Trafikksikkerhet

Kolliderte med to elger i løpet av en halv time

I løpet av en halvtime kolliderte uheldige Kåre Kristensen med to elger.

I VEIEN: Veien er et populært samlingssted for skogens kongen når det er kaldt og mye snø.
I VEIEN: Veien er et populært samlingssted for skogens kongen når det er kaldt og mye snø.
Sist oppdatert

Sammen med en kamerat var Kåre Kristensen på vei til Henningsvær i Lofoten da en elg plutselig kom byksende over en snøskavl og dundret inn i Kristensens Mercedes, som fikk lettere skader.

Kristensen kontaktet politi og viltnemd før han fortsatte ferden videre mot Henningsvær. Men kun kort tid senere løp enda en elg ut i veien.

- Vi hadde akkurat kjørt gjennom en tunnel da elg nummer to kom og traff Mercedesen med stor styrke, sier Kåre Kristensen til Lofotposten.

Både Kristensen og kameraten kom fra møtet med elgen uten skader. Den ene elgen ble senere avlivet av viltnemda. Bilen, en 1994-modell Mercedes 220 CDI, fikk mindre skader foran.

- Begge elgene traff bilen på nøyaktig samme sted, men bilen fikk kun mindre skader og kunne fint kjøres etterpå. Beste bilen jeg har hatt, sier Kristensen.

Mye elg i kombinasjon med stedvis mye snø øker risikoen for å møte elgen på veien. Det bekrefter Statens vegvesen.

Ikke lett å være skogens konge

Ifølge Statens vegvesen-magasiner Vegen og Vi er veien et populært samlingssted for elg når det er kaldt og mye snø. Det blir fristende for skogens konge å traske langs veien når snøen laver ned. Det kan for eksempel komme flere hundre elg i løpet av vinteren fra Romeriksåsen og ned til E6 når det er mye snø.

Hvert år er det i snitt 1300 elger som får et ublidt møte med bil, og rundt 13 000 elg er drept av bil de siste ti årenne

- Det er en høy bestand - rundt 120 000 elg trasker rundt om kring, så det er ikke lett å hindre ulykker. Men vi har prøvd å begrense antall påkjørsler ved å sette opp 5-600 kilometer viltgjerder langs vegen. Nå er det faktisk sammenhengende viltgjerde fra Svinesund til Hamar. I tillegg har vi hogd ut trær noen steder for å gi bedre sikt, særlig i Trøndelag, der problemet er størst. Vi har også hatt vinterfartsgrenser for å gjøre bilistene mer oppmerksomme på elg, forteller Erlend Røsten i Statens vegvesen til Vegen og Vi

Flest elg ble påkjørt i Nord-Trøndelag, Nordland og Hedmark. I tillegg til de 1300 elgene som blir påkjørt av bil hvert år, er det 650 som blir overkjørt av tog og 35 000 som må bøte med livet i jakta.

Husk underskiltet

- Husk at selv om man holder fartsgrensen, så er det ikke gitt at man kjører aktsomt. Elgpåkjørsler kan gjøre stor skade på både deg og på bilen, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

- Når du ser et fareskilt som viser stor elgfare, er det like viktig å se på underskiltet. Der står det hvor lang strekning du skal være ekstra påpasselig, og distansen kan også gå over flere perioder, sier Engebretsen.

NAFs tips for å unngå påkjørsel:

* Vær oppmerksom - la GPS og mobiltelefon hvile mens du kjører

* Sveip med blikket slik at du får med deg eventuelle bevegelser i veikanten og refleksjon fra dyreøyne

* Viltet er generelt mer på vandring i skumringstimene morgen og ettermiddag, og oftere om natten enn på dagen.

* Hjort går gjerne i små familieflokker om vinteren. Ser du ett dyr, brems ned og vær oppmerksom på at det kan komme flere

* Vær forberedt på at dyret kan begynne å løpe foran bilen, spesielt ved høye brøytekanter. Senk farten og ikke stress dyret unødig (men pass på trafikk bak deg)

* Forsøk å varsle andre biler dersom du observerer dyr i eller langs veien

* Sørg for riktig justerte lys på bilen og ikke vær en enøyd banditt.

* Hold avstand til bilen foran

* Dersom sammenstøt synes uunngåelig - sikt bak dyret og brems ned så mye du kan

* Om du kjører på et dyr som blir skadet, er det viktig å kontakte politiet. De vil igjen ta kontakt med den lokale viltnemnden som har ansvaret for søk og avlivning av skadde dyr.

Les også