Ny, rimelig metode for å skaffe rent vann:

Rent vann til alle!

En designer hos BMW har utviklet en rimelig metode for å gi verdens befolkning rent vann.

Sist oppdatert

Over 70% av jordens overflate er dekket av vann, og av dette igjen er 97,2% saltvann. Av resten er mye utilgjengelig for mennesker flest; mye vann er bundet opp som is i polområdene og som isbreer på fjell. Det eneste som er direkte tilgjengelig for oss, er grunnvannet - som er så lite som 0,625% av verdens vannreserver - og vannet i elver og innsjøer - som er 0,017% av alt vannet.

5000 barn dør hver dag

Av ulike årsaker mangler 40% av verdens befolkning enkel tilgang til rent, flyttbart vann. I følge UNICEF dør 5000 barn hver eneste dag som følge av mangelen på rent drikkevann.

Stephan Augustin, som jobber som designer i BMW-gruppen, var på ferie på Kanariøyene. Han kikket ut over havet, og grublet litt over hvorfor det skal være så mange som mangler rent drikkevann her i verden når vi likevel har så mye vann rundt seg.

Etter videre grubling, godt hjulpet av kunnskapen og hjelpemidlene han har tilgang til hos BMW, er en rimelig og enkel løsning klar: Watercone.

Det hele er svært enkelt: Vannet fordamper, kondenseres mot ""taket"" i kjeglen, og renner ned igjen til oppsamlingsrenna i bunn.
Det hele er svært enkelt: Vannet fordamper, kondenseres mot ""taket"" i kjeglen, og renner ned igjen til oppsamlingsrenna i bunn.

Hvor som helst

Den omvendte kjeglen av transparent polykarbonat plasseres nær sagt hvor som helst - en trenger ikke lenger å gå til brønnen eller til elva for å hente vann. Til og med i søle eller i saltvann. Men den er ikke avhengig av direkte tilgang til vann; en bunnpanne gjør at du kan helle saltvann eller skittent vann i Watercone uansett hvor den er plassert. Designen gjør dessuten at den tåler vind i opptil 55 km/t uten å måtte bindes fast.

Solvarmen gjør at vannet i bakken eller i bunnpanna fordamper, og i Watercone treffer dampen "lokket" i kjeglen og kondenserer. Det renner ned langs kanten av kjeglen, og samles opp i en slags oppsamlingsskål langs kanten i bunn. Når en vil høste vannet, er det bare å snu kjeglen og skru av korken på spissen.

For alle!

Watercone skal kunne utvinne 1,6 liter vann i døgnet i varme strøk, den er enkel å distribuere, sette sammen og bruke, og den veier bare to kilo. Materialet den er lagd av gjør at den skal vare i minst fem år, den er verken brennbar eller giftig, og den er fullstendig resirkulerbar. Og den gjør jo at man slipper å koke vannet før det drikkes, noe som både sparer energi og skog.

Prosjektet med Watercone har fått flere store, internasjonale aktører med seg, og den er allerede blitt belønnet med flere priser. Og apropos pris: Watercone-folket regner med at de skal koste rundt 150 kroner per stykk. Sammenliknet med prisen for rent flaskevann, skal den tjene seg inn igjen på to måneder, og deretter "jobbe" gratis i mange år framover.

Du kan lese mer om Watercone på prosjektets hjemmesider: www.watercone.com.

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også