Fukt er ene og alene årsaken til at det dugger på rutene. Fjerner du fukten, så fjerner du duggen. Så enkelt er det.

Men hvordan?

- Er det mye fukt i bilen din, burde du la bilen stå med en kupevarmer eller en vifteovn over helgen, slik at den får tørket opp skikkelig innvendig. La et vindu stå med en liten glippe på en halv centimeter slik at den fuktige luften slipper ut, har vi blitt anbefalt av Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Gode, skålformede gummimatter som samler opp snø, slaps og vann er definitivt verdt å investere i. Mattene kan enkelt tas ut, slik at du kan helle av vannet.

Har du først fått fukt i bilens stoffmatter må disse tørkes. Hvis ikke blir du aldri kvitt problemet. Bruk gjerne en våt/tørr-støvsuger og sug fuktigheten ut av mattene, eller følg kupevarmer-anbefalingen fra Engebretsen.

Mot generell fukt har Geir Danielsen, driftssjef i Falck, nok et godt tips: - Jeg har gode erfaringer med å sette inn en luftavfukter eller to. Du får dem for under hundrelappen, sier han.

FULL STYRKE: Sett vifta på full styrke og resirkuler gjerne luften de første minuttene for bedre varmeeffekt, men husk å veksle tilbake, for duggen forsvinner ikke før den fuktige luften blir erstattet.

Bruk aircondition

God varme fra varmeapparatet er viktig. Bilen vil bli raskere varm dersom du resirkulerer luften, men husk for all del å skru av resirkuleringen så fort motoren er varm, for duggen blir ikke borte så lenge du ikke får ny luft inn i kupeen.

Bilpleiekongen.no, anbefaler folk å bruke aircondition om de har det.

- Anlegget fungerer på samme måte som et kjøleskap, hvor kupeen er som innsiden av skapet. AC-anlegget gjør mer enn å kjøle ned luften, det tørker den ut. Anlegget henter kort fortalt fuktig luft fra kupeen, tørker den og sender tørr luft tilbake, oppgir de på sine nettsider.

Om ikke bilens vifteanlegg er kontrollert på en stund, kan det være smart å få det gjort. Et tett pollenfilter gjør problemet verre, og kan i verstefall skape vondt lukt i bilen i tillegg.

Svært viktig med rene ruter

Dugg fester seg til fett og forurensing på innsiden av rutene, så det kanskje aller mest effektive våpenet mot dugg er å vaske rutene godt. Til dette finnes det spesialprodukter, men også salmiakkvann er godt egnet.

Når du har fått vasket rutene skikkelig, kan det også være lurt å polere rutene innvendig med vinduspolish for best mulig resultat. Dette har vi testet med stor suksess.

Polering eller ei, kan det uansett være smart å gå over rutene med en tørr klut eller kjøkkenpapir etter vaskingen. Ofte ligger det igjen såperester, som blir godt synlige i motlys og som kan gi dårlig sikt.

 

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!