Mercedes og Audi

Sparker fra i Golf-klassen

AMG-versjonen av Mercedes A-klasse får verdens råeste firesylindrede motor.

VERDENS RÅESTE: Denne bilen skal ha verdens sterkeste firesylindrede motor. FOTO: Daimler AG

VERDENS RÅESTE: Denne bilen skal ha verdens sterkeste firesylindrede motor. FOTO: Daimler AG

Publisert Oppdatert

For første gang kommer Mercedes-Benz' spesialavdeling AMG med en bil i kompaktklassen med så ekstreme ytelser at den parkerer de fleste andre. Mercedes A 45 AMG er ifølge Mercedes verdens sterkeste firesylindrede motor i serieproduksjon.

Og ytelsene er til å la seg imponere. Den firesylindrede toliteren yter hele 360 hk, og har et maksimalt dreiemomentet er på 450 Nm. Til sammenlignet har en VW Golf GTI 210 hk. (R-versjonen har 256 hk).

Den hissige A-klassen har blant annet twin-scroll turbo, kjølesystemet fra SLS AMG, syvtrinns speedshift-girkasse og 4Matic - Mercedes 4x4-system - og en masse annet snadder fra AMG-divisjonen.

Bilen skal greie 0-100 km/t på 4,6 sekunder og toppfarten er elektronisk sperret på 250 km/t. Det oppgitte forbruket ved blandet kjøring er på 0,69 - 0,71 liter per mil.

Bilen kommer også med en tretrinns ESP (den elektroniske stabilitetskontrollen), til glede for de som liker å utfordre elementene. ESP ON er for de som liker å holde seg på den sikre siden.

Vil man ha en litt mindre ivrig ESP er det ESP SPORT Handling som gjelder, og ESP Curve Dynamic Assist dersom man vil pushe grensene ytterligere. ESP-en kan også slås helt av. I hvert fall nesten.

360 HK: Mercedes A 45 AMG. FOTO: Daimler AG

360 HK: Mercedes A 45 AMG. FOTO: Daimler AG

300 HK: Audi S3 Sportback. FOTO: Audi

300 HK: Audi S3 Sportback. FOTO: Audi

Og dette er Audis nye kompaktbølle

Mercedes er ikke alene om å vise en kompakt familiebil i superklassen. Audi S3 Sportback er heller ingen vissen affære. Nye Audi S3 Sportback er utstyrt med en helt ny toliters TFSI turbomotor. Den firesylindrede motoren yter 300 hk og har et dreiemoment på 380 Nm. 0-100 km/t går unna på fem sekunder med automatgirkassen S tronic. Med manuelt gir skal den bruke 5,1 sekunder. Toppfarten er sperret på 250 km/t.

I likhet med Mercedes-en har også S3 Sportback firehjulstrekk, Audis quattro-system.

Som i Mercedes-en sørger spjeld i eksosanlegget for at lydbildet blir slik man ønsker fra en slik bil.

Det oppgitte forbruket ved blandet kjøring er 0,69 l/mil. Med manuell girkasse er forbruket 0,70 l/mil. Sammenlignet med forrige generasjon er forbruket senket med 0,15 l/mil.

Vekten er også redusert siden forrige generasjon. Nye Audi S3 Sportback veier rundt 1445 kg, 70 kg mindre enn sin forgjenger. Mesteparten av vektreduksjonen er gjort i karosseriet.

Les også:

HØST: Audi S3 Sportback er ventet til Norge til høsten. FOTO: Audi

HØST: Audi S3 Sportback er ventet til Norge til høsten. FOTO: Audi

Quiz: Kjenner du igjen bilene - Mercedes spesial

Quiz: Kjenner du igjen bilene - Audi spesial?

Heftige drømmebiler for familien

Slik blir Alfa Romeo 4C

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning