MOT-kontroll

Disse bilene ble ikke godkjent

Store forskjeller mellom seks år gamle biler. Sjekk hvordan din bil kommer ut.

DÅRLIG STATISTIKK: Hele 28 prosent av de kontrollerte Meganene måtte dra fra verkstedet uten godkjenningspapirer.

DÅRLIG STATISTIKK: Hele 28 prosent av de kontrollerte Meganene måtte dra fra verkstedet uten godkjenningspapirer. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Publisert Oppdatert

Engelske MOT tilsvarer EU-kontrollen her hjemme og nå har statistikken for alle 2004-modellene som er testet kommet ut. Her blir modellene rangert etter hvor høy prosentandel som ikke har blitt godkjent.

Hverken utvalget eller bilbruken er direkte sammenlignbar med norske forhold. Til gjengjeld er den britiske bilparken mye, mye større enn den norske - og tallbakgrunnen er dermed svært omfattende.

Her er de verste firehjulstrekkerne - se oversikten

Kommentar fra Brooms bilekspert finner du under tabellen

Slik ser lista for 2004-modellene ut, antall ikke-godkjente personbiler i prosent:

God pekepinn

- Dette er svært interessant lesning, ikke minst for alle som er på bruktbiljakt. Disse kontrollene er like for alle modeller. Dermed får vi en god pekepinn på hvilke biler som har mest feil etter de første årene, sier Brooms bilekspert, Benny Christensen.

- Når det er sagt må jeg selvfølgelig få understreke at du ikke kan overføre en britisk undersøkelse direkte til norske forhold. Dessuten er det jo slik at forskjellige bilmodeller kan bli brukt på veldig ulike måter. Det er selvfølgelig forskjell på biler som går langt og brukes tøft - kontra de som kanskje mest brukes til småkjøring og lever beskyttede liv hovedsaklig i garasjen, sier Benny.

Se alle bruktbilene i Brooms bruktbilguide - klikk her

"Selger-biler"

- Overrasket over at det er tre franske blant de fire verste på lista?

- Jeg må vel innrømme at jeg ikke er det. Megane og Scenic er jo langt på vei samme bilen, og den har dessverre slitt med endel problemer. Det samme gjelder Peugeot 307, særlig de tidligste årgangene. Ikke nødvendigvis de helt store feilene, men mye irriterende småplukk.

- Vectra og Mondeo kommer også dårlig ut?

- Ja og det tror jeg nok delvis skyldes at disse veldig ofte brukes som firmabiler i Storbritannia. Der er de typiske "selger-biler". Det vil si at de går langt og kanskje ikke alltid blir fulgt supergodt opp.

Fjær i hatten

- Og i andre delen av skalaen finner vi mange japanere...

KLARER SEG: Toyota Corolla er helt tydelig en bil som holder.

KLARER SEG: Toyota Corolla er helt tydelig en bil som holder. Foto: Egil Nordlien HM Foto

- Ja, nær sagt som vanlig gjør vi det. Det er bare Ford Fiesta som klarer å blande seg inn her. At Toyota Corolla kommer godt ut er jo omtrent like overraskende som at det er kaldt på Nordpolen.

- Denne Corollaen er en av de beste bilene som noen gang er produsert og det er usedvanlig lite tull med dem. Fjær i hatten for Honda også, med Jazz og Civic på henholdsvis andre og tredjeeplass. Så er Toyota Yaris på fjerdeplassen, ikke akkurat overraskende det heller, sier Benny.

Les mer om brukt Toyota - klikk her

PS: Offentliggjøringen av disse tallene har en ganske spesiell forhistorie. BBC brukte 18 måneder på å tvinge The Vehicle and Operator Services (VOSA) til å gi dem ut. VOSA nektet lenge, men måtte til slutt gi seg. Til gjengjeld la de da ut en pdf-fil på til sammen 1200 sider. Denne oversikten er laget av BBC, på bakgrunn av VOSAs informasjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning