Skolestart 2009:

Ekstra mange kontroller

Mandag 17. august bør du ta en ekstra kopp kaffe og repetere trafikkreglene før du kjører på jobb.

SKOLESTART: - Da er vi på plass hver dag. Samtidig er vi litt strengere enn på andre veier, og reagerer på lavere overskridelser enn det som er normalt, forteller distriktsleder i UP, Steven Hasseldal.

SKOLESTART: - Da er vi på plass hver dag. Samtidig er vi litt strengere enn på andre veier, og reagerer på lavere overskridelser enn det som er normalt, forteller distriktsleder i UP, Steven Hasseldal. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix

Publisert Oppdatert
BARN OG TRAFIKK: Hva bør vi lære dem?

BARN OG TRAFIKK: Hva bør vi lære dem? Foto: FOTO: Colourbox

Denne uken tusler nemlig flere hundre tusen barn ut på veiene til et nytt skoleår. Noen i nye sko, andre med nye sykler.

Samtidig er det en kjennsgjerning at de første to - tre kilometerne av din kjøretur til jobb, som regel en skolevei, også er den delen av reisen du er minst våken og fokusert på kjøringen og trafikkbildet rundt deg.

Les også:

Vimsete barn og sovende bilister er en eksplosiv kombinasjon. Som lett kan ende tragisk. Med blod, tårer og inndratt førerkort.

Flest bøter i 60-soner og lavere

40-SONE: Hmmm. Vikeplikt, fotgjengerovergang, fartsdumper. Og hvordan er egentlig morgenpromillen etter søndagsrødvinen?

40-SONE: Hmmm. Vikeplikt, fotgjengerovergang, fartsdumper. Og hvordan er egentlig morgenpromillen etter søndagsrødvinen? Foto: Foto: Colourbox

Heldigvis har våre venner i Utrykningspolitiet derfor mobilisert ekstra mannskaper til ditt og mitt nærområde de neste ukene.

Synlig politi i gatene er som kjent det mest effektive tiltaket for øket lov og orden - likeså i sentrum nattestider som på skoleveiene morgen og ettermiddag.

Et klart bevis på dette kan man dessuten lese ut av bøtestatistikken. I motsetning til hva de fleste tror, er det i folks nærområder, på veier med 60 km/t-grense eller lavere at flest bøtelegges. Ikke på motorveiene.

I fjor bøtela politiet 36.181 bilister for høy fart i områder med fartsgrense på 60 km/t eller lavere, mens 33.755 fikk forenklede forelegg der fartsgrensen er 70 km/t eller høyere.

OBS! Nå ryker lappen på seks prikker

Slik straffes du

Om du er typen som blåser i å ta hensyn langs skoleveien, kan det vanke både bøter og prikker i førerkortet. I tabellen har vi kun tatt med hastigheter som både gir prikkbelastning og bot. Kjører du raskere enn 25 km/t over det tillatte, ryker i tillegg førerkortet - og det vanker rettslig tiltale.

Fartsgrense

Brudd på fartsgrensen

Antall prikker

60 km/t eller lavere

11 t.o.m 15 km/t

1 (2900 kr i bot)

60 km/t eller lavere

16 t.o.m 20 km/t

2 (4200 kr i bot)

60 km/t eller lavere

21 t.o.m 25 km/t

2 (6500 kr i bot)

Kilde: www.politi.no

Mye nytt i skolen

I følge Utdanningsdirektoratet skal intet mindre enn "800 000 elevar og lærlingar ut i grunnskolen og vidaregåande opplæring de nærmeste to ukene".

Her finner du departementets oversikt over hva som er nytt skoleåret 2009-2010:

Ellers les vår store temaside Alt om skolestart.

ANDRE FORUTSETNINGER: Barn har helt andre forutsetninger for å forstå trafikkbildet enn voksne.

ANDRE FORUTSETNINGER: Barn har helt andre forutsetninger for å forstå trafikkbildet enn voksne. Foto: FOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning