Mens de fleste i de større byene velger piggfrie dekk, er piggdekk fortsatt det beste valget for mange som bor der veiene saltes mindre og føret varierer mer.

Kjører du med piggfrie dekk? Her er Klikk Bils egen test av åtte vinterdekk uten pigger

De beste piggfrie dekkene: 1. Continental VikingContact5 2. Nokian Hakkapeliitta R 3. Bridgestone Blizzak Nordic 4. Michelin X-Ice 2

For deg som helst vil ha pigger i vinterdekkene, er NAFs medlemsblad Motors store piggdekktest et meget godt sted å søke råd. Her er 14 piggdekk testet.

dekk vinterdekk piggdekk nokian hakkapeliitta 7=

FINSK FINESSE: Nokian Hakkapeliitta 7 er det beste dekket på snø og is. På asfalt presterer det derimot moderat. © Aalbergsjø, Kjell Magne

De beste piggdekkene er Michelin X-Ice North XIN2 og Nokian Hakkapeliitta 7, som begge får 8,4 poeng av 10 mulige. Michelins dekk får skryt for meget bra grep på snø og is. På tørr asfalt er det litt mykt, mens grepet er middels på våt asfalt.

Nokians piggdekk er best av alle på is og snø, mens det har moderate resultater på våt og tørr asfalt.

Bak vinnerdekkene er det meget tett, men slik det nesten alltid er i dekktester, er det de kjente merkene som gjør det best.

dekk test piggdekk michelin x-ice north 2=

FRANSK VINTERFRYD: Michelin X-Ice North vinner Motors dekktest sammen med Nokians piggdekk. © Aalbergsjø, Kjell Magne

Her er det fem beste piggdekkene:

1. Michelin X-Ice North XIN2: 8,4 poeng

2. Nokian Hakkapeliitta 7: 8,4 poeng

3. Continental Conti Winter Viking: 8,3 poeng

4. Pirelli Winter Carving Edge

5. Vredestein Arctrac

Les også:

Nesten like interessant er det å se på dekkene som kommer sist i testen.

Aller sist finner vi Roadstone Winguard 231 med 6,8 poeng. I omtalen av dekket heter det at det har dårlig grep både på snø og is, og kjøreegenskapene er ikke slik de skal være i et moderne dekk. På asfalt er dekket derimot bra.

De fem dårligste dekkene i testen:

10. Hankook Winter I-Pike 7,8 poeng

11. Nordman 4: 7,7 poeng

12. Nankang Snow Winter SW-5: 7,2 poeng

13. Toyo Observe G2S: 7,1 poeng

14. Roadstone Winguard 231: 6,8 poeng

Les hele piggdekktesten hos www.naf.no. Her finner du nærmere begrunnelse for poenggivingen og spesifisering av hva dekkene er gode på - og hva de er mindre gode på.

Når det gjelder vinterdekk, er det nemlig ikke alltid slik at en testvinner er best for alle. Det beste dekket for deg, er det dekket som passer best til ditt bruksmønster.

Les også:

Dekktest Vinterdekk Dekk test=

PÅ GLATTA: I en dekktest kjøres alle dekk gjentatte ganger gjennom ulike øvelser. © Aalbergsjø, Kjell Magne

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!