Svensk F1-legende minnes

Død manns race

Svenske Ronnie Peterson var Formel 1-fører i verdensklasse. For 30 år siden døde han som følge av en ulykke på Monza. Denne helgen minnes legenden på Anderstorp.

Publisert Oppdatert

RONNIE PETERSON

  • Født: 14.2.1944, i Örebro i Sverige.
  • Død: 11.9.1978, dagen etter en ulykke Italia Grand Prix.
  • Karriere: F1-debuterte i en March-Ford i 1970; kjørte 123 GP-løp; vant 10; hadde pole position i 14; nr. 2 i VM i 1971 og -78; nr. 3 i 1973; regnes som en av De Store Førerne som aldri vant VM i F1 (i likhet med Stirling Moss og Gilles Villeneuve).
  • Hjemmeside: www.ronniepeterson.se
  • Aktuell: Ronnie Peterson Historic Grand Prix på Anderstorp til helgen

Bilen tok fyr

Petersons John Player Special-Lotus smalt i barrieren og tok fyr. Men Hunt, Regazzoni og Depailler fikk dratt svensken ut før han fikk alvorlige brannskader. Imidlertid hadde han fått alvorlige beinskader i reservebilen fra sesongen før, som Peterson måtte bruke siden hans egen hadde mistet bakbremsene, og den egentlig reservebilen var fysisk tilpasset teamkompisen Mario Andretti.

"Superswede", som Peterson gjerne ble kalt, ble fraktet til sykehus, uten at noen anså skadene for livstruende. Beinskadene ble behandlet, men tragisk nok oppsto det komplikasjoner i løpet av natten, og Ronnie Peterson døde av blodpropp, bare 34 år gammel. 10 000 mennesker deltok i begravelsen i Örebro.

Både statue og museum

Den dag i dag ansees Peterson for å være svensk racings største stjerne gjennom alle tider. Og vi må huske på at vi snakker om et land som har fostret et hopetall F1-førere. I Ørebro finner du for øvrig en statue av ham, samt Ronnie Peterson Museum (www.ronniepetersonmuseum.com).

6.-8. juni avholdes "The Ronnie Peterson Historic Grand Prix" på Anderstorp (sjekk nettsiden www.flatout.info). I tillegg til å være et tettpakket racingstevne, blir arrangementet holdt til minne om Sveriges store stjerne. Høydepunktet blir løpene i "Grand Prix Masters", der det kjøres med F1-biler fra 70-tallet.

Så er du blant dem som minnes TV-bildene av de legendariske sort/gull-lakkerte John Player Special-bilene fra Lotus, Marlboro-BRM, McLaren, Williams, Ferrari, Matra og andre, har du nå muligheten for å oppleve dem "live".

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning