Prøvekjørt: Mazda MX-5

Lettere, frekkere, sprekere

Nei, det er ikke en diett, eller et treningsprogram. Men oppskriften på en veldig morsom bil.

Sist oppdatert

Skrreeeeennss. Jeg har ikke vært bak rattet i den nye Mazda MX-5 mer enn et par hundre meter, før den første hårnålen dukker opp i Col de Vence nord for Nice. Og jeg kan selvsagt ikke dy meg: Går inn med god fart, napper i rattet og gir gass. Og selvfølgelig slipper det, pent og kontrollert, med garantert resultat – et smil fra øre til øre. Akkurat som for 25 år siden.

Det var ikke like åpenbart da som nå. I 1990 sto vi i fjellene nordøst for Jerez de la Frontera i Spania og kikket hoderystende på den første generasjonen Mazda MX-5.

På pressekonferansen noen timer tidligere, hadde japanerne forklart hvordan de hadde gjenskapt den klassiske britiske roadsteren, men som en moderne bil. Ha-ha, dream on. Etter et par timer med glad-gassing, svingkjøring og småsladding var vi solgt. De hadde faktisk klart det. Resten er historie.

Vi spoler frem til 2015 igjen. På podiet står Nobuhiro Yamamoto.

Han har vært involvert i MX-5 siden 1996, og fra 2007 ansvarlig for hele MX-5-prosjektet. En spretten 60-åring, kledelig gråsprengt i håret og med ansiktsrynker som tilsier at han smiler mye. Det er muligens en uunngåelig yrkesskade om du jobber med Mazda MX-5.

Det som fascinerer mest er likevel innlevelsen, intensiteten og lidenskapen som han beskriver den nye MX-5 med, når han forklarer hvordan og hvorfor 4. generasjon Mazda MX-5 er blitt som den er.

Det er ikke typisk japansk, og ligner overhodet ikke på de glatte, markedskorrekte platthetene man blir presentert på en europeisk bilintroduksjon.  Litt lenger nede i CV-en til Yamamoto finner jeg ut at han har jobbet med RX-7, Wankelmotorer og Mazdas Le Mans 24h-program. Ingeniørgeni, motorsportmann og bilentusiast i ett?

Artikkelen fortsetter under bildet.

ÅPNE LANDSKAP: Mazda MX-5 trives best når den får utfolde seg på svingete landevei.
ÅPNE LANDSKAP: Mazda MX-5 trives best når den får utfolde seg på svingete landevei. Foto: Mazda

Lav vekt gir pluss

Uansett, Yamamoto og teamet hans kan med rette være stolt over at de ikke har gått i «større, sterkere og tyngre»-fella. Den som gjerne fører med seg «dyrere» som en svært uheldig bieffekt.

Hovedpunkter Mazda MX-5

  • Inntil 100 kilo lettere enn forrige utgave
  • 50/50 vektfordeling, kortere overheng foran og bak
  • Cockpit er flyttet bakover
  • Laveste tyngdepunkt for NX-5 noensinne
  • Spesialdesignet BOSE lydanlegg bl.a. med høyttalere i nakkestøtter
  • LED hovedlys
  • Enhånds opp/nedfelling av kalesje
  • Bagasjerom utformet for to kofferter med håndbagasjemål
  • 7-tommers display i midtkonsoll
  • Ny 1,5 l/131 hk og 2,0/160 hk
  • Aktive sikkerhetssystemer

Ikke ubeskjedent, men fortsatt korrekt, tar de gjerne en del av æren for at den første Mazda MX-5 satte i gang en kjedereaksjon:

Slutten av 90-tallet ble en æra med et antall roadstermodeller verden neppe får se maken til igjen. Og av de få som har blitt igjen, er ingen like tro mot grunnkonseptet som Mazda MX-5.

Med kul designerflair overtar MX-5-designer Masashi Nakayma podiet. Tegner elegante streker på en skisseblokk som på fancy vis overføres til storskjerm over en utstilt MX-5. Og forklarer utfordringene med å få en så liten bil til å se bra ut.

For nye Mazda MX-5 er bare drøyt 390 cm lang, kun 124 cm høy. Vekten er redusert med inntil 100 kilo i forhold til forgjengeren. Her er det pakke- og designkunst av høy klasse.  

