Bruktbilguide

De beste brukte stasjonsvognene

Se de beste stasjonsvognene du får for under 200.000 kroner.

VÅRE FAVORITTER: Her er tre stasjonsvogner vi mener er gode bruktbilkjøp.

VÅRE FAVORITTER: Her er tre stasjonsvogner vi mener er gode bruktbilkjøp. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Publisert Oppdatert

Vi har valgt ut tre stasjonsvogner med dieselmotor som alle koster mellom 150 og 200 tusenlapper på bruktmarkedet og som kan anbefales.

Å velge bruktbil kan være vanskelig. Anbefalingene er mange og sprikende, og det er ofte vanskelig å vite hvem man skal høre på.

Noen har hatt dårlige erfaringer med sin Volkswagen, og forbanner merket. Det betyr ikke nødvendigvis at alle biler fra Wolfsburg er klare til å bli spiker etter tre år.

Andre har hatt dårlig erfaring med Toyotaen sin, og mener at merkets kvalitetsrykte bare er en illusjon som blir opprettholdt av en dyktig PR-avdeling.

Vi har derfor bestemt oss for å dykke dypt for å finne frem de virkelig gode bruktbilene. Vi har tatt med erfaringene til våre biltestere, kvalitetsundersøkelser fra hele verden, samt undersøkelser som viser kundetilfredshet.

All denne informasjonen gjør at vi ender opp med tre bruktbiler som kan anses som gode valg i klassen for nyere (fra 2001) brukte dieselbiler mellom 150.000 og 200.000 kroner.

Vi har kommet fram til disse bilene etter omfattende søking på finn.no. Det er ikke satt noen grense for kilometerstand, men valgene er gjort fra en grundig vurdering av hva du får for pengene.

Les også:

17 stasjonsvogner under 300.000

Stasjonsvogner som skiller seg ut

BMW 3-serie (E46)

Kjøreglad og komfortabel tysker.

Vurdering

Pluss: Flotte kjøreegenskaper, god komfort, god passiv sikkerhet, lettsjaltet girkasse, gode bremser

Minus: Fremkommelighet på ekstremt vinterføre, lite standardutstyr, lite bagasjeplass

Modellhistorikk:

1998: 3-serie sedan lansert

1999: Coupé- og Touring-versjonene blir lansert

2000: Cabriolet- og Compact-versjonene blir lansert

2001: Facelift og oppgraderte motorer

2006: Ny modell (E90)

De vanligste feilene:

Slitasje på forstilling, feil på frontlys, feil på motor, feil på baklys, ujevne bremseskiver, feil på dekk/felger, defekte tenningsspoler (vanlig før 2005), problemer med turbo (diesel etter 2005)

Markedssituasjon:

3-serie har alltid vært en populær bil her til lands, og det er derfor et godt utvalg på bruktmarkedet. Utstyrsmessig er det også mye å velge mellom. Flere av bilene på markedet er utstyrt med både skinn, navigasjon og annet snadder. Regn med å betale ekstra for dette - enten i kroner og øre, eller med høyere kilometerstand.

BMW 3-serie har alltid vært en favoritt hos bilentusiaster. Den kan skilte med både god kvalitet, elegant utseende og spenstige kjøreegenskaper.

I prisklassen vi nå tar for oss, er det den forrige 3-serien som blir aktuell. Selv om den begynner å dra på årene, er det ingen som kommer til å se på det som en gammel bil.

Bakhjulsdrift er sjelden vare nå om dagen - spesielt når det kommer til biler av denne typen. Sammen med Mercedes er BMW den eneste produsenten som kun benytter seg av bakhjulsdrift i sine biler (Mercedes har valgt drift på forhjulene på sine minste modeller, A- og B-klasse).

Les alle våre BMW-tester

Bakhjulsdriften er med på å gi bilen de flotte kjøregenskapene bilen er kjent for, men det reduserer også fremkommeligheten når vinterføret blir ekstremt.

Plassen er ikke BMWs sterkeste kort, men for en familie på fire er det likevel tilstrekkelig. Verken Audi A4 eller Mercedes C-klasse, som er de to mest åpenbare konkurrentene, kan skilte med nevneverdig større plass.

I dette prissegmentet er det 320d som peker seg ut. Etter faceliften i 2001 fikk 2-literen 148 hester (mot 134 fra 99-01). Motoren er ikke like kultivert som enkelte av de nyeste på markedet, men sett opp mot andre motorer fra samme tidsperiode er den helt på høyden.

Vi har testet den nye modellen med 2-liters diesel og firehjulstrekk. Les testen her.

Ford Mondeo

En av de morsomste forhjulsdrevne stasjonsvognene på markedet.

GODT KJØP: BMW 3-serie (E46).

GODT KJØP: BMW 3-serie (E46). Foto: FOTO: Terje Bjørnsen

Mondeo er en av markedets beste familiebiler, og den har solgt godt. Da den kom på markedet i 2000 var det mange som hadde høye forventinger, ettersom Ford hadde levert varene med Focus. Mondeo viste seg å følge opp på alle punkter.

Vurdering

Pluss: God plass, behagelige seter, god fjæringskomfort, flotte veiegenskaper, god sikkerhet

Minus: Noe omstendelig girskift, enkelte upraktiske interiørdetaljer, små utvendige speil

Modellhistorikk:

2000: Ny Mondeo lanseres

2002: Sportsutgave ST220

2003: Facelift, ny 1,8-liters bensinmotor med 130 hk.

2005: Mild facelift, Ny 2,2-liters dieselmotor med 155 hk og nedtrimmet 2-liter med 90 hk.

2007: Dagens Mondeo lanseres

De vanligste feilene:

Slitasje på forstilling, feil på baklys, feil på elektrisk anlegg, mangler på dekk/felger, feil på eksosanlegg, feil på frontlys, slanger som faller av turboen (før 2004), feil på motorstyring

Markedssituasjon:

Mondeo var populær som nybil, noe som betyr at det er mange biler tilgjengelig på bruktmarkedet. I denne prisklassen kan du velge mellom de fleste utstyrsvariantene som var tilgjengelig, og det er mulig å få en godt utstyrt bil som har gått lite for under 200.000.

Kjøremessig er den blant de beste i sin klasse. Veigrepet og presisjonen er, når vi snakker om forhjulsdrevne stasjonsvogner, i ypperste klasse.

Samtidig har Ford klart å ta vare på de trygge egenskapene, samt den gode komforten andre generasjon Mondeo hadde.

Teknisk og opplevd kvalitet går ikke alltid hånd-i-hånd, men det har Ford klart å få til her. Interiøret, og for så vidt også eksteriøret, ser helt klart bra ut - samtidig som det virker å være godt skrudd sammen.

Da bilen var ny fikk Mondeo skryt for sine kultiverte dieselmotorer. De er ikke lenger best på markedet, men de fortsatt veldig gode.

Les test av nye modellen her

Mazda 6

En av de aller beste japanske familiebilene.

Da Mazda lanserte arvtageren etter 626 var det høye forventninger til den nye bilen. 626 var på ingen måte noen spennende bil, selv om den leverte varene når det kom til plass og komfort.

bruktbil

bruktbil Foto: FOTO: Terje Bjørnsen

Da Mazda 6 kom på markedet innfridde den det aller meste av forventninger, og gikk inn som en av de beste familiebilene på markedet. Den er kjøreglad og velbalansert, og minner dermed mye om Ford Mondeo kjøremessig.

Vurdering

Pluss: Flott girkasse, gode kjøreegenskaper, pent utseende, fin førerplass

Minus: Ikke tilgjengelig med automat, litt mye hardplast i interiøret

Modellhistorikk:

2002: Mazda 6 tar over for 626

2005: Facelift

2006: Muskelversjonen MPS lansert

2008: Ny generasjon lansert

De vanligste feilene:

Batteriproblemer, defekt motor (2003 diesel), defekt clutch (2004 diesel), feil på motorstyring (t.o.m. 2004), feil på frontlys

Markedssituasjon:

Bensinvariantene var klart mest populære, og er derfor de som er lettest å få fatt i. Det kan skyldes kombinasjonen av at bilen ikke var tilgjengelig med dieselmotor i et par år, og at dieselmotoren var nesten 50.000 kroner dyrere enn den 1,8-liters bensinmotoren. Modellene med 2-liters diesel på 121 hester har holdt seg godt i pris, men det er mulig å finne biler for under 200.000.

Vi har testet muskelversjonen MPS. Les testen her.

Du må tåle litt dekk- og motorstøy, og interiøret er ganske plastpreget. Likevel er Mazda 6 en trivelig og forholdsvis rimelig bil.

Dieselmotoren leveres meden sekstrinns manuell girkasse som er både lettsjaltet og presis. De av dere som ikke liker å gire selv blir nok skuffet hvis dere ser på Mazda 6. Den er nemlig ikke tilgjengelig med automatgir i kombinasjon med dieselmotor.

Se alle våre Mazda-tester

bruktbil

bruktbil Foto: FOTO: Lidvar Berge

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning