RALLY NORWAY

Derfor er Loeb best

Sébastien Loeb er den beste rallyføreren verden noen gang har sett.

Sébastien Loeb er i en klasse for seg selv. FOTO: Egil Nordlien

Sébastien Loeb er i en klasse for seg selv. FOTO: Egil Nordlien

Publisert Oppdatert

Rally Norway ble en nervepirrende kamp mellom Sébastien Loeb og Mikko Hirvonen, men til slutt var det franskmannen som igjen viste at han er best, og med dagens seier kommer han med enda et argument for at han er tidenes beste rallyfører.

For tenk deg hvilken ulempe Sébastien Loeb egentlig har på snø i forhold til førerne fra Finland, Norge og Sverige. Franske Loeb hadde knapt nok sett snø før han begynte å kjøre rally - og enda mindre kjørt bil på snøunderlag.

Han kom inn i VM som en asfaltspesialist, men viste fort at han kunne vinne på grus også. I 2004 vant han sin første VM-runde på snø i Sverige, og han var da den første ikke-Nordiske føreren noensinne til å vinne på dette underlaget.

Best også i 2007

Også i Rally Norway for to år siden synes jeg Loeb imponerte meste av samtlige. Riktignok kjørte han av veien ved et par anledninger, men da alt stemte var han raskest da også. Derfor hadde jeg Loeb som favoritt også denne helgen, og det overrasker meg ikke at han klarte å vinne.

Men måten han vant på er overraskende sterk. For Ford-teamet prøvde nemlig alle skitne triks i boka for å slå Citroën-føreren, men de klarte det ikke.

Det var nemlig Mikko Hirvonen som kjørte raskest på fredag, godt hjulpet av at han startet som tredje bil på veien (mens Loeb startet først og måtte brøyte litt snø). Hirvonen lå også an til å lede etter den første dagen, men slapp seg bevisst tilbake på fredagens siste fartsprøve, slik at han slapp å starte først på lørdag.

Ufin taktikk

Den som leder etter fredagens kjøring starter nemlig først på lørdag, og selv om også Loeb vet at regelverket er slik, benytter han seg aldri av muligheten til å "gå inn for å bli nummer to". Loeb kjører det remmer og tøy kan holde til enhver tid, og benytter seg ikke av ufin taktikk.

Derfor er det godt å se at Fords taktikk ikke fungerte denne gangen heller. For selv om Hirvonen var andre bil på veien på lørdag, så klarte han aldri å ta igjen forspranget til Loeb. Og heller ikke søndag klarte finnen å passere, og dermed var den franske seieren et faktum.

Iskald

Loeb er nemlig iskald og lar seg ikke vippe av pinnen av verken taktikkeri eller press. Hans mentale styrke er fantastisk, og han gjør nesten aldri feil.

Heller ikke bilen til Loeb går i stykker, og dette er også til stor del Loebs egen fortjeneste ettersom han kjører på en slik måte at slitasjen blir minimal. Dette er også noe av årsaken til at det ikke er like spektakulært å se på Loeb i forhold til mange andre. Han kjører smalt med lite sladd, og noen ganger ser det ut som det går sakte.

Men sannheten er at den forsiktige kjørestilen er utrolig effektiv, og derfor vinner Loeb igjen og igjen.

Ingen har flere VM-seirer og ingen har flere VM-titler. Han kalles med rette rallysportens Michael Schumacher, og jeg har vondt for å tro at rallysporten noen gang kommer til å se en like god fører igjen.

Resultater Rally Norway:

1. Sébastien Loeb, Citroën

2. Mikko Hirvonen, Ford +9,8

3. Jari-Matti Latvala, Ford +1,21,8

4. Henning Solberg, Ford +3,33,5

5. Dani Sordo, Citroën +3,52,0

6. Petter Solberg, Citroën +6,25,4

7. Matthew Wilson, Ford +6,35,6

8. Urmo Aava, Ford +6,49,1

LES OGSÅ:

- Petters bil er ikke bedre

- Denne føreren imponerer mest

- Petter Solberg blogger på klikk.no

- Blogg: En hyllest til Petter Solberg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning