Et dekk er mer enn en sort gummiring med eller uten pigger. Det er dekket som holder oss på veien, og sammen med bremsene er det dekket som avgjør om vi klarer å stoppe bilen i tide.

Likevel har dekk en tendens til å bli glemt eller tatt for gitt. Vi har vel alle tenkt "hvor stor kan forskjellen mellom et billig og dyrt dekk egentlig være?" eller "nieda, det holder et år till".

Tenk på det. Dekkenes kontaktflate mot underlaget er omtrent like stor som en håndflate, og disse fire håndflatene skal stoppe en veldig tung gjenstand i veldig stor fart. Det sier seg selv at "de fire håndflatene" må ha så godt grep som mulig.

Nye dekk utgjør for mange et solid innhugg i økonomien, så innkjøp av nye dekk blir ofte utsatt så lenge som mulig. Men hvor lenge kan det utsettes? Hvor gode er de gamle dekkene? Hva er reglene for mønsterdybde? Er det andre regler du må forholde deg til?

Ta vår dekkquiz, så finner du raskt ut om du må lese deg opp på dekk i vår dekk-temaside.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!