"Obama Car" fortsatt på ebay:

Obamas bensinspøkelse

President Barack Obama trodde nok han hadde sett det siste av sin Chrysler i mai 2007...

DOLLARGLIS: Slik ser den ut, USA-president Barack Obamas gamle bil. Men er den verdt en million dollar? (Fotomontasje)

DOLLARGLIS: Slik ser den ut, USA-president Barack Obamas gamle bil. Men er den verdt en million dollar? (Fotomontasje)

Publisert Oppdatert

...men den gang ei. Snart to år senere lever den i beste velgående som bilspøkelse på ebay. Bilen, en maskulin Chrysler 300C fra 2004 med 32 000 kilometer på telleren, var i sin tid en verkebyll Obama ble nødt til å kvitte seg med.

Årsak? Som senator holdt han en heller kritisk tale til Detroit Economic Club. I talen, for snart to år siden, tok han for seg den amerikanske bilindustriens sviktende evne til å lage effektive og miljøvennlige biler.

Hykler?

Men hjemme i garasjen sto den 340 hestekrefter sterke og relativt tørste V8-motoriserte privatbilen. Og Obama ble stemplet som en miljøhykler. Dermed gikk han hastig til anskaffelse av en Ford Escape Hybrid - som skulle halvere senatorens drivstofforbruk. Den leasede 300C-en ble sendt tilbake til forhandleren Park Plaza Dodge.

Under valgkampen ble det gjort et poeng av at konkurrenten John McCain hadde en bråte flere biler i garasjen.

Fram til 24. februar skal bilen ligge ute for salg på auksjonsportalen ebay.

Pris: 1 million US dollar.

Nå har Obama trolig viktigere ting å tenke på enn den gamle bilen, som for eksempel en mulig begrensning av troppene i Irak. Men munter, ja det er historien utvilsomt.

Lykkejeger

Det er ett år siden en kar ved navn Tim O'Boyle kjøpte bilen hos Park Plaza Dodge i Forest Park i Obama-staten Illinois. Kjøpet skjedde uten videre oppstuss, men den godeste O'Boyle skjønte åpenbart at han kunne gjøre noen flere kroner på bilen.

Ni dager før Obamas historiske edsavleggelse, havnet bilen på auksjon, frekt nok med tilnavnet - eller utstyrsnivået - "Obama Car". Til en pris mellom 100 000 og 1 000 000 dollar. Og det for en bil som ville ha en cirka bruktpris på 14 000 amerikanske dollar.

Men du får tross alt både navigasjon, soltak og skinninteriør.

Til sammenlikning, har en langt svakere og dieselmotorisert 300C en startpris på rundt 650 000 kroner i Norge.

Auksjonstullball

All reklame er ikke nødvendigvis god reklame, viste det seg. En rekke tullebud ble lagt inn på nettstedet, og den etterspurte millionen la på seg til en milliard. De fleste, og sikkert O'Boyle, skjønte at dette ikke kunne stemme. Etter en lang runde, ble bilen omsider klubbet for 271 300 dollar 21. januar i år - dagen etter edsavleggelsen.

Problemet var at kjøperen trakk seg ut. Selgeren O'Boyle mener det var like greit, siden han anser bilen å være mye mer verdt. Det snakker han om på sin egen nettside.

Så gjenstår det å se O'Boyle blir Obama-millionær 24. februar.

Les også:

Når man ikke heter Barack Obama - og lar forbruk være forbruk på USA-tur.

Seks prosent av alle amerikanere snakker ifølge undersøkelse til enhver tid i mobilen når de kjører. Nå kan mobilsperren komme.

Sugen på mer luksus enn i Obamas bil - til lavere pris? Se våre favoritter her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning