Togirsutnyttelse

Kompressor-teknologi med flere nyttige funskjoner.

Publisert Oppdatert

Det er jo ikke helt logisk at ting som drives av motorkraft - som dynamo, airconditionaggregat, vannpumpe og kompressor - må drives rundt hele tiden. Og når de drives rundt, gjør endringene i motorturtallet at de ofte ikke jobber i sitt mest effektive område.

Britiske Antonov produserer nå en togiret kompressor for biler, der et planetgirsystem gjør at den automatisk gires opp til riktig turtall for best mulig ytelse - noe som fører til at kompressoren gir overtrykk over hele turtallsregisteret.

Nå har de utvidet denne teknologien til andre ting som monteres på motoren; enten som en komplett dynamo, for eksempel, som en drevpakke som erstatter reimhjulet foran på veiva, eller som løse drevpakker som kan monteres på hver enkelt bit. Planetgirpakkene er helautomatiske, og kan enten gire trinnløst eller fra et trinn til et annet, avhengig av bruksområde.

Den enkle teknikken skal være mye rimeligere enn å bruke elektroniske komponenter for å justere hastigheten på komponentene. Dessuten skal ikke systemet gi noen økning i effekttapet når kreftene overføres, den eneste forandringen er at alle komponentene jobber mer effektivt, og at de kan kobles ut når de ikke trengs. Dermed reduseres effekttapet, forbruket og utslippene.

TILBAKE TIL HOVEDARTIKKELEN.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning