Selv om det har vært snakk om autonom kjøring i bilbransjen i årevis, var det da Tesla i fjor høst aktiverte (i form av en programvareoppdatering) deres selvkjøringsteknologi kalt «Autopilot» at snøballen virkelig begynte å rulle.

I dag snakker alle de store bilprodusentene om teknologi som skal gjøre bilene selvkjørende. Mange av dem hevder også at de selvkjørende bilene vil prege trafikkbildet om ti år.  

Slike utsagn skaper debatt. Mange har stor tro på teknologien og den enorme utviklingen vi nå er vitne til. Andre er skeptiske og tenker at selvkjørende biler aldri vil fungere i praksis.

Derfor spør vi: Kan en bil kjøre deg tryggere fra a til b på egenhånd enn du kan selv? Tør du sitte på i en selvkjørende bil? Svar i avstemningen under.

Avstemning

Tør du sitte på med en selvkjørende bil?

Selvkjørende biler er like rundt hjørnet. Tør du sitte på med en selvkjørende bil?
15% stemmer

JA! (og jeg er kvinne)

5% stemmer

NEI! (og jeg er kvinne)

70% stemmer

JA! (og jeg er mann)

10% stemmer

NEI! (og jeg er mann)

En spørreundersøkelse gjennomført av Infact på vegne av Continental viser at nordmenn generelt er skeptiske til å sitte på i selvkjørende biler. Av de spurte svarte 36 prosent ja, mens 42 prosent sa nei. Kvinner var mer skeptiske enn menn. Kun 27 prosent av kvinnene sa ja, mot 46 prosent blant mennene.

Ifølge undersøkelsen er nordlendingene mest positive til selvkjørende biler. 42 prosent av nordlendingene sa ja til å sitte på med en selvkjørende bil.

Sørlendingene var på sin side de mest skeptiske. Blant disse svarte kun 30 prosent ja til å sitte på med en selvkjørende bil.

Ingen grunn til skepsis

Dekkprodusenten Continental, som utvikler teknologiløsninger til bilindustrien, deriblant teknologi for selvkjørende biler, hevder at det ikke er grunn til å være skeptisk til å sitte på med selvkjørende biler. 

- Det er ingen grunn til å være skeptisk til å sitte på i en selvkjørende bil. Når denne teknologien kommer på markedet vil den være gjennomtestet, og en bilpark med selvkjørende biler vil være tryggere enn om alle kjører selv, sier markedsansvarlig Hege Eike Lie i Continental.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!