Klikk Bil oppsummerer 2008:

De fem beste kjøpene

Lite å kjøpe bil for neste år? Her er gode alternativer.

Foto: Foto: Egil Nordlien

Publisert Oppdatert

Klikk Bil har tatt et dypdykk i testdatabasen vår (http://www.klikk.no/motor/bil/article274659.ece ) og funnet fram til et knippe biler som gir deg mye for kronene.

Den desiderte vinneren er en tysk tsjekker.

Vi har ikke tatt spesielle hensyn til bilklasser, men kun hatt det for øyet å rangere våre fem beste kjøp - vurdert ut fra "frapris".

1. Skoda Superb 2,0 TDI DSG

Denne store annerledesbilen koster fra 356.400 kroner, og er slik vi ser det årets desidert beste kjøp om du ønsker deg en litt større bil.

Clouet med Superb er at den ikke bare gir deg en svær bil for pengene, her er det også mye bra å få for kronene.

Bakseteplassen er suveren, og kjøreegenskapene på et nivå som vanligvis koster en god del mer.

Skoda Superb

Skoda Superb Foto: Nordlien, Egil

2. Renault Laguna 1,6 dCi Dynamique

Lagunaen er listas desiderte outsider. Den representerer et merke i fritt fall i Norge, med en markedsandel under én prosent.

Laguna er imidlertid en ålreit bil med denne motoren under panseret, dersom du ikke er på jakt etter en nyttårsrakett i avdelingene for motor og kjøreegenskaper.

Med laveste utstyrsnivå, kalt Authentique, slipper du unna med rundt 270.000 kroner. Motoren gjør en solid jobb, sikkerhetsnivået er bra og bilen har behagelig komfort. Ulempen er potensielt lav annenhåndsverdi, som ikke minst skyldes et frynsete kvalitetsry skapt av tidligere Renault-modeller.

De beste og verste bilene - stor kvalitetsundersøkelse med 30 merker. Sjekk hvor ditt merke havner på rangeringen!

3. Kia Cee'd Sporty Wagon 1,6 CRDi

Foto: Foto: Petter Handeland

Den lille stasjonsvogna med det rare navnet er ingen pangnyhet i klassen, men kaprer likevel en plass på vår liste. Cee'd Sporty Wagon starter på 215.000 kroner - det er ingen dum pris i kombiklassen.

Bilen har en fin dieselmotor med 90 eller 115 hestekrefter (sistnevnte koster rundt 15.000 kroner ekstra). Den innvendige plassen er god, kjøreegenskapene er både trygge og sporty.

Som prislappen tilsier, er imidlertid ikke Cee'd noen påkostet bil - det merkes på mengden plast i interiøret. Sikkerheten står imidlertid til toppkarakter, det samme gjør nybilgarantien på inntil sju år.

4. VW Golf 2,0 TDI

Den nye - og sjette - Golfen er nettopp ankommet Norge. Motorredaksjonen har i lang tid hatt et godt øye til modellen, men den nyeste utgaven løfter Golf til nye høyder.

Foto: Foto: Egil Nordlien

Årsaken er solid komfort, fine og trygge kjøreegenskaper, bra kvalitetsopplevelse og en grei pris målt i forhold til utstyrsnivå.

Og omsider har Volkswagen klart å få ned støyen i diesel-Golf ned til et behagelig nivå.

5. Ford Fiesta 1,4 TdCi

Fords nye Fiesta kaprer den siste listeplassen. Du får den fra 165.000 kroner, men vår favoritt havner 10.000 kroner over dette.

Vi liker særlig kjøreegenskapene, utseendet og den opplevde kvalitetsfølelsen innvendig - og du får det hele til en helt akseptabel pris.

Foto: Foto: Petter handeland

Vi nevner også¿

¿ at de gamle versjonene av Toyota Avensis og Opel Vectra er på vei ut av bilforretningene. Vi har ikke gjennomgått disse modellene spesifikt, men har notert at begge har hatt sine annonsekampanjer for godt utstyrte overløpere.

Om du ikke må ha det siste nye, er det penger å spare på slike modeller i disse tider.

Foto: Foto: Petter Handeland

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning