Coventry Transport Museum

Britiske bilskatter

Britenes bilindustri gikk ad undas på syttitallet. Men historien kan ingen frata dem.

Publisert Oppdatert

Coventry Transport Museum er Storbritannias største museum for alt som ruller på hjul. Et levende og (inter)aktivt museum, med utstillinger som gigantiske dioramaer. Du står ikke og glor. Du føler deg som en del av tiårene som siger forbi. Du hører lyder, kjenner lukter. Opplevelsen blir dynamisk. Slik den skal være i et moderne museum.

Coventry Transport Museum har også en fiks elektronisk guide. Ved startpunktet for rundturen dukker en dataanimert pike opp på en diger skjerm. Hun ønsker velkommen og ledsager deg videre; dukker opp på en ny skjerm ved samtlige stoppunkt, og forklarer hva du ser - muntlig og på tegnspråk. Fikst!

Inngangspartiet til museet er kraftig modernisert. Plassen er dekorert med et (om natten opplyst) rørsystem som ender opp i diverse bymarkeringer - Oslo er en av dem. Under tak finner du seksjoner, stort sett i kronologisk rekkefølge. Du spaserer deg gjennom tiårene.

Og tiårene er i sannhet forskjellige. Nybrotts- og gründertiden rundt 1900-tallet, de gyldne tjueårene, den hissige merkevarebyggingen i trettiårene, de krigsdominerte førtiårene, de kreative og optimistiske femtiårene, de nytenkende sekstiårene - og den britiske bilindustriens sammenbrudd i syttiårene.

Oppsummert i det faktum at bilbyen Coventry i alt har huset 136 produsenter av biler, kommersielle kjøretøy, karosserier og bilkomponenter. I dag er tallet tre.

Men vi har også fått en ny tidsalder, dominert av krysseierskap og datateknologi. Bilen er igjen blitt et av våre viktigste statussymboler. Også dette reflekteres i et museum vi anbefaler dere å besøke.

Coventry Transport Museum...

  • ble ombygget og kraftig utvidet (budsjett: ca. 90 millioner kroner) i 2004.
  • er 11 574 kvadratmeter stort.
  • inneholder 240 biler, busser og kommersielle kjøretøy, 94 motorsykler, over 200 sykler og 25 000 andre objekter.
  • har rundt 300 000 besøkende årlig. 54 % av dem er kvinner, og 45 % er under 24 år.
  • leier ut biler til filminnspillinger, og er selv åsted for innspillinger av diverse scener.
  • har gratis adgang, og er godt tilrettelagt for funksjonshemmede.
  • har online-butikk på nettsiden www.transport-museum.com.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning