Livreddende teknikk

Unikt i Pikes Peak

Neste år vil Audi sette en unik rekord i verdens råeste bakkeløp. En TTS Coupé uten sjåfør skal til topps, ved hjelp av fremtidens førerassistent-teknologi.

Publisert Oppdatert

Pikes Peak

Pike Peak International Hill Climb - også kalt "Race to the Clouds" - er et bakkeløp i staten Colorado. Løpet, som første gang ble avholdt i 1916, går opp det 4300 meter høye fjellet Pikes Peak. Starten går på 2862 meter, og løpet inneholder hele 156 svinger. Mange av dem er usikrede, og avkjøringer her vil medføre stor fare for kvestelser og død. I dag er det japaneren og Suzuki-sjefen Nobuhiro "Monster" Nakajima som har rekorden, med 10:01.408 - satt i 2007. Mange forbinder Pikes Peak med den prisbelønnede kortfilmen Climb Dance, som følger den finske rallyverdensmesteren Ari Vatanen i sitt rekordløp i en Peugeot 405 T16 i 1987. Og mange kjenner det fra dataspill som Colin McRae Dirt. Nordmennene Martin Schanche og Thor Holm har også deltatt i Pikes Peak, i ekstreme Gruppe B-biler.

Pikes Peak webside

Å kjøre Pikes Peak uten sjåfør, er i utgangspunktet som å hoppe i Planica uten ski. Undertegnede var tilskuer til arrangementet for en del år tilbake, og dette er et bakkeløp med svinger nok til å gjøre en piruettvant kunstløper svimmel.

"The Race to the Clouds", som løpet gjerne kalles, er på 19,88 kilometer, inneholder 156 svinger, klatrer hele 1439 høydemetere og har målgang på 4300 meter

Flere legendariske rekorder er satt her (se videoer), og neste år satser Audi på å sette en ny. En TTS Coupé Quattro skal fjernstyres til topps, med teknologi fra et samarbeid mellom VW-gruppen og det amerikanske Stanford-universitetet.

Se Climb Dance og andre fantastiske Pikes Peak-videoer her!

Poenget er å teste førerassistanse-teknologi som en dag kan finne veien til vanlige gatebiler.

- Vi tror at en bil som er utviklet for å kjøre like godt og reagere like raskt som en profesjonell bilsportsutøver, vil kunne ratte seg rundt potensielle ulykkessituasjoner på en måte som vanlige sjåfører ikke vil klare, uttaler Dr. Burkhard Huhnke.

- Poenget er at i en kritisk situasjon der en vanlig fører vil være hjelpeløs, skal nye elektroniske systemer hjelpe vedkommende ut av uføret.

Pikes Peak fremstår som rene menneskeberget når det årlige bakkeløpet avholdes.

Pikes Peak fremstår som rene menneskeberget når det årlige bakkeløpet avholdes. Foto: Geir Svardal

Audi - hvis quattrosystem feirer 30-årsjubileum neste år - er på ingen måte nye i bakkeløpet Pikes Peak. I siste halvdel av åttitallet satte både Walter Röhrl, Michelle Mouton og Bobby Unser verdensrekorder opp Colorado-fjellet, i Audi S1 Sport Quattro-biler med over 600 hk.

For ordens skyld - den fjernstyrte TTS'en vil selvsagt ikke sette nye fartsrekorder opp Pikes Peak i 2010, eller for den saks skyld stille i konkurranse med andre biler.

Den tyske rallylegenden Walter Röhrl satte ny rekord i Pikes Peak i en Audi Sport Quattro S1, i 1987.

Den tyske rallylegenden Walter Röhrl satte ny rekord i Pikes Peak i en Audi Sport Quattro S1, i 1987.

Men den skal forsøke å ta seg hele veien opp, ved hjelp av teknikk vi en eller annen gang kanskje vil finne som livreddende førerhjelp i vanlige biler.

Det er for øvrig ikke noe nytt at førerløse biler deltar i billøp. VW-konsernet, under ledelse av Stanford Racing Team, hadde suksess med en fjernstyrt Touareg i 2005, da de vant Darpa Grand Prix Challenge for roboter.

Les også:

En førerløs Touareg vant Darpa Grand Prix i 2005.

En førerløs Touareg vant Darpa Grand Prix i 2005.

Rekord i Pikes Peak

Verdens "høyeste" toaletter

Bilen som kjører av seg selv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning