Range Rover

Dette var heftig luksus i Norge

Det er stor avstand mellom den første Range Rover fra 1970 og årets nye Range Rover Sport. Men nykommeren tar godt vare på arven.

Sist oppdatert

Jeg sitter behagelig bak rattet i den nye Range Rover Sport SDV6. En 292 hk V6-diesel murrer potent under panseret, og det skal bare en nervøs stortå til før 600 Nm dreiemoment får det til å rykke i 2,2 tonn bil.

Du merker også en kombinasjon av beundrende og misunnelige blikk. Den nye Range Rover Sport ser usedvanlig lekker og kostbar ut. En følelse som ikke blir dårligere der du sitter på førerplassen. I Autobiography-versjonen vi kjører har du alt det moderne utstyret du kan ønske deg, samtidig som følelsen av å sitte i godstolen på ditt engelske gods fortsatt er hjertelig til stede.

Gjennom over 40 år med Range Rover-historie, har vi lett for å glemme at det ikke alltid har vært slik. Riktignok var Range Rover fra tidlig 70-tall en luksuriøs bil sett med datidens 4x4-øyne.

Men når du ser på originalens enkle plastdashbord og interiør som kunne vaskes med hageslange, skjønner du at Range Rovers luksusimage har utviklet seg underveis.

Et av elementene som gjorde at Range Rover havnet på veggen på 70-tallets gutterom, var V8-motoren på 3,5-liter. Så kan vi flire litt i dag over den voldsomme ytelsen på 135 hk.

Blandet hell med etterfølgere

Da jeg kjørte "min" første Range Rover på test midt på 80-tallet, hadde herregårdsfaktoren steget betraktelig. Det var ikke mange luksuriøse biler i denne klassen, så Range Rover signaliserte fortsatt en kostbar kombinasjon av nikkersadel, håndsmidd hagle og renraset setter.

KLASSIKER: Første generasjon Range Rover var blant de første luksuriøse SUV-ene, før det var noe som het SUV: FOTO: Land Rover
KLASSIKER: Første generasjon Range Rover var blant de første luksuriøse SUV-ene, før det var noe som het SUV: FOTO: Land Rover

Den minst vellykkede

I 1994 var det duket for andre generasjon Range Rover. V8-motorene hadde i mellomtiden vokst til 4,0- og 4,6-liter, mens dieselmotoren kom fra BMW, med seks sylindre i rekke og 2,5-liters volum. Dette var den minst vellykkede Range Rover-modellen.

Den slet med tekniske problemer og et stadig mer kompetent felt av konkurrenter. Særlig årene før den ble faset ut i 2002: Da slet Range Rover tungt mot Jeep Grand Cherokee, samt første generasjon BMW X5 og Mercedes-Benz ML.

Hjelp av BMW-motor

IKKE INNERTIER: Andre generasjon Range Rover var den minst vellykkede. FOTO: Land Rover
IKKE INNERTIER: Andre generasjon Range Rover var den minst vellykkede. FOTO: Land Rover

Da ble det bedre med tredje generasjon Range Rover. Den var blitt utviklet under BMWs eierperiode (1994-2000), men da bilen ble lansert var det Ford som styrte butikken.

Dermed debuterte Range Rover 3 med motorer og teknikk fra BMW; 4,4-liters V8 på 286 hk og 3,0-liters diesel på 177 hk.

Under utviklingen ble Range Rover tydelig posisjonert som en behagelig luksus-SUV. BMW hadde jo den sportslige X5 å ta hensyn til fra egne rekker.

Det slo også til da vi kjørte en 4,4-liter på test i 2002. Det var en av de mest komfortable bilene du kunne kjøpe på denne tiden.

Ford eide også Jaguar og etter hvert ble BMW-motorene faset ut til fordel for V8-bensin og -dieselmotorer fra egne rekker.

BMW-HJELP: Tredje generasjon Range Rover ble bedre enn forgjengeren, med drahjelp fra BMW: FOTO: Land Rover
BMW-HJELP: Tredje generasjon Range Rover ble bedre enn forgjengeren, med drahjelp fra BMW: FOTO: Land Rover

Men også denne generasjonen Range Rover slet med kvaliteten, i likhet med Land Rover-modeller for øvrig. I Warranty Directs undersøkelse fra 2011 ble tredje generasjons Range Rover rangert som den verste bilen fra det britiske merket.

FORRIGE GENERASJON: Range Rover Sport.
FORRIGE GENERASJON: Range Rover Sport.
NY: Range Rover Sport.
NY: Range Rover Sport.

Range Rover ble også rangert blant merkene med klart flest feil i Warranty Directs undersøkelse i 2012 og i 2010.

Nærmere kjerneverdiene igjen

I 2005 kom også den første Range Rover Sport. Tross navnet baserte den seg ikke på Range Rover, men Land Rover Discovery 3. Med kraftige bensinmotorer og en relativt hyggelig priset dieselversjon, ble Range Rover Sport en meget populær SUV i Norge.

I 2008 ble Land Rover og Jaguar solgt til indiske Tata, og mange entusiaster fryktet en utvanning av det britiske preget. I stedet har det vist seg å gå i helt motsatt retning. Både da vi kjørte test av Range Rover i 2013 og nå av Range Rover Sport, viser det seg at Range Rover er nærmere originalens kjerneverdier enn noensinne.

Og viktigere enn alt annet: Range Rover og Range Rover Sport har nå teknologi, stil og egenskaper til å utfordre BMW X5 og Mercedes-Benz ML. Det er faktisk en stund siden sist.

Les også:

SAMLET: Fire generasjoner Range Rover på et brett. Siste versjon er en av de beste, all ære til nye indiske eiere. FOTO: Land Rover
SAMLET: Fire generasjoner Range Rover på et brett. Siste versjon er en av de beste, all ære til nye indiske eiere. FOTO: Land Rover

Her finner du alt vi har skrevet om SUV

Norges 15 billigste stasjonsvogner

Kan du 5-metersregelen?

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også