Bruktbil

Ti spørsmål du bør stille når du kjøper bruktbil

Her er svarene på det du ikke tør spørre om når du kjøper bruktbil privat.

SJEKK BILEN: Det er ikke lurt å gi fra seg pengene før du har fått sett bilen. Betaler du på forskudd, anses besiktigelsen som unnagjort. Dermed blir det vanskelig å kreve, kjøpsheving eller avkorting for feil og mangler. FOTO: Newspress
SJEKK BILEN: Det er ikke lurt å gi fra seg pengene før du har fått sett bilen. Betaler du på forskudd, anses besiktigelsen som unnagjort. Dermed blir det vanskelig å kreve, kjøpsheving eller avkorting for feil og mangler. FOTO: Newspress
Sist oppdatert

Få ting skaper mer frustrasjon en bruktbilhandel, spesielt når det handles bil mellom privatpersoner. Det er lett å glemme de viktigste elementene når bruktbil skal handles.

Eller kanskje overser man problemstillingene fordi en rett og slett ikke våger å stille de essensielle spørsmålene av frykt for å dumme seg ut?

Her stiller vi noen av de viktigste spørsmålene knyttet til bruktbilhandel, slik at du får svar på de tingene du absolutt bør vite før handler.

Spørsmål 1: Bilen må jo omregistreres. Når er bilen faktisk registrert som min?

Svar: Kjøper du bil privat bør melding om at kjøretøy skifter eier fylles ut - i to eksemplarer dersom bilen du skal kjøpe ikke har det nye vognkortet i to deler. Ved eierskifte skal salgsmeldingen fylles ut av tidligere og ny eier. Salgsmeldingen er en melding om at kjøretøyet har skiftet eier. Salgsmeldingen skal til en av Statens vegvesens trafikkstasjoner innen tre dager etter at eierskiftet har funnet sted. Når salgsmeldingen er mottatt på trafikkstasjonen, får du tilsendt et brev om hva som må ordnes før omregistreringen kan finne sted, samt giro for betaling av omregistreringsavgiften.

Når alle andre forhold i forbindelse med omregistreringen er ordnet, får du nytt vognkort.

Nå er bilen registrert som din.

SALGSMELDING: Kjøper du bil privat bør melding om at kjøretøy skifter eier fylles ut - i to eksemplarer dersom bilen du skal kjøpe ikke har det nye vognkortet i to deler. FOTO: Newspress
SALGSMELDING: Kjøper du bil privat bør melding om at kjøretøy skifter eier fylles ut - i to eksemplarer dersom bilen du skal kjøpe ikke har det nye vognkortet i to deler. FOTO: Newspress

Spørsmål 2: Må jeg betale for bilen før jeg får den ?

Svar: Nei, generelt sett det er ikke lurt å gi fra seg pengene før du har fått sett bilen.

Du har plikt til å besiktige en bil. Betaler du på forskudd, anses besiktigelsen som unnagjort. Dermed blir det vanskelig å kreve, kjøpsheving eller avkorting for feil og mangler.

- Du er ikke engang sikret at drømmebilen du falt for på nettet faktisk eksisterer, sier Ingeborg Flønes som er direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Betaler du for en bil som ikke finnes, kan du trolig se langt etter både bil og penger. Dessuten er det viktig at du får undersøkt bilen skikkelig.

Sjekk ellers Forbrukerrådets kjøpetips.

Spørsmål 3: Hvilken betalingsløsning er egentlig best?

Svar: Betal aldri kontant. Sørg for at bilen virkelig er din før du overfører hele beløpet. Generelt er det tryggest å bruke egne bankforbindelser dersom det er snakk om store summer. Du ringer banken og sier at du skal kjøpe bil, og de overfører pengene dine når de ser at kontrakten er i orden. Det er imidlertid fult lovlig å bytte bil mot andre varer og tjenester.

Spørsmål 4: Jeg må låne penger til bilen min. Er det da banken som egentlig eier bilen?

Svar: Om du låner penger til bil, tar banken pant i bilen. Dermed eier banken bilen til gjelden er betalt - også kjent som heftelse, som du alltid må sjekke før du kjøper brukbil av privapersoner

Forbrukerrrådet er også her tydelige: Heftelser i bilen følger bilen, og ikke eieren. En kreditor med tinglyst pant i bilen, vil uansett hva selger måtte opplyse i kjøpsavtalen, kunne holde deg som eier ansvarlig for eventuell gjeld som hefter ved bilen.

HAR SVAR: Her snakker vi med Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet. FOTO: Forbrukerrådet
HAR SVAR: Her snakker vi med Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet. FOTO: Forbrukerrådet

For å sjekke om det finnes heftelser på bilen: Send tekstmelding til Brønnøysundregisteret: Skriv REGNR, mellomrom, kjøretøyets registreringsnummer og send meldingen til 2121, eller gå inn på www.brreg.no.

Husk å ta vare på utskrift eller sms. Det tar om lag tre dager før en heftelse blir registrert. Det er viktig at du kan dokumentere at du har vært i god tro, dersom det skulle bli problemer med heftelser i ettertid.

Spørsmål 5: Hvor mye må være galt med bilen før jeg kan kalle det en mangel?

Svar: Det er avhengig av hva dere blir enige om før kontrakten signeres. Forbrukerrådet slår på sin side fast at bilen har en mangel hvis den ikke er i den stand dere har avtalt. Hvis dere ikke har avtalt noe spesielt, skal bilen være i samsvar med det du normalt kan regne med ut fra bilens alder, bruk, kjørelengde og liknende. Som kjøper kan du altså ikke forvente det samme av en bruktbil som av en ny bil.

Det er i utgangspunktet en mangel hvis det som har oppstått ikke skyldes:

  • normal slitasje,
  • at eier har påført bilen skade selv,
  • at bilen på andre måter er blitt utsatt for ytre påvirkninger.

Enkelt kan man si at jo eldre og billigere bilen er, og jo lengre den er kjørt, desto mindre kan du forvente av den. Samtidig er det viktig å få med seg at selger kan være ansvarlig dersom det oppstår feil du ikke kunne regne med. Synlige mangler vil være din risiko som kjøper. Derfor er det viktig å sjekke bilen nøye før du kjøper.

Det hender at selger tar forbehold om at bilen selges «som den er» eller liknende. En slik ordlyd vil ikke frita selger for alt ansvar.

Du kan ha et krav mot selger dersom:

  • Selger har holdt tilbake opplysninger, og det antas å ha innvirket på kjøpet
  • Selger har gitt feil opplysninger og det antas å ha innvirket på kjøpet.

Det er også en mangel hvis bilen er i vesentlig dårligere stand enn du hadde grunn til å regne med ut fra det du fikk opplyst, prisen, alderen og kilometerstanden.

Spørsmål 6: Kan jeg be om å få med full tank på kjøpet?

Svar: Ja, det går fint, og er selgeren av det ryddige slaget kan du sikkert får den vasket og stelt også. Det blir ellers regnet som normal folkeskikk å gjøre bilen ren før salg.

Ifølge Forbrukerrådet kan du be om hva som helst innenfor norsk lov, men sørg for å få det skriftlig.

Spørsmål 7: Jeg fant en løs GPS under setet. Hører den til bilen, eller forrige eier?

Svar: Selges bilen som den er, som det heter når selgeren vil begrense sitt ansvar, så er dette og annet løsøre å regne som en del av bilen.

Det inkluderer ellers også både jekk, varseltrekant og førsthjelpssett. Kan GPSen brukes i bilen, kan du være i god tro når du antar at den følger med bilen. Har selger sagt at den ikke følger med, må du nok levere den tilbake.

KRAV: Du kan ha et krav mot selger dersom selger har holdt tilbake opplysninger, og det antas å ha innvirket på kjøpet. FOTO: Newspress
KRAV: Du kan ha et krav mot selger dersom selger har holdt tilbake opplysninger, og det antas å ha innvirket på kjøpet. FOTO: Newspress

Finner du et par gulløredobber, som åpenbart ikke har noe med bilen å gjøre, kan du ikke regne med å få dem med på kjøpet.

Spørsmål 8: Jeg angrer på hele kjøpet. Kan jeg få igjen pengene og levere bilen tilbake?

Svar: Får du kalde føtter i det store og hele er det lite du kan formelt kan gjøre. Du har ikke angrefrist når du kjøper privat. Men her iler Forbrukerrådet til og opplyser at du kan jo forsøke å få med en angrerett i avtalen på for eksempel 30 dager.

Spørsmål 9: Hvor lurt er det å kjøpe bruktbil av kjentfolk?

Svar: Får du store problemer med bilen i etterkant, kan det væere vanskelig å ta dette opp uten at det vil gå ut over eventuelt vennskap eller andre forhold. Alltid lurt å tenke seg om her.

Forbrukerrådet anbefaler å spørre deg selv om dette er folk du vil risikere en konflikt med. Noen ganger er svaret nei. Andre ganger er oppsiden stor fordi det er snakk om ærlige, bilkyndige folk. Da kan kjennskapet være en ekstra trygghet.

Spørsmål 10: Jeg trenger prøveskilt. Hvor får jeg tak i det?

Svar: Det får du på en av Statens vegvesens trafikkstasjoner.

Les også:

MANGEL: Forbrukerrådet slår fast at bilen har en mangel hvis den ikke er i den stand dere har avtalt. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
MANGEL: Forbrukerrådet slår fast at bilen har en mangel hvis den ikke er i den stand dere har avtalt. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto

Test vinterdekk 2012 2013 - Her er de beste vinterdekkene

Ikke bare prisen som er hyggelig på denne SUV-en

Nordmenn synes dette merket lager penest biler

Denne saken ble første gang publisert 01/11 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også