Uoppmerksomhet i trafikken

Tissetrengthet tilsvarer 0,5 i promille

Forskning viser at du tenker like uklart som etter noen øl hvis du virkelig må tisse.

STOPP: Det er ifølge en ny studie farlig å kjøre hivs du virkelig må på do. Med andre ord er det greit å stoppe når du merker at naturen kaller.
STOPP: Det er ifølge en ny studie farlig å kjøre hivs du virkelig må på do. Med andre ord er det greit å stoppe når du merker at naturen kaller. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Vi har alle vært der. Det er langt til neste avkjøring på motorveien, og de tre halvliterne med vann eller brus du har drukket siden du kjørte hjemmefra vil ut.

Jo lenger du holder deg, desto verre blir det. Nå viser det seg at dette gjør mer med deg enn det du kanskje trodde.

En studie gjennomført av flere leger viser nemlig at dersom du virkelig må tisse, kan dette redusere blant annet oppmerksomheten så mye at det tilsvarer en promille på 0,5.

Det er nettstedet Jalopnik som har intervjuet Dr. Peter Snyder i forbindelse med studien med det velklingende navnet " The Effect of Acute Increase in Urge to Void on Cognitive Function in Healthy Adults".

Det betyr, relativt grovt oversatt, effekten tissetrengtheten har på hjernen.

Studerte effektene av smerte

Snyder forteller at målet med studien ikke var å undersøke hvordan det å måtte tisse påvirker kjøring, men at de etter hvert innså at resultatene også kunne ha en effekt i den virkelige verden.

I utgangspunktet var dette en studie for å studere de kognitive effektene av smerte, og tissetrengthet var en enkel og trygg metode.

Resultatene viser at når man ikke klarer å holde seg mer, er effekten på tankeevne og problemløsning på nivå med en person som har en promille på 0,5. Det er mer enn dobbelt så mye som den lovlige promillen på 0,2 her til lands. Forskerne har ikke gjort en undersøkelse som går spesifikt på effekten av å måtte tisse på bilkjøring, men han innrømmer til det amerikanske nettstedet at det ville vært en god studie å følge opp resultatene med.

FYLLEKJØRING: Du ville forhåpentligvis holde deg langt unna bilen etter et par-tre halvlitere. Studien viser imidlertid at ekstremt behov for å tisse gir mange av de samme effektene.
FYLLEKJØRING: Du ville forhåpentligvis holde deg langt unna bilen etter et par-tre halvlitere. Studien viser imidlertid at ekstremt behov for å tisse gir mange av de samme effektene. Foto: Foto: Crestock

Må tenke over det

Noe av problemet med tissetrenghet sammenlignet med andre smerter er ifølge Snyder det at man må tenke på det. Man må fysisk velge å holde det inne, og de delene av hjernen man bruker til dette er veldig nære de som styrer nevnte problemløsning og evnen til å ta avgjørelser.

Studien sammenlignet smertens effekter på hjernen med de effektene alkohol gir. For å gjøre dette fikk de frivillige, som visstnok var veldig lett å få fatt i, til å drikke seg opp til en promille på maksimalt 0,9. Deretter målte de kognitiv kapasitet på forskjellige promillenivåer og sammenlignet med dataene fra de som måtte på do.

Dr. Snyder anbefaler alle å ta forholdsregler slik at man ikke havner i en situasjon hvor man virkelig å lette på trykket uten å ha muligheten til det. Hvis man imidlertid befinner seg i en slik situasjon på veien, er det beste man kan gjøre å stoppe så fort som overhodet mulig.

Vant Nobelpris-parodi

For undersøkelsen vant forskerteamet "Ig Nobel-prisen" i medisin. Dette er en amerikansk parodi på den "virkelige" Nobelprisen, og har som mål å hedre uvanlig forskning.

De skal ifølge sine egne nettsider vise frem forskning som først får folk til å le, og deretter til å tenke. Med andre ord er det helt fortjent at Snyder og hans kolleger vant prisen.

Statens Vegvesen har flere ganger hatt "stopp og sov"-kampanjer. Kanskje det er på tide med en "Stopp og tiss"- kampanje.

Les også:

- 17-åringer bør få lappen, mener Trygg Trafikk

Hva kan du egentlig om bil?

Slik vasker du bilen riktig

Denne saken ble første gang publisert 25/04 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også