Bruktbiltest: Fire rimelige SUV-modeller

Brukte SUV-modeller du får for under 100.000 kroner

Vi har testet fire SUV-favoritter fra 2003. Nå er de blitt billige bruktbiler.

Sist oppdatert

Toyota RAV4

  • Motor: R4, 1998 ccm
  • Ytelse: 150 hk
  • Dreiemoment: 192 Nm - 4000 o/min
  • Dekkdimensjon: 215/70 R16
  • Egenvekt: 1275 kg
  • Bagasjerom: 410 liter
  • Forbruk EU-mix: 0,88 l/mil
  • 0-100 km/t 10,6 sek.
  • Toppfart: 185 km/t

2002 vil bli husket som året da SUV’ene virkelig gjorde sitt inntog på salgstatistikken. Toyota RAV4 ble den 10. mest solgte bilen i Norge og i løpet av året bikket også Nissan X-Trail og Honda CR-V rett som det var inn på listen over de 20 mest solgte.

Og i 2003 fortsatte suksessen, med blant annet introduksjonen av den første Mitsubishi Outlander, mens RAV4 rykket enda høyere opp. Og ser du etter en eldre og rimelig SUV på bruktmarkedet, er det stort sett japansk som gjelder. I 2003 hadde med unntak av Land Rover Freelander, ingen europeiske produsenter biler i denne nisjen.

Toyota RAV4: Den sportslige

Det var Toyota som startet små-SUV-trenden for alvor. I 1994 kom den første RAV4: En kort, morsom 3-dørs modell. Men japanerne så hurtig at markedet var til stede for en større variant, og det drøyde ikke lenge før RAV4 også var å finne i en lengre 5-dørs utgave.

2003-utgaven av RAV4 kom i ny versjon på Genève-utstillingen i 2000. Det hjalp godt på RAV4-salget at bilen kom med en to-liters turbodiesel i januar 2003. I forhold til konkurrentene i denne testen, gjør bensinmotoren en god figur. Ytelse og kraftutvikling holder i massevis til å parkere samtlige konkurrenter i med merkbar margin.

På andre områder skorter det mer i forhold til konkurrentene. Støy er et av ankepunktene til RAV4 og det er bare å kikke i tabellen for testdata (se nederst i saken) for å få inntrykket bekreftet. Bilen er den som føles minst. Ikke bare fra førerplassen, men også hvis du gjør forsøk på å stable mye folk og last inn i baksete og bagasjerom.

Ute på veien føles RAV4 som den mest sportslige. Den er direkte og litt ”rally-aktig”. Følelsen forplanter seg også når vi kjører unnamanøver, men da med et mer negativt fortegn. Bilen er langt fra farlig, men er den av testbilene som er mest tricky å beherske i en vanskelig situasjon. I forbindelse med faceliften for årsmodell 2004, fikk RAV4 ESP.

Her kan du lese bruktbiltest av Toyota RAV4

Toyota RAV4: Den andre generasjonen har holdt seg bra som bruktbil, og er en av SUV-ene fra denne epoken med færrest feil.
Toyota RAV4: Den andre generasjonen har holdt seg bra som bruktbil, og er en av SUV-ene fra denne epoken med færrest feil. Foto: Foto: Terje Bjørnsen

Nissan X-Trail: Den tøffeste

Tilbake i mai 2003 var det bare Nissan som kunne tilby ESP i denne klassen. Den elektroniske gåstolen gjør X-Trail så idiotsikker som en bil av denne typen kan bli. Unnamanøveren viste at X-Trail er uproblematisk å håndere i en kritisk situasjon.

Nissan X-Trail

  • Motor: R4, 1998 ccm
  • Ytelse: 140 hk
  • Dreiemoment: 192 Nm - 4000 o/min
  • Dekkdimensjon: 215/70 R15
  • Egenvekt: 1415 kg
  • Bagasjerom: 410-1841 liter
  • Forbruk EU-mix: 0,93 l/mil
  • 0-100 km/t 11,3 sek.
  • Toppfart: 177 km/t

Selve understellsoppsettet høster Nissan også superlativer for. Bilen er blant de mest komfortable over ujevnheter. Også en relativt bra sittestilling og behagelige seter trekker komfortinntrykket opp.

X-Trail er også temmelig stillegående og havner omtrent midt i gruppa når det gjelder støybildet. Motoren blir noe sjenerende hvis du drar den høyt på turtall. Og skal du ha noe fart i X-Trail, må det til: Den to-liters bensinmotoren er på 140 hk, men de fleste gampene står igjen på stallen inntil du passerer 4000 o/m.

Interiøret i X-Trail er særegent: Vi hører ikke med til dem som får dobbeltsidig fnatt fordi en bilprodusent finner ut at instrumentene skal stå midt på dashbordet. En annen sak er det stoffet Nissan har valgt i setene sine. De ser ut som et av Mr. Spocks antrekk fra en tidlig Star Trek-film.

Imidlertid finner vi ingen unnskyldning for å utstyre det meget rommelige bagasjerommet med et underlag som er så glatt at alt du putter inni kjører bob når du svinger. I samme åndedrag nevner vi bakseteplassen og sittekomforten der, noe som hører med til X-Trails beste sider.

Vi benytter også anledningen til å applaudere 4WD-systemet til X-Trail. I normalinnstillingen kobler bakhjulene kun inn ved behov, men siden man bruker ABS-bremsene som antispinn, får bilen en form for elektronisk differensialsperre som hjelper på fremkommeligheten.

Hvis krisa er løs, kan du også trykke på en knapp på dashbordet som sperrer mellomdifferensialen opp til 30 km/t. Du har også muligheten til å koble ut bakhjulene helt og bruke bilen som vanlig forhjulstrekker, en løsning som visstnok skal spare noe drivstoff.

Her kan du lese bruktbiltest av Nissan X-Trail

Nissan X-Trail: Var spennende da den kom og er en av de rommeligste SUV-ene fra tidlig 2000-tall. Ikke helt feilfri i Dekras bruktbilundersøkelse.
Nissan X-Trail: Var spennende da den kom og er en av de rommeligste SUV-ene fra tidlig 2000-tall. Ikke helt feilfri i Dekras bruktbilundersøkelse. Foto: Terje Bjørnsen

Honda CR-V: Harmonisk

Honda CR-V kan skilte med bra totalkomfort. En fint utformet førerplass, greit støynivå, en behagelig sittestilling og bra fjæringskomfort sørger for det.

Honda CR-V

  • Motor: R4, 1998 ccm
  • Ytelse: 150 hk
  • Dreiemoment: 192 Nm - 4000 o/min
  • Dekkdimensjon: 205/70 R15
  • Egenvekt: 1454 kg
  • Bagasjerom: 527-948 liter
  • Forbruk EU-mix: 0,91 l/mil
  • 0-100 km/t 10 sek.
  • Toppfart: 177 km/t

Bilen er den som gir følelsen av å være størst når du sitter bak rattet. Det er også en stor bil, med god bagasjeplass – bl.a. fordi reservehjulet henger på utsiden – og et rommelig baksete. Dessuten har bilen noen små interiørmessige finurligheter som øker bruksverdien og tilfører en slags MPV-aktig følelse av praktiske løsninger.

I avdelingen for dynamiske egenskaper har Honda sortert egenskapene på en god måte. Fjæringen er fast, men ikke for fast. Styringen er kjapp, men ikke for kjapp. Da ender man opp med en bil som er passe inspirerende å kjøre, samtidig som en ikke finner på en masse rampestreker hvis du kommer opp i en vanskelig situasjon. I forbindelse med facelift i 2004 ble ESP tilgjengelig på CR-V.

Vi har stort sett berømmet Honda for fine motorer og skal heller ikke gjøre noe unntak denne gangen. To-liter’n på 150 hk leverer varene slik vi venter: En jevn, progressiv kraftutvikling med et lite ekstra overskudd mot toppen av turtallsregisteret. I tillegg går motoren kultivert og behersket. Girkassen er blant de kjappeste og mest presise i testen.

4WD-systemet er vi ikke 100 % begeistret for. Honda’en er forhjulsdreven inntil det motsatte er bevist, og vi føler at man har trukket grensen for når 4WD’en hjelper til vel langt.

Her kan du lese bruktbiltest av Honda CR-V

Honda CR-V: Herlig bensinmotor og god plass, dessuten er CR-V en av de få som følger RAV4 på feilstatistikken.
Honda CR-V: Herlig bensinmotor og god plass, dessuten er CR-V en av de få som følger RAV4 på feilstatistikken. Foto: Terje Bjørnsen

Mitsubishi Outlander: Personbilaktig

I 2003 var Mitsubishi Outlander den første nye bilen av betydning på fem år fra merket og debuten imponerte. Litt av attraksjonen til Outlander ligger i konseptet. Den er en kombinasjon av en klassisk kompakt-SUV og en nesten-stasjonsvogn.

Mitsubishi Outlander

  • Motor: R4, 1997 ccm
  • Ytelse: 136 hk
  • Dreiemoment: 176 Nm - 4500 o/min
  • Dekkdimensjon: 215/60 R16
  • Egenvekt: 1535 kg
  • Bagasjerom: 420-1100 liter
  • Forbruk EU-mix: 0,95 l/mil
  • 0-100 km/t 11,4 sek.
  • Toppfart: 192 km/t

La oss ta den negative effekten først: Outlander er ikke like rommelig som X-Trail og CR-V, men parkerer RAV4. Bagasjerommet blir litt grunnere enn de to førstnevnte, og selv om benplassen i baksetet er god, er setehøyden noe lavere.

Derfra og inn er det mange godord å hente for Outlander. Motoren har ikke allverdens punch og havner sånn omtrent midt i feltet akselerasjonsmessig. Imidlertid går den ganske fint, med en litt metallisk-sporty lyd og drar rett til 7000 runder uten å mukke.

Heller ikke 2003-utgaven av Outlander har ESP. Med unntak av at det kan bli litt bred i slutten av unnamanøveren, har den ingen problemer med kjøresikkerheten. Når det først slipper, skjer det ganske progressivt.

Der Outlander virkelig plukker poeng er på førerposisjon og komfort. Her er Mitsubishien best, rett og slett fordi du har den mest personbilaktige sittestillingen. Dessuten har instrumenter og betjening en fin og klar layout, som gjør det meget enkelt å orientere seg i cockpit’en.

Ute på veien blir du også fort godvenner med Outlander. Bilen er fast i fjæringen, men er samtidig såpass tilgivende at selv dårlig underlag og store ujevnheter er noe den rister av seg uten særlige fakter. Den er ikke like sporty-kvikk som RAV4 i reaksjonene, men er likevel den av bilene som totalt sett trives best på svingete veier.

Det går oss heller ikke hus forbi at Outlander har det laveste støynivået. I snitt drøyt 1 dbA lavere enn Honda og Nissan, der spesielt støymålingen ved 50 km/t imponerer.

Her kan du lese bruktbiltest av Mitsubishi Outlander

Mitsubishi Outlander: Har fått merke at livet på veien er tøft. Sjekk ekstra grundig hvis du faller for første utgave av Outlander.
Mitsubishi Outlander: Har fått merke at livet på veien er tøft. Sjekk ekstra grundig hvis du faller for første utgave av Outlander.

Slik er de som bruktbiler

Da vi kjørte disse bilene som nye, holdt vi en knapp på Mitsubishi Outlander som den beste kompakt-SUV-en. Med tanke på egenskapene, er det fortsatt den mest personbilpregete av de fire som bruktbil. Men andre har tålt tidens tann bedre enn Outlander, om vi skal tro bruktbilstatistikken fra Dekra.

Det er større sjanse for å finne en bra RAV4 eller CR-V, enn X-Trail og Outlander. De fleste av de fire bilene har nå kilometerstand et sted mellom 100-200 000 km. Da betyr ikke modellspesifikke feil like mye. I stedet er bruks- og vedlikeholdsmessige forhold viktigere for om bilen er et godt kjøp.

Sjekk historikk, prøvekjør og få gjerne en uavhengig teknisk kontroll av bilen. For din egen sikkerhet: Sjekk spesielt bremser, styring og hjuloppheng.

Andel biler uten feil i Dekras bruktbilundersøkelse 2014

  Honda CR-V Nissan X-Trail Mitsubishi Outlander Toyota RAV4
Kjørelengde        
50-100 000 km 76,9 % 69,5 % 66,6 % 79,3 %
100-150 000 km 68,1 % 57,2 % Ikke data 69,1 %

 

Andel biler med større feil i Dekras bruktbilundersøkelse 2014

  Honda CR-V Nissan X-Trail Mitsubishi Outlander Toyota RAV4
Kjørelengde        
50-100 000 km 10,1 % 14,1 % 17,5 % 9,8 %
100-150 000 km 15,7 % 21,4 % Ikke data 13,5 %

 

SUV-modeller er populære i Norge, og derfor holder prisen på eldre modeller med høy kilometerstand seg nesten uforholdsmessig godt. Kjøper du en billig bil, er det smart å ha noen reparasjonskroner i reserve på konto.

Vi holder en liten knapp på å kjøpe en litt nyere utgave, med lavere kilometerstand. De ekstra kronene det koster, kan fort være spart i forhold til kostbare reparasjoner på en "billig" bil.

Cirka prisområde

  Honda CR-V Nissan X-Trail Mitsubishi Outlander Toyota RAV4
Kjørelengde        
100-150 000 km 85-150 000 75-170 000 70-130 000 75-135 000
150-200 000 km 70-100 000 55-150 000 50-100 000 60-130 000

 

Testresultater: Toyota RAV4 er den kjappeste av de fire bilene, mens Mitsubishi Outlander er den klart mest stillegående. Honda CR-V og Nissan X-Trail utmerker seg med mest innvendig plass.
Testresultater: Toyota RAV4 er den kjappeste av de fire bilene, mens Mitsubishi Outlander er den klart mest stillegående. Honda CR-V og Nissan X-Trail utmerker seg med mest innvendig plass.

 

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også