Mercedes-Benz World

Mercedes-paradis i England

På rester av en britisk racerbane har det reist seg en tysk bil-bauta: Mercedes-Benz World på Brooklands.

Publisert Oppdatert

Et par stenkast sør for London finner du Mercedes-Benz World på Brooklands, (www.mercedes-benzworld.co.uk) som er både museum, testbane og bilforhandler. Her kan du handle "Merc", ta et kjørekurs på et utvalg baner, titte på historiske modeller - og svelge inntrykkene med en bedre middag i en restaurant.

Brooklands. I mange år har det medført gåsehud for historiebevisste racingentusiaster å høre navnet på vuggen for baneorganisert bilsport i Europa. Så kom andre verdenskrig. Så kom forfallet. Og så kom - heldigvis? - Mercedes-Benz.

Et tysk bilmerke blir altså en sentral drivkraft og posør midt i en erkebritisk racingtradisjon, som sågar også har vært sentral i flybygging og krigsinnsats gjennom to verdenskriger, der akkurat tyskerne var hovedfienden.

Ikke så rart at en del tradisjonalister og entusiaster synes det er noe tilnærmet helligbrøde og helvedes heslighet at tyskerne nærmest kuppet britenes helligdom, og bygget et hypermoderne anlegg med det vanhelligende navnet "Mercedes-Benz World".

Men faktum er at tyskerne ikke har gjort dette for å være slemme, men fordi de selv har dype tradisjoner med sine forgangne racerbiler på denne sagnomsuste banen, og - selvsagt - fordi de så hvilket potensial stedet hadde, som utstillingslokale, konferansested og museum.

Dessuten har ikke engelskmennene selv vært så fordømrade flinke til å passe på sin ultraklassiker. I syttiårene planla de sågar en stund å legge nye M25 tvers over hele herligheten!

Det var i 2002 at daværende DaimlerChrysler dro frem sin Brieftasche. De ville kjøpe den sentrale og uutviklede delen av Brooklands, for å reise et senter med fokus på både fortid og fremtid. Et senter for fordums og moderne teknologi. Penger skiftet lommebok, og 26. oktober 2006 var Mercedes-Benz World på Brooklands en realitet.

PLANLEGG DIN DAG PÅ MERCEDES-BENZ WORLD HER!

Foto: Egil Nordlien

Foto: Egil Nordlien Foto: Nordlien, Egil

Se og kjøp

Mercedes-Benz World er altså ikke bare et museum. Her står nye biler utstilt vegg i vegg med historiske klassikere. Stedet opptrer også som forhandler. Og testbane! Og selvsagt finnes alt tenkelig av lokaler og utstyr for å avholde et seminar eller en konferanse.

Bygningene inneholder alt i alt 120 biler, inklusive Storbritannias største ansamling av AMG-modeller. En suvenirbutikk, en kafé og gourmetstedet Gullwing Restaurant bidrar til å gjøre Mercedes Benz World til et aktuelt reisemål for en familie som vil lufte seg en dag. Entreen er gratis, og hvem som helst kan rusle rundt og titte. Eventuelt kjøpe. Er dørene til en bil låst, betyr det at den allerede er solgt.

Bygningene er delt inn i seksjoner. Maybach-suiten ligger for eksempel avlåst, tilbaketrukket og lydisolert fra "r økla". Her står de fornemme bilene på tunge tepper med antrasittfarget marmor som bakteppe. En fet skinnsalong i sort hører også naturlig hjemme her. Smart er selvsagt med, sammen med hver eneste av dagens Mercedes-modeller. AMG-versjonene er på plass, og selvsagt finner du også et utvalg klassiske racerbiler her.

For riktig å stadfeste sine lange tradisjoner på Brooklands, og muligens mildne en og annen provosert brite, har museumsdelen en egen seksjon kalt "Discover". Her kan du vandre langs en tidslinje som tar for seg Mercedes-Benz' gjøren og laden på banen; helt fra åpningsløpet i 1907, der en Mercedes for først over målstreken, til dagens engasjement.

I Gallery-delen møter du legendene og teknologien fra et århundre der bilproduksjon utviklet seg fra å være en bakgårdsaktivitet for innovative menn til å bli en industriell gigant. Legendariske Gullwing er selvsagt her, sammen med hypermoderne modeller og en replika av Karl Benz' første bil fra 1886 - Benz Patent Motorwagen.

Plakater og fotografier forklarer og instruerer. Visste du for eksempel at de to geniene som er grunnstammen i dagens konsern - Karl Benz og Gottlieb Daimler - aldri møtte hverandre?

Felles for alt er et miljø som er moderne designrent og pent, med perfekt lyssetting og få forstyrrende elementer. Enkelte personer er hyret inn for å rusle rundt blant publikum og småprate, i for eksempel en kjøredress anno 1930.

Testbaner

Foto: Egil Nordlien

Foto: Egil Nordlien Foto: Egil Nordlien

Mercedes-Benz World byr imidlertid på mer enn lekkert anrettede statiske utstillinger, som tross alt er noe et hvert museum med respekt for seg selv bør by på.

Vi får hakeslepp i stedets kinosal, der vi ved hjelp av 3D-briller og hydraulisk regulerbare stoler får en nærmest legemlig gjennomgang av produksjonsforløpet til en Mercedes-modell, "fortalt" av modellen selv. Det er fabelaktig gjort, og gir et dynamisk prosessinnblikk bøker ikke kan matche.

KidsZone er en egen interaktiv avdeling, kreert særlig med tanke på at barn skal stoppe opp og ta en utfordring de lærer noe av. Her kan du bryne hodet ditt på tekniske problemstillinger, besvare spørsmål og generelt sett innta kunnskap ved hjelp av avansert datateknologi.

I Storbritannia er det en for oss underlig regel som sier at du kan øvelseskjøre på lukket område når du er halvannen meter på sokkelesten. Derfor kan du oppleve tiåringer bak rattet i en A-klasse på en av asfaltbanene som tilhører Mercedes-Benz World; vel, såfremt de når ned til pedalene, da. Det koster rundt 350 kroner for en halvtimes ratting, og - antakeligvis - et minne for skolegården. Ikke overraskende er dette en svært populær bursdagspresang!

For oss voksne finnes det større utendørs utfordringer. Terrengkjøringsbanen er en av dem. Her kan du erfare hvor mye en firehjulsdreven SUV med elektroniske støttehjul kan takle av fysiske utfordringer. Bratte kleiver, elver og understellsmorderiske hindringer byr på lærdom så vel som underholdning. Her kan du betale for alt fra en kjapp kjøretur med instruktør til opplegg som varer en halv dag.

Både nyttig og morsom er også kjøringen med AMG-modeller. På tørr asfalt kan du lære om sporvalg og effektiv kjøring, herunder riktig bruk av bremser og gass. Du kan trene på unnamanøvreringer, og erverve deg større kunnskap om hvordan en bil reagerer i forskjellige situasjoner.

Foto: Egil Nordlien

Foto: Egil Nordlien Foto: Egil Nordlien

En annen bane byr på lavfriksjon ved hjelp av vanningsanlegg, og her kan du ikke minst få en større forståelse av hvordan en moderne bils tekniske hjelpemidler (ABS, ESP etc.) fungerer og innvirker.

Årlig besøkes Mercedes-Benz World av rundt 300 000. Selvsagt er de fleste av dem briter. Og selv de mest innbitte motstanderne av at Mercedes-Benz skulle få en slik dominerende posisjon på Brooklands, må innrømme at anlegget er verdt et besøk.

For noen er det sikkert fortsatt en drøm at Brooklands skal restaureres og fremstå som før andre verdenskrig. Det kommer neppe til å skje, og ville heller ikke ha skjedd om verden var snudd på hodet, med britisk bilindustri som verdensledende.

www.mercedes-benzworld.co.uk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning