"Snakkende" lyskryss

Fords nye oppfinnelse ser hva som skjer i lyskrysset, og sier fra til bilen.

Publisert Oppdatert

Det nye systemet, som blir kalt "Smart intersection" bruker GPS og trådløst internett for å vurdere situasjonen i lyskrysset. Det kan være hvis føreren av bilen kommer for fort mot rødt lys, at en annen bilist kjører på rødt eller at det har skjedd en ulykke i krysset.

Systemet varseler så føreren ved hjelp av lyd og bilde - og alt dette i løpet av brøkdelen av et sekund.

Bremser ikke selv

Systemet skal redusere kollisjonsfaren i kryss ved å gjøre førere som sminker seg, spiser eller snakker i mobiltelefon oppmerksomme på hva som kommer. I første omgang er det ikke meningen at bilen skal bremse av seg selv, men det er allikevel ikke noen umulighet at det kommer senere, da teknologien til dette allerede finnes.

Foreløpig er dette systemet ikke tilgjengelig for allmenheten, men Ford har testet det over en lengre periode, og bevist at det fungerer.

Skal lage felles standard

Flere bilfabrikanter, samt lokale og nasjonale myndigheter i USA, samarbeider om å utarbeide en felles standard for disse systemene. De håper at dette vil redusere både antall ulykker og trafikkaoset som oppstår enkelte steder. Dermed vil systemet også spare miljøet for tonnevis av utslipp, ettersom kø er den mest forurensende formen for bilkjøring.

Det vil ta lang tid før systemet er fullt utviklet, i og med at hvert eneste lyskryss må utstyres med en boks som sender denne informasjonen til bilene.

Om, og eventuelt når, dette systemet blir tilgjengelig her til lands er uvisst, men la oss i det minste håpe at vi får noe lignende.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning