Noen merker er kommet lenger enn andre. Vi guider deg til de merkene som gjør best jobb for at du enklest mulig skal utstyre din drømmebil med motor og utstyr du har råd til. Fortsatt usikker på hvilken bil?

Carspecs: Sjekk først vår meget gode bilspesifikasjonsliste fra Jato, hvor du også kan sammenligne bilene mot hverandre.

Testarkiv: I tillegg bør du sjekk vårt utførlige testarkiv - våre testere forteller deg hvor god bilen er.

Vi besøkt nettsidene til ti av de største bilmerkene og prøvd å bestille en av en de mest solgte modellene fra hvert merke. Felles for alle bilene var kriteriene stasjonsvogn, ca. 2-liter diesel og manuelt gir. Moderat utstyrsnivå, men også med noen impulsive klikk for dyrere lekkersaker som skinninteriør, stereo og navigasjon.

Noen konklusjoner

Flere av sidene er brukbare, men du skal både ha tid og tålmodighet for å komme helt i mål. Mest irriterende er de leverandørene som ikke oppgir en grunnpris på bilen før du starter. Da må du gjennom hele karusellen med konfigurasjon av bilen før du får en pris. Som Peugeot og Skoda.

Så har vi pris og pris da. Du vil jo vite hva bilen koster deg, nøkkelferdig på gaten inkludert alle avgifter og omkostninger. Dessuten vil du vite hvilke garantier leverandøren gir - To år? Fem år? Det er forskjell!

De fleste er flinke med garantier. Men etter å ha gått nøye gjennom samtlige 10 importørsider, er vi fortsatt i tvil om hva ekstra vi risikerer å måtte betale før bilen står på gaten!

Vi setter også spørsmålstegn ved framtiden for de leverandørene som ikke har en bilkonfigurator - Mercedes og Opel forsøker ikke engang. Det betyr at du selv må sitter med kalkulatoren over lange prislister i PDF-format, pluss at du ikke får svar på hva alle de utallige pakkeløsningene vil ha av innvirkning.

Og dersom dette hadde vært en sammenligningstest, ja da hadde Volvo og Audi sammen delt førsteplassen. Resten av feltet ligger langt bak.

Les også vår kommentar.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!