Tre typer køkjørere

Når trafikken stopper opp, blir det forskjell på folk. Hvordan er du?

Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

Det er mulig du tenker som oss, at andre bilister i køen er ufattelig ineffektive - hadde vi bare kjørt litt mer i takt, så ville morgenrushet gått unna på halve tiden!

Og det har du rett i. Det er all den unødvendige bremsingen og fartsendringene som skaper køer i et trafikksystem som ellers ville hatt mye bedre kapasitet.

Reagerer forskjellig

Men enn så lenge er det ingen enkle løsninger på problemet. Så mens du sitter der, kan du spekulere på hvilken type køkjører du selv og dine nærmeste trafikanter er.

Ifølge forskere fra universitetet Duisburg-Essen um Schreckenberg og nobelprisvinner i økonomi Reinhardt Selten, finnes det tre hovedtyper køkjørere, som reagerer hver på sin måte når de havner i en bilkø på motorveien:

1: De fornuftige (44 %). Når en kø varsles, vil disse finne det naturlig å gjøre som anbefalinger og skilting tilsier, for eksempel følge en annen rute enn motorveien.

2: Taktikerne (14 %). Disse vil holde seg på motorveien. De antar at alle de fornuftige vil velge omkjøringen, og da vil jo køen raskt vil løses opp, tenker de.

3: De konservative (40 %). En nesten like stor gruppe som de fornuftige. Forskjellen er at disse bilførerne verken er spesielt taktiske eller hører på råd; de bare følger sin egen nese som det passer dem der og da.

Hvem vinner?

Hvem kommer så fortest frem? Jo det gjør en undergruppe av De konservative, som forskerne kaller Stoikerne. Disse utgjør ca. 1,5 prosent av alle trafikanter og kjennetegnes ved at de holder beinhardt på sin opprinnelige ruteplan uansett hva som skjer.

Forskerne roper imidlertid et lite varsku: Dersom alle vi andre nå sitter og tenker at "Nå skal jeg jammen bli stoiker!", da er vi like langt igjen¿

Hva slags kø-kjører er du? Si din mening i kommentarfeltet!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning