Singapore Grand Prix

Formel 1 på natta

Til helgen kjøres tidenes første Formel 1-løp i kveldsmørket. Vi har videoen som viser hvordan det vil bli.

Foto: Foto: Sutton

Publisert Oppdatert
Slik vil startlangsiden i Singapore se ut.

Slik vil startlangsiden i Singapore se ut. Foto: Foto: Sutton

Singapore Grand Prix er ikke bare et helt nytt gateløp på Formel 1-kalenderen. For første gang skal også Formel 1-førerne kjøre under flomlys i kveldsmørket. Det knytter seg stor spenning til dette løpet, som går klokken 20:00 lokal tid og 14:00 norsk tid på søndag - hvordan blir det egentlig å kjøre Formel 1-biler i 300 km/t i mørket?

En annen ting som gjør dette løpet ekstra spennende, er den jevne poengstillingen mellom Lewis Hamilton og Felipe Massa. De to førerne, fra henholdsvis McLaren-Mercedes og Ferrari, kjemper om å vinne VM i år, og løpet til helgen blir viktig.

En som ikke kjemper i toppen, er Mark Webber, men han viser oss i hvert fall banen i denne superheftige videoen fra Red Bull.

Sannsynligvis blir det ikke så stor forskjell fra å kjøre på dagtid som man skulle tro. Bare tenk deg en fotballkamp i flombelysning - det er ikke mye som skiller den fra en kamp i dagslys. Men en viss forskjell vil det bli; for noen partier vil være mørkere, bilene vil sannsynligvis ha selvlysende reklame og i bakgrunnen vil man se alle lysene fra Singapores skyline.

Slik så det ut da Champ Car kjørte i kveldsmørket i Houston i 2006.

Slik så det ut da Champ Car kjørte i kveldsmørket i Houston i 2006. Foto: Foto: Sutton

Les også:

- Ikke ødelegg Formel 1

Catfight på racerbanen

Denne dama vil til F1

Død manns race

Det er ikke første gang det blir kjørt billøp i mørket. Langdistanseløpene, som for eksempel 24-timersløpet på Le Mans, går jo i nattemørket, men de bilene har lys. De amerikanske NASCAR-bilene har ikke lys, men kjører likevel mange løp i kveldsmørket på sine ovalbaner. Det nå nedlagte Champ Car-mesterskapet (som ble slått sammen med Indy Car før årets sesong) kjørte også et gateløp i flombelysning i Houston for noen år siden.

Den viktigste årsaken til at Singapore Grand Prix skal gå på kvelden, er imidlertid ikke at løpet skal bli mer spektakulært. Nei, man ønsker at løpet skal gå på et mer tv-seervennlig tidspunkt for oss europeere, slik at vi slipper å stå opp midt på natta. Blir løpet i Singapore en suksess, vil trolig flere asiatiske løp gå i kveldsmørket i årene fremover.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning