Med leiebil og hjertet i halsen

Høy kjørepuls i Amalfi

Italias spektakulære kystlinje er et perfekt reisemål å oppleve med leiebil.

VAKKERT: Amalfikysten kan ta pusten fra noen hver. Kyststrekningen betraktes som en av verdens vakreste.

VAKKERT: Amalfikysten kan ta pusten fra noen hver. Kyststrekningen betraktes som en av verdens vakreste. Foto: Foto: Istockphoto.com

Publisert Oppdatert
PANORAMA: Utsikt over Sorrento. Til venstre i bakgrunnen ser man Napoli.

PANORAMA: Utsikt over Sorrento. Til venstre i bakgrunnen ser man Napoli. Foto: Foto: Tommy Halvorsen

Nyttig informasjon:

VALUTA:

Euro. 1 EUR = cirka 8 NOK

RELIGION:

98 prosent romersk-katolsk. 2 prosent andre.

TIPS!

Husk korrekt påkledning i kirken. Ikke shorts/bare skuldre ellerfor korte skjørt.

NYTTIGE NETTSIDER:

startour.no

in-italia.dk

amalfiscoast.com

sorrentoinfo.com

capri.net

capritourism.com

Mange av stedene er så små at dersom du blunker i det du kjører forbi, får du ikke øye på stedet.

Vi sitter i leiebilen på vei mot Maiori på Amalfikysten. Utsikten er formidabel. Samtidig slår pulsen fortere og fortere, mens veien blir smalere og brattere.

Veien ligger strak etter utfordring nummer én: Å komme av på riktig avkjørsel fra ringveien ved flyplassen i Roma. Kartleseren - undertegnede - kan ta en velfortjent hvil. De neste 25 milene går av seg selv.

Den siste biten inn mot vårt første mål, Maiori, er imidlertid av en annen karakter. På svært trange og svingete veier er farten lav. Det føles som berg-og-dal-bane i sakte film. Fra baksetet høres det ut som om enkelte ser livet passere i revy. "Kan vi kjøre litt saktere?"

Spektakulært

Amalfikysten kan ta pusten fra noen hver. Kyststrekningen betraktes som en av verdens vakreste. Med god grunn. Små, idylliske byer ligger som perler på en skjev snor langs svingete veier og klipper som stuper ned i Middelhavet. Små landsbyer klorer seg fast på klippekanten, til glede for alle uten høydeskrekk, mens de med finner sine favoritter som malerier langs strandkanten.

Mange av stedene er så små at dersom du blunker i det du kjører forbi, får du ikke øye på stedet. Her er uansett ikke mye man ønsker å kjøre forbi. Hvert sted er som et lite eventyr. Vårt første eventyr heter Maiori.

Vi våkner opp bokstavelig talt i morgentåken. Det gir oss anledning til å utforske området. Langs stranden står tomme stoler på rekke og rad. Vi lar dem vente. Inntil videre. Mat frister mer enn havet. Som ellers i Italia bringer man sjelen inn i arbeidet på kjøkkenet.

I Ibsens fotspor

Amalfikysten er cirka 40 kilometer lang. Stedet er svært populært blant ferierende. Ikke minst blant italienerne selv. Amalfi og Ravello er to byer du bør få med deg langs kysten, i tillegg til Maiori og Sorrento som skal være vårt siste stopp på turen.

For dem som blir lei av å sitte i solstolene, finnes det gode turmuligheter i området. La det levende landskapet stimulere og motivere! Mange har søkt hit for kreativt påfyll. Blant annet vår egen Henrik Ibsen. Det var her han fullførte "Et dukkehjem".

Utpå formiddagen kjemper de første solstrålene seg gjennom det askegrå skylaget. Snart er himmelen like blå som havet, og solstolene får mange nye venner.

GÅR I VANNET: Du kan ikke forlate Amalfi-kysten uten å først ha tatt en dukkert.

GÅR I VANNET: Du kan ikke forlate Amalfi-kysten uten å først ha tatt en dukkert. Foto: Foto: Istockphoto.com

Etter to dager går vår vei videre til den sydligste delen av regionen Campania, nemlig Palinuro. Her bor vi på et flott hotell ved stranden og kan la føttene hvile. Kun avbrutt av ti minutters gangturer bort i sentrumsgaten for lettere shopping og matopplevelser. Om kveldene er det ganske så livlig der. På restaurantenes terrasser har man fritt utsyn til utelivet. Vi har det ikke travelt. Dysset inn i behagelige temperaturer og hvitløk.

- Gi meg en irish coffee og en røyk, og det kan ikke bli bedre! sier tante og titter ut over byen der nede. Fem mil unna ser vi lysene over Napoli. Italias stolte fotballandslag spiller fotballkamp der i kveld. Vi hører nesten bruset av forventning over vannet.

Mens de gamle blir igjen på hotellet, drar de unge til byen. I sentrum syder utelivet kvelds- og nattetid. På dagtid er det gode shoppingmuligheter. Dersom du ikke får tilfredsstilt shoppingbehovet tilstrekkelig, ligger den fasjonable ferieøya Capri en kort fergetur unna. Her finner du alle de kjente designmerkene. Men moroa koster. På oss ble det bare vindusshopping og isspising.

Et godt tips for dem som har noen dager ekstra, er å avrunde ferien i romantikkens hovedstad Roma.

AVKJØLENDE: Når du besøker grottene utenfor Palermo får du også anlending til å besøke øyenes vakre strender.

AVKJØLENDE: Når du besøker grottene utenfor Palermo får du også anlending til å besøke øyenes vakre strender. Foto: Foto: Tommy Halvorsen

Hjertet banker uansett litt hardere i Italia.


Vis større kart

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning