Sommerdekk

Ikke glem dette når du skifter hjul

Å glemme å etterstramme hjulmutterne er mer risikabelt enn mange er klar over, advarer eksperter.

LURT Å SJEKKE: Hjulmutterne bør etterstrammes når du har kjørt rundt 50 kilometer etter at dekkene er lagt om, råder eksperter. FOTO: Martin Kierstein
LURT Å SJEKKE: Hjulmutterne bør etterstrammes når du har kjørt rundt 50 kilometer etter at dekkene er lagt om, råder eksperter. FOTO: Martin Kierstein
Sist oppdatert

En tredjedel av bileierne lar være å etterstramme hjulmutterne, viser en undersøkelse som analysebyrået YouGov har gjennomført for Falck. Ytterligere ni prosent oppga at de ikke vet om de gjør dette.

- Når du har kjørt rundt 50 kilometer etter at dekkene er lagt om, bør hjulmutterne etterstrammes. Det er en god forsikring mot å risikere at hjulene løsner, sier Casper Bergmann, utviklingssjef i Vianor.

Han tror mange dropper dette, enten av glemsomhet eller fordi de rett og slett ikke er klar over hvor viktig det er.

At bolter løsner kan skyldes feil utførelse ved bytte av hjul. Årsaken kan også være at partikler av sand, skitt eller rust kan ha kommet mellom felgen og hjulopphenget og forårsaket dårlig feste.

- Ved hjulskift er det avgjørende å skru til hjulboltene med riktig moment, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Les også:

2013 - her er de beste sommerdekkene

2012 - de beste sommerdekkene

Dekkene blir større, men lettere

Fem feil når du flettekjører. SE VIDEO

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også