Lav vekt er roten til alt godt når det gjelder en bils dynamiske egenskaper. Og 1050 kilo inkludert fører er veldig lite i dagens verden. Det merker du fort når du gasser på med basismotoren; en 1,5-liter med 131 hk og svært beskjedne 150 Nm dreiemoment. Ikke helt ulikt forgjengeren med 1,8-liter.

Men MX-5 føles forbausende livlig opp og ned de svingete veiene i de franske bergsidene. I alle fall så lenge du holder deg i de fire laveste girene. Ikke noe problem, for girkassen er så kjapp og lettsjaltet som en MX-5 fortjener.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MODERNE KLASSIKER: I Mazda MX-5 er stilen til forveksling lik den var for 25 år siden. Men alt moderne utstyr har fått plass.
MODERNE KLASSIKER: I Mazda MX-5 er stilen til forveksling lik den var for 25 år siden. Men alt moderne utstyr har fått plass. Foto: Mazda

Ingen fare med parykken

Og vi kjenner fort igjen andre MX-5-signaturer: Kjapp, presis innstyring, perfekt førerorientering i cockpit, finkjemmet aerodynamikk som rusker i luggen, ikke ødelegger frisyren.

Tekniske data

Mazda MX-5 Sport 1,5

  • Motor, cm3: 1496
  • Effekt, hk ved o/min: 131/7000
  • Dreiemoment, Nm ved o/min: 150/4600
  • Egenvekt med fører, kg: 1050
  • Lengde/bredde/høyde, cm: 392/174/123
  • Bagasjerom, liter: 130
  • Standard dekkdimensjon: 195/50-16
  • Forbruk, EU-mix l/mil: 0,6
  • CO2-utslipp, g/km: 139
  • 0-100 km/t, fabrikk, sek.: 8,3
  • Toppfart, km/t: 204
  • Pris fra, kr: 314 000

Og et par nye, velkomne triks: Aller mest setter vi pris på en sprek, tenoraktig eksoslyd. Men også det faktum at MX-5 klarer å gå smidig over den ujevne asfalten på franske småveier. Lav vekt kombinert med gøyal dekkdimensjon på 195/50-16 sørger for det.

Spranget over til den kraftigere toliteren med 160 hk og 200 Nm kjennes ikke dramatisk.

Men du merker det ekstra trykket – både i mellomregisteret og på toppen av turtallsskalaen. Du behøver ikke gire like mye for å holde den gode roadsterflyten oppe på svingete og kuperte landeveier. Dessuten har den det lille ekstra for å kvitte deg med en bobil eller to som sperrer veien opp en fin fjellside.   Her er det i tillegg 17-tommers felger med 205/45-dekk, Bilstein støtdempere og differensialbrems.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EN TEKNIKER: Det finnes ikke mange andre biler til 300 000 kroner med en så delikat teknisk oppbygning.
EN TEKNIKER: Det finnes ikke mange andre biler til 300 000 kroner med en så delikat teknisk oppbygning. Foto: Mazda

Samme, gamle historien

Den største bonusen med nye Mazda MX-5 er likevel prisen. Fra 294 000 kroner for en basismodell med 1,5-liter, til 314 000,- for en bedre utstyrt Sport-versjon. Toppmodellen 2,0 Sport koster ikke mer enn 349 000 kroner. 

Mazda regner med de fleste vil velge en av sport-versjonene. I tillegg til en bra utstyrspakke i basisversjon, får du da eksempelvis fine Recaro sportstoler, BOSE anlegg, adaptive- og automatiske hovedlys, samt p-sensor foran og bak.

Etter en altfor kort prøvetur, parkerer jeg MX-5. Og konstaterer at jeg er der jeg var for 25 år siden. Solgt. Jeg tror det er vanskelig å kjøpe en mer gjennomdesignet og entusiastkonstruert bil til denne prisen.

Vi skal som vanlig vente med den endelige dommen over MX-5, til vi har kjørt en fullverdig test her i Norge. Men det er en jobb jeg gjerne påtar meg…

RETT I ØRET: I Sport-versjonen får du BOSE-anlegg med ni høyttalere, et par av dem i hver nakkestøtte.
RETT I ØRET: I Sport-versjonen får du BOSE-anlegg med ni høyttalere, et par av dem i hver nakkestøtte. Foto: Mazda

Mazda betalte for oppholdet under introduksjonen.

Denne saken ble første gang publisert 20/06 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også