Tips for påskeutfarten:

Her blir det kø i dag

Hater du kø? Da er det på tide å plukke fram kart eller GPS og navigere rundt.

VEIMELDINGER: Dette kartet fra Gule sider / 1881 (se link i artikkelen) gir den kanskje aller beste oversikten over veimeldinger i hele Norge. Når du fører musepekeren over varseltrekantene vises veimeldingen for den aktuelle strekningen.

VEIMELDINGER: Dette kartet fra Gule sider / 1881 (se link i artikkelen) gir den kanskje aller beste oversikten over veimeldinger i hele Norge. Når du fører musepekeren over varseltrekantene vises veimeldingen for den aktuelle strekningen.

Publisert Oppdatert

Påsken er høytid for tradisjoner. En viktig tradisjon er bilkø på alle tenkelige utfartsårer. Og den starter klokken 14.00, presis.

Fordi: Svært mange tar seg fri fra jobb etter lunsj i dag.

Se video: Slik pakker du bilen riktig

De "enkle" rådene

Det finnes selvsagt flere enkle løsninger for å unngå køene:

  • Start før eller etter køene
  • La være å kjøre på kødagene
  • Bruk påsken hjemme

Sjekk fjellovergangene her hos Vegvesenet. NB! Mobilvennlig oppsett får du på www.175.no.

NB! Ikke alle kan navet på alle fjelloverganger på rams! Har du for eksempel leid hytte på nytt påskefjell, har vi et godt tips: Den beste oversikten over aktuelle veimeldinger finner du antagelig på dette kartet hos Gule sider/1881.

Les også:

Uunngåelig byutfart

Men disse løsningene passer jo ikke for dem som MÅ av gårde nå. Det eneste brukbare alternativet er da å kose seg i køen - eller velge ruter som går utenom køpunktene.

VELLYKKET: Her er noen som har kommet seg ut av køen og opp på fjellet.

VELLYKKET: Her er noen som har kommet seg ut av køen og opp på fjellet. Foto: Johannessen, Sara

I Oslo (og de andre større byene) betyr påskeutfarten ekstra hard trafikk på alle vanlige veier ut fra sentrum. Her er det nok ikke så mange alternativer som ikke alt er utforsket.

STRÖMSTAD, SVERIGE, 20070405:
Det var som vanlig lang kø inn til Strömstad i Sverige skjærtorsdag. Rånere fra Norge drar i hopetall til den lille svenske byen for å møte andre rånere i påsken.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX

STRÖMSTAD, SVERIGE, 20070405: Det var som vanlig lang kø inn til Strömstad i Sverige skjærtorsdag. Rånere fra Norge drar i hopetall til den lille svenske byen for å møte andre rånere i påsken. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Foto: Aas, Erlend

Slik oppstår kø - se video og Seks effektive køskapere

I Trondheim er det i all hovedsak E6 sørover som er et problemområde på utfartsdager. For Bergens del er det E39 sørover som blir det største problemet, med fergesambandet mellom Halhjelm og Sandvikvåg som en spesiell flaskehals.

Fergene går en gang i halvtimen, men beregn ekstra god tid dersom du skal rekke noe spesielt.

Sjekk omkjøringsmulighetene

Men på blant annet E6, E18 og E16 vil man garantert oppleve kø nok til å finne det fornuftig å prøve andre ruter Her er noen tips til omkjøringsruter - gå gjerne inn i kartene og zoom inn og ut for å se selv.


Vis større kart

På E6 er veiarbeidene fra Jessheim og langt nordover en årsak til køgaranti. Et alternativ er å ta av ved Kløfta og kjøre via Skarnes og Odalen. De virkelig eventyrerske kan jo også prøve Hurdalen og grusveiene over til Toten.