Langtest: VW Golf

Enda et argument for å velge bensin

Med liten bensinmotor, automatgir og riktig utstyrspakke er VW Golf en vinner.

GOD OVERSIKT: Du har glimrende oversikt fra førerplassen, uten et hav av dashbord før du kan skue ut over panseret. Den opplevde kvaliteten er svært fin i Highline-versjon, og betjeningskonseptene gode. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
GOD OVERSIKT: Du har glimrende oversikt fra førerplassen, uten et hav av dashbord før du kan skue ut over panseret. Den opplevde kvaliteten er svært fin i Highline-versjon, og betjeningskonseptene gode. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
Sist oppdatert

Det knytter seg alltid store forventninger til en ny VW Golf. Ekstra spente har vi vært på den nye bensinmotoren med turbo, sylinderkutt og 140 hk. Og det gjelder tydeligvis ikke bare oss, for overraskende nok har 1,4 TSI-versjonen slått knockout på den tidligere bestselgeren 1,6 TDI. I startfasen har dette vært den mest solgte motoren i Golfprogrammet her i Norge.

Det er noe som gleder et gammelt bilhjerte. Avgiftsprofilen på biler i Norge har i flere år gitt oss en unaturlig høy dieselandel. Særlig på mindre biler som eksempelvis Golf. Og norske bilkjøpere har stort sett gitt blanke i at nye, små bensinturbomotorer er blitt mer effektive og ikke minst: Langt morsommere å kjøre enn sine dieselkolleger.

Vi som har levd en stund husker godt VW Golf GT fra midten av 2000-tallet med sine 1,4-liters 140 eller 170 hk bensinturbo. Og da VW Golf 6 kom med sine 122 og 160 hk-versjoner, hadde vi vondt for å skjønne hvorfor «alle» på død og liv skulle ha Golf med 1,6-diesel.

Utstyret gir sportslighet

Imponert blir vi imidlertid etter hvert som milene renner på. For VW Golf klarer kombinasjonen av å være en behagelig milsluker, samtidig som den formidler sportslig kjøreglede. Vi var inne på det i forbindelse med utstyrsspesifikasjonen: Litt strammere hjuloppheng og 17-tommers dekk gir bilen den nødvendige presisjonen og de kontante bevegelsene du gjerne vil ha ved aktiv kjøring.

KUTTER UT: Sylinderkuttfunksjonen bidrar til å gi VW Golf hyggelige utslippstall og sparte avgiftskroner. Men i praksis er det ikke mye du merker til sylinderkutt-funksjonen. FOTO: VW
KUTTER UT: Sylinderkuttfunksjonen bidrar til å gi VW Golf hyggelige utslippstall og sparte avgiftskroner. Men i praksis er det ikke mye du merker til sylinderkutt-funksjonen. FOTO: VW

Tatt på tenkehetten

Tekniske data

  • Motor, cm3: 1395
  • Effekt, hk ved o/min: 140/4500-6000
  • Dreiemoment, Nm ved o/min: 250/1500-3500
  • Egenvekt, kg: 1295
  • Tilhengervekt, kg: 1500/640
  • Lengde/bredde/høyde, cm: 435/180/145
  • Bagasjerom, liter: 380-1270
  • Standard dekkdimensjon: 205/55-16
  • Forbruk, EU-mix l/mil: 0,47
  • CO2-utslipp, g/km: 110
  • 0-100 km/t, fabrikk, sek.: 8,4
  • Toppfart, km/t: 212
  • Pris fra, kr: 304 300
  • Pris testbil, kr: 360 890

Men nå har altså staten skrudd på strømmen til tenkehetten og folket har igjen fått øynene opp for bensinmotorens gleder. Og den nye teknologien gjør dagens bensinturbomotorer til en helt annen art. Den lille 1,4-literen yter sine 140 hk mellom 4500-6000 o/m og har et dieselaktig dreiemoment på 250 Nm tilgjengelig i et svært bredt turtallsområde: 1500-3500 o/m.

Sylinderkuttfunksjonen (se rammesak) bidrar til å gi VW Golf hyggelige utslippstall og sparte avgiftskroner. Normforbruket sier 0,47 l/mil og beskjedne 110 g CO/km. Dermed er ikke 140 hk med DSG i Highline-utgave mer enn drøye 9000 kroner dyrere enn 122 hk'en og kun 5000 kroner dyrere enn 1,6 TDI med 105 hk. Ikke nok med at nordmenn plutselig liker bensinmotorer, de kan jammen regne i tillegg.

Av og til får du utlevert en testbil nesten som om du skulle ha utstyrt den selv. Personlig er jeg ikke opptatt av all mulig dingeldangel, men funksjonelt utstyr som understreker opplevelsen bilen kan by på. Testbilen har utstyr for 56 590 kroner, men jeg kunne klart meg med en billigere farge enn perlemor metallic til 8 500 kroner. Ikke fordi den er stygg, men så utrolig upraktisk. Skitten etter fem minutter og vanskelig å få helt ren i norsk vintersmørje.

Derimot er sportsunderstell (2000,-), 17-tommere 2200,-), parkeringsvarmer med fjernkontroll (6000,-) Ergoactive sportsseter (2000,-), adaptive bi-xenonlys (12500,-) og innovasjonspakke (9700,-) ting jeg ville hatt selv. «Min» bil ville da ha kostet ca. 340 000,-.

VELDIG BRA: Hvordan fungerer VW Golf med den nye 140 hk¿en? Kortversjon: Glimrende. FOTO: VW
VELDIG BRA: Hvordan fungerer VW Golf med den nye 140 hk¿en? Kortversjon: Glimrende. FOTO: VW

Innovasjonspakken må kombineres med adaptive bi-xenon, men da får du med en velfungerende adaptiv cruisekontroll, laneassist, dynamisk lysassistent og Discover Media navigasjon. Mer om det senere.

Testdata

  • 60-100 km/t, 4. gir: 5,7
  • 60-100 km/t, 5. gir: 8,0
  • 60-100 km/t, 6. gir: 10,8
  • 60-100 km/t, kickdown: 4,6
  • 80-120 km/t, 5. gir: 8,8
  • 80-120 km/t, 6. gir: 11,8
  • 80-120 km/t, kickdown: 6,5
  • Støy tomgang, dBA: 41,4
  • Støy 50 km/t, dBA: 60,4
  • Støy 80 km/t, dBA: 65,2
  • Støy 100 km/t, dBA: 68,1
  • Testforbruk, l/mil: 0,61

Glimrende, helt enkelt

For la oss ta det viktigste først: Hvordan fungerer VW Golf med den nye 140 hk'en? Kortversjon: Glimrende.

Vi kjørte bilen både i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland. En god blanding av norske vinterveier, tyske landeveier og Autobahn, bykjøring og transportetapper gjennom Sverige og Danmark.

Den største forskjellen fra den velkjente 122 hk'en er det ekstra dreiemomentet (200 mot 250 Nm). Det merker du nesten hver gang du trykker på gassen. Bilen akselererer lettere og mer kraftfullt fra lave og midlere turtall. Dessuten trenger ikke DSG-girkassen å gire ned så hyppig. Kjørefølelsen blir mer smidig og uanstrengt.

I tillegg går bilen veldig godt. Her er DSG-girkassen en god følgesvenn. Med syv trinn og kjappe, korrekte girskift klarer du ikke å gjøre jobben like effektivt med en sekstrinns manuell girkasse. I våre tester er den akkurat så mye kjappere og sterkere enn 122 hk-versjonen som tallene tilsier. Faktisk sniker den seg foran VW Golf 2,0 TDI 150 hk vi har kjørt på test tidligere.

I Norge føles bilen sprek og rask i trafikken. Selv når den skal strekke ut på Autobahn gjør den lille bensinturboen en god figur og er fort oppe i 180 km/t. Derfra går det naturlig nok litt tregere, med toppfart på 212 km/t er det likevel nok til å holde følge i venstrefila.

Ingen forbruksrevolusjon

Ved siden av ytelsene, er det gange og støyutvikling som er den store plussfaktoren i forhold til en dieselmotor. I langsom fart hører du nesten ikke motoren og når du akselererer er det bare et fint, metallisk lydbilde understreket av en litt mørk avgasstone som klinger vakkert i bakgrunnen.

GANSKE GJERRIG: På vår faste testrunde gikk Golfen gjennom på 0,61 liter per mil, noe som er på linje med andre tilsvarende sterke bensinbiler i kompaktklassen. FOTO: VW
GANSKE GJERRIG: På vår faste testrunde gikk Golfen gjennom på 0,61 liter per mil, noe som er på linje med andre tilsvarende sterke bensinbiler i kompaktklassen. FOTO: VW

I praksis er det ikke mye du merker til sylinderkutt-funksjonen. Etter vår erfaring trer den først og fremst i kraft ved lett motorbelasting i 20-50 km/t, eller opp til 80 km/t om du kjører i lett unnabakke. Og selv om vi er fornøyd med forbrukstallene i langtesten, kan du som vanlig se langt etter forbruk på linje med normtallene.

Slik virker ACT

1,4 TSI ACT kutter to sylindre når det ikke er behov for ekstra kraft. I praksis betyr det at de to midterste sylindrene stopper opp under lav til middels motorbelastning og at du triller rundt med en tosylindret 0,7-liter.

Systemet er i funksjon mellom 1250 og 4000 o/m og med dreiemomentuttak på mellom 25 og 100 Nm. Avhengig av turtall er alle mekaniske operasjoner unnagjort på mellom 13-36 millisekunder. Smidige overganger sikres med justeringer av tenning og innsugsventiler.

På vår faste testrunde gikk Golfen gjennom på 0,61 liter per mil, noe som er på linje med andre tilsvarende sterke bensinbiler i kompaktklassen.

En 60 mils etappe i Tyskland med hovedsakelig landevei, litt by og Autobahn ga et forbruk på 0,64 l/mil, mens ren Autobahnkjøring resulterte i forbruk midt på 0,7-tallet.

Ikke avskrekkende, men heller ikke veldig imponerende.

Morsom og sikker

Samtidig holder fjæringskomforten et akseptabelt nivå. Den er stram på korte ujevnheter i lav hastighet, men setter seg bedre når du kommer opp i landeveisfart. Det eneste vi reagerer på er en merkbar lyd fra hjulopphenget bak når det jobber med større ujevnheter.

Uansett: Det uavhengige hjulopphenget i versjonene med mer enn 105 hk gir en klar kjøre- og komfortfordel kontra torsjonsakselen i de svakeste Golf-versjonene.

GOD KOMFORT: Fjæringskomforten holder et akseptabelt nivå. Det eneste vi reagerer på er en merkbar lyd fra hjulopphenget bak når det jobber med større ujevnheter. FOTO: Terje Bjørnsen
GOD KOMFORT: Fjæringskomforten holder et akseptabelt nivå. Det eneste vi reagerer på er en merkbar lyd fra hjulopphenget bak når det jobber med større ujevnheter. FOTO: Terje Bjørnsen

På glatt føre setter vi stor pris på hvordan ESP-systemet og den elektroniske differensialbremsen foran bearbeider understyringstendenser og sender bilen på rett kurs når det begynner å skli på forhjulene. Kjører du aktivt, gir elektronikken deg en passe slakk slik at du kan skrense litt før det begynner å kneppe i assistentsystemene. Dermed blir denne Golfen en perfekt blanding av morsom og sikker.

Pluss og minus:

Pluss

Nydelig motor/girkasse

Sprek med sportslig kjørefølelse.

Praktisk og sikker

Minus

Noe stiv på små ujevnheter

Litt støy fra bakhjulsoppheng

Noe til glede, noe til besvær

Til kjøreopplevelsen hører også langturskapasiteten. Sportssetene gir veldig god sittekomfort, og som vanlig er sittestillingen i VW Golf så nær perfekt du kan komme i en slik bil. Dessuten har du glimrende oversikt fra førerplassen, uten et hav av dashbord før du kan skue ut over panseret. Den opplevde kvaliteten er svært fin i Highline-versjon, og betjeningskonseptene gode. Det opplever vi spesielt med navigasjon og aktive cruisekontroll som begge er svært intuitive og presise både i innstilling og under bruk.

Det samme gjelder den dynamiske lysassistenten som nærmest tryller med nær- og fjernlys. Spesielt på mørke vinterveier gir det en langt mer behagelig kjøreopplevelse. Laneassist blir vi imidlertid ikke venner med.

Et kamera i speilfestet registrerer veimarkeringen på høyre og venstre side og gir signaler til den elektromekaniske servostyringen om å korrigere dersom kursen på bilen endres i forhold til disse. Korrigeringene merkes i rattet som kontinuerlig korreksjoner for å hjelpe føreren å holde rett kurs i forhold til kjørefeltet.

NYTT SYSTEM: Betjeningslogikken minner om måten en bruker en smarttelefon på, med pekefingeren flytter du deg rundt. Vi synes imidlertid den reagerer tregt. FOTO: VW
NYTT SYSTEM: Betjeningslogikken minner om måten en bruker en smarttelefon på, med pekefingeren flytter du deg rundt. Vi synes imidlertid den reagerer tregt. FOTO: VW

For vårt vedkommende kjennes det imidlertid mer ut som om bilen er sporfølsom, og assistenten blir etter flere forsøk under ulike kjøreforhold et forstyrrende element som vi velger å koble ut permanent

Vi Menn Bil Top Gear mener

Det er godt bilkjøperskjønn når den beste versjonen i en modellserie blir bestselger. I tillegg er det god modellpolitikk når en så attraktiv versjon blir prisgunstig. VW Golf er blant de aller beste bilene i kompaktklassen, og med den nydelige 1,4-literen med DSG og riktig utstyrspakke er den en vinner.

Les også:

Test deg selv: Hva kan du om VW-biler?

Den gjerrigste bilen i Golf-klassen

Dette er Golf-ens kanskje tøffeste konkurrent

Så mange feil har Norges mest populære bruktbiler

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også