Solberg-effekten:

NRK dropper rally

Dagen etter Solberg-bomba falt, har NRK bestemt seg for å kutte alle sine WRC-sendinger neste år.

LITEN INTERESSE: NRK mener interessen for rally har sunket, og at det er en av grunnene til at de dropper satsningen neste år.

LITEN INTERESSE: NRK mener interessen for rally har sunket, og at det er en av grunnene til at de dropper satsningen neste år.

Publisert Oppdatert

Den største og mest umiddelbare konsekvensen av det, er at Rally Norway står uten en norsk distributør.

NRK skal ha sagt til rettighetshaverne, International Sportsworld Communicators (ISC), at de godt kan sende World Rally Championship (WRC), men at rettighetene måtte bli meget billige. Selv med det som premiss, ser det nå ut til å bli vanskelig - med usikkerheten rundt Petter Solberg som siste kistespiker.

- Dersom Petter ikke finner et nytt team, har det mye å si for interessen i det norske markedet. Rallysporten står mer og mer ribbet tilbake, med færre team.

Uansett er det nå så dårlig tid igjen til neste sesong starter, og selv om Rally Norway er viktig, er det bortimot helt umulig at det blir WRC på NRK neste år, sier redaksjonssjef i NRK Sport, Sjur Molven, til Klikk Bil.

Kun nyhetsdekning

- For det første har vi ikke rettighetene til WRC neste år. Det ligger i bunnen. Vi har hatt en diskusjon om vi skulle forsøke å få dem med videre. Den prosessen kom ikke i mål før meldingen i går om at også Subaru trekker seg ut, konstaterer Molven.

Dermed ligger det an til en ren nyhetsdekning av Rally Norway på NRK Sport.

- Noe annet har vi ikke lov til å gjøre uten å kjøpe senderettigheter. Da blir det bare det nyhetsmessige. Men selv uten Solberg ville det ha blitt slik. Vi vil ikke kjøpe bare dette løpet, og rive det ut av sin sammenheng. Jeg vet ikke om vi kunne ha prøvd på en enkeltavtale heller, sier Molven.

NRK har hatt senderettighetene til WRC i Norge de siste to sesongene, etter at TV2 hadde WRC-sendinger de to foregående sesongene. Hva det har kostet, ønsker statskanalen ikke å si noe om.

Les også:

Henning heller ikke trygg

Mikkelsen mangler penger

Taper vinterkampen

- Det vil jeg ikke gå inn på. Alt har sin pris, og vi må vurdere rally opp mot andre ting vi har lyst til å sende. Vi skulle ha fått dette til dersom prosessen i forkant hadde fungert bedre. Da tenker jeg særlig på dette med Rally Norway, som er håpløst for oss helgen midt i februar, sier Molven.

Blant vinterens 700 timer med tv-sport, er nemlig den aktuelle helgen av de aller tetteste: VM i alpint avsluttes i Val d'-isère, VM i skiskyting avvikles i kinesiske Pyeong Chang og det er skyflyging i Oberstdorf. På toppen av det hele kommer langrenn og skøyter. Her tar Molven fram skarpt skyts:

- NRK ble ikke kontaktet i forkant av at Rally Norway ble lagt på det aktuelle tidspunktet. Det synes vi er merkelig. Konsekvensen er at vi verken har folk eller teknikk igjen til å gjøre noe større ut av arrangementet. Vi er blitt fortalt av ledelsen i Rally Norway at det internasjonale bilsportforbundet (FIA) har tatt avgjørelsen uten å konferere med samarbeidspartnere. Vi kommuniserte klart og tydelig at det er meget uheldig, sier Molven.

Han mener det er liten tvil om at det er mye større interesse for skiskyting og alpint.

- Rally taper her. Det er bare å se på seertallene, som har falt betydelig.

Les også:

Rally Norway i fare?

Petter Solberg: - Dette er ikke slutten

Solberg: - Viktig profil

VIKTIG PROFIL: Petter Solberg har vært en viktig profil for rallysatsningen til NRK. Nå skal han mest sannsynlig ikke kjøre neste år.

VIKTIG PROFIL: Petter Solberg har vært en viktig profil for rallysatsningen til NRK. Nå skal han mest sannsynlig ikke kjøre neste år.

- Har Petter Solberg vært bærebjelken for NRKs WRC-sendinger?

- Han har vært en viktig årsak til at WRC er blitt kjent på norsk fjernsyn. I så måte har det vært uheldig for sporten at han ikke har gjort det så bra de siste årene - og etter seieren i Wales i 2003. Det ser vi også i media generelt. Det har vært skrevet lite, også i Akersgata, når det har vært runder rundt om i verden de siste årene. Notiser er blitt mer vanlig, sier Molven.

- Ble Solberg for viktig for dere?

- Vi er opptatt av produktet som sådan, og det er jo andre enn Solberg med. Men norske tv-seere er tradisjonelle. De er ofte avhengige av nordmenn i toppen hvis de ikke er så interesserte i selve sporten, mener Molven.

- Vi er heller ikke fornøyd med produktet slik det har vært. Det har vi uttrykt tydelig overfor rettighetshaverne og de som produserer rundene. Det har å gjøre med at det har blitt mer spissing mot de beste, og færre bilder av de som ikke er helt i teten. Dermed har det også blitt mindre dekning av de som har norsk interesse, og særlig Petter Solberg som en viktig, norsk profil, sier Molven.

Trøsten for WRC-fansen får være at det uansett finnes andre kanaler som sender rally - og også på bedre tidspunkter.

Klikk Bil følger saken videre.

Les også:

Rallyekspert: - Subaru kommer neppe tilbake

Vår ekspertblogg: Petter Solbergs framtid

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning