Kø-kaos i Europa

Nå kommer Autobahn-køene

Fellesferien er løs i Tyskland, og med det kommer faren for enorme Autobahn-køer.

Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no

Publisert Oppdatert
Køene kan komme brått på. Vær våken og husk varselblink når du er bakerste bil.

Køene kan komme brått på. Vær våken og husk varselblink når du er bakerste bil. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no

Husk å ha nok mat og drikke i bilen.

Husk å ha nok mat og drikke i bilen. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no

Skal du nedover på kontinentet en eller annen gang de neste ukene? Eller motsatt vei? Da bør du være ekstra på vakt mot timelange bilkøer på Autobahn. Køer som får norsk rushtidtrafikk til å virke som høyhastighetskjøring.

Og du kan like godt lære deg det tyske ordet for "kø": "Stau".

Først nå har nemlig samtlige tyske skoler tatt sommerferie (elevene i Baden-Württemberg og Bayern startet sin ferie i forrige uke), noe som betyr at halvparten av tyskerne er på vei til ferie mens den andre halvdelen er på hjem fra ferie.

Det medfører igjen særlig store belastninger på det tyske hovedveinettet de neste par ukene.

I denne perioden drar også mange nordmenn på bilferie nedover i Europa, eller de er på vei hjem fra kontinentet. Da kan det være timer og frustrasjon å spare på å orientere seg litt om potensielle bilkøer i forkant. Det gjør du best på den tyske bileierorganisasjonen ADACs nettsider.

Noen mottar nyttige trafikkmeldinger via sin navigator, mens du i Tyskland kan ringe du 22 4 99. Andre telefonnummer gjelder fra andre land, og du finner dem på en av ADACs nettsider. Du kan også finne nyttige veimeldinger for Tyskland på det danske Vegdirektoratets nettsider.

Et godt tips til slutt: Ta høyde for at det kan bli lenge å vente i bilen. Ta med mat og drikke (fortrinnsvis vann), og andre ting som kan brukes til å slå i hjel tid med. Masse tid!

Les også:

De beste bilferiene

Gjør bilen klar for ferien

Slik overlever du bilturen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning