligger foran ham av svinger, rettstrekk, hopp og søkk.

At Mills klarer å henge med, og - i enda større grad - at Petter klarer å oppfatte alt som blir sagt og bruke det til å holde et helt uvirkelig tempo, er mer enn imponerende. Det er ufattelig!

Petter Solberg i årets Rally Polen.

Petter Solberg i årets Rally Polen. Foto: Tony Welam

Rekorden blir stående for all fremtid. Nordmannens snittfart på 130 km/t var nemlig for høy i henhold til det internasjonale bilsportsforbundets regler for rally. Ouninpohja ble endret på, for å få ned snittfarten, og i år er den ikke en gang med (se sak om det her).

Petter Solberg tror det vil gå for fort i Rally Finland til at han henger med helt i toppen med sin _veteranbil_ Citroën Xsara WRC.

Petter Solberg tror det vil gå for fort i Rally Finland til at han henger med helt i toppen med sin _veteranbil_ Citroën Xsara WRC. Foto: Tony Welam

33 kilometer med så vanvittig høy snittfart, ledaget av utallige hopp opp mot 40-50 meter, ble ikke overraskende ansett å være for farlig!

Nettstedet wrc.com kårer nå verdens råeste fartsetapper i rally, og ikke uventet har Petter Solberg akkurat Ouninpohja som sin favoritt. Til wrc.om uttalte han:

"Den har alt. Du går inn i din egen verden, kobler ut alt annet, og lar notene fly gjennom hodet. Kommer du i mål på en topptid, føles det helt fantastisk - for dette er virkelig en vanskelig etappe!".

wrc.com kårer også de råeste inboard-videoer fra 2009-sesongen til og med juli måned, og her kan du gå inn og se de aktuelle videoene og avgi din stemme, eller eventuelt se Ti på topp-listen (flere etapper fra Rally Norway er med) etter at opptellingen er ferdig.

Her har du Ouninpohja-videoene:

Siste: Petter brøt

Petter Solberg fikk en knallstart på Rally Finland, og lå som nummer to etter at tre etapper var kjørt. Men på den fjerde etappen gikk det galt. Med en punktering etter en hard landing klarte ikke Solberg å holde bilen på veien, og havnet i ei grøft like før målgang. Han kom seg videre, men tapte seks minutter. Etterpå valgte teamet likevel å bryte.

Les også:

Petter blogger på klikk.no

X-Games - der rally er kult

Rally med vanlige biler

Farlige øyeblikk med Petter Solberg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning