Norsk designsensasjon
Oskar Johansen er en av ti finalister i prestisjefylte Peugeot Design Contest.

Industridesigneren Oskar Johansen (34) fra Oslo har skapt furore ved å bli en av ti finalister i meget prestisjefylte Peugeot Design Contest. Hans prosjekt "888" var ett av over 2500 innsendte bidrag, og nå har han altså muligheten til å gå til topps i en verdensomfattende kappestrid.
Noen av dere har allerede møtt Johansen. Vi Menn Bil nummer tre 2007 presenterte tre norske designere som alle hadde sendt bidrag til Peugeot Design Contest, og en av dem var altså dette årets finalist. I fjor var åtte bidrag signert nordmenn, men ingen av dem nådde opp i en knallhard konkurranse, der bidraget skal bestå av håndtegninger, skisser. 3D-tegninger og Photoshop-baserte arbeider.
At Oskar Johansen lyktes i år, er oppsiktsvekkende. Norge har aldri vært et bilproduserende land, og vi har svake tradisjoner innen bildesign. Lengst så langt har Einar Johan Hareide kommet - han var designsjef hos Saab en periode på 90-tallet.
Klikk på bildet for å se en større versjon. Faksimile: Vi Menn Bil

Kan krympes ved parkering
Årets oppgave var å designe en bybil som kan takle fremtidens storbyer, samtidig som nøkkelverdiene og behovene i vårt eget århundre skulle ivaretas. Fire viktige elementer måtte være på plass: miljøvennlighet, sosial harmoni, rasjonalitet og interaktiv mobilitet.
Johansens Peugeot 888 har plass til to personer, og er designet for det aktive bymenneskets transportbehov. Gjennom en sentral aksling kan den krympes ved parkering, samt kjøres i en posisjon som gir optimal oversikt over trafikken. Ved landeveiskjøring øker akselavstand så vel som hastighet, og setene tilpasser seg hele tiden bilens posisjon.
Hvert hjul har en elektromotor som drivkraft, og energien hentes fra en batteripakke i bagasjerommet. Lokket på bagasjerommet er dekket med solceller, for lading av batterier.
Mer arbeid gjorde susen

- Hos dagens bybiler er proporsjonene bare forminsket i forhold til vanlige biler. Ofte er de små, høye, korte og litt rare. Jeg ønsket å lage en større bil, som kunne krympes ved behov. Dermed kunne linjeføring og volum få et større spillerom, sier Johansen.
- Var du overrasket over å bli blant de ti?
- Veldig. Er jo med på dette for moro skyld, men på den andre siden så la jeg mer arbeid i bidraget i år enn i fjor. Oppgaven var også mer interessant.
- Har du en egen favoritt?
- Seed av franskmannen Yann Terrer.
Navnet "888" er selvsagt ikke tilfeldig valgt. det følger Peugeots navnehistorikk med tre sifre, men henspeiler også på de ulike konfigurasjonene bilen kan kjøres i. Det liggende åttetallet - uendelighetssymbolet - er dessuten også et merke for miljøegenskaper